Tojástól a szarkáig - Kegyetlen természet
Írta és képek: Szathmáry Lajos
 
 
A cikk szerzőjét a napokban ismertem meg a "Kaland házhoz jön" című Facebook oldalunkon. Lajos képeket küldött nekünk és egy kis sztorit. Pár pillanat múlva kialakult egy természetközeli történet:
(GYZ)
Számomra ez a tavasz más volt mint a többi. Most életemben először nyílt lehetőségem, egy feketerigó fészeknek a közeli megfigyelésére. Erről fog szólni a következő élménybeszámolóm.
 
Mindig is szerettem az állatokat, a növényeket, a szép környezeti jelenségeket, egyszóval a természetet. Több mint 10 éve várok arra, hogy a saját kertemben nyugodt körülmények között dokumentálhassam bármilyen madárnak az életét, a fészeképítéstől a fiókák felnevelésén át.
1_web.jpg

Idén tavasszal ez a vágyam végre beteljesült!

Egy feketerigó pár, a kertünkben lévő rózsabokrot nézte ki magának fészekrakó helyéül. A nőstény rigó szorgosan elkezdte építeni a fészkét, amit a legelejétől nyomon követtem. A fészek teljes vázát megépítette mindenféle növényi részekből, ez körülbelül 1 hétig tartott. Ezután jött a fészek sárral való belső kibélelése. Amikor sárral tapasztotta a fészket, még segítettünk is neki! Slaggal eláztattunk egy kis részt a kertünkben, ő utána rögtön onnan kezdte el hordani a fészekbe a sáros-füves fészekanyagot. Érdekes megfigyelés volt,hogy a hím nem segített a fészek építésében, csak néha belerepült, ellenőrizve azt.
0_web.jpg

Kész lett a fészek,eljött az ideje a tojásrakásnak.

Szép lassan jöttek a tojások, először egy majd kettő... végül 5-nél állt meg a folyamat. Köztudott hogy a tojások kiköltését nem kezdi meg a rigó, csak ha az összeset kitojta, azért hogy a fiókát körülbelül egyszerre keljenek ki, és így a felnevelésük egyszerűbb legyen. Két hét után kikeltek az első fiókák, ezzel a hím rigónak is megkezdődött a munka. Etetnie kellett a kicsiket. Felváltva, folyamatosan hozták az élelmet a kis csipaszoknak, ami főleg gilisztákból és apróbb rovarokból állt össze.
6_web.jpg
A kis madarak vakon születtek, a fészek életét végig dokumentáltam, így a fotókon láthatóak a kicsik azon a napon amikor kibújtak a tojásból, mikor először kinyílt a szemük, akkor amikor kérték az élelmet a szüleiktől (jelen esetben tőlem) és mikor már majdnem egész testüket toll borította.

Innen következik az, amire a címben utaltam, a természet kegyetlensége.

5 tojást rakott a nőtény rigó, sajnos csak 3 fióka kelt ki. A 3 fióka közül egyik eltűnt a fészekből a 4.nap reggelére. A két kicsi kilökhette a harmadikat.
2_web.jpg
Reménykedtem benne,hogy a rossz dolgok itt véget érnek,sajnos nem lett igazam. 
5_web.jpg
A 7. nap reggelén nem várt fordulat következett be. Egy szarka megölte mindegyik fiókát a fészekben. A szülők hiába próbálták elzavarni, elterelni hangos csirregésükkel, csivitelésükkel, nem jártak sikerrel. A szarkát elzavartam, de a fiókák már nem éltek. Szüleik magas sípoló hanggal vették tudomásul a sajnálatos történteket. Szomorú voltam, nem csak azért, mert ez volt életem első olyan fészke, amit könnyen nyomon tudtam követni ,hanem a rigók miatt is. Ők is olyan élőlények, mint mi emberek. Gondoljunk csak bele, egy feketerigó élete nem tart tovább pár évnél, ennyi idő alatt is mennyi szörnyűség történhet velük.

Most üresen áll a fészek,a kis rigókat kivettük belőle és elástuk/eltemettük őket...

Azt hallottam, a feketerigó gyakran használja ugyanazt a fészket második költőhelyéül. Nem tudom, reménykedjek-e, hogy megint a rózsabokrunkat választja és újra -ezúttal talán végig- dokumentálhatom a fészek életét, vagy mivel kiismerte a szarka a fészek helyét, megint csak megölné a fiókákat, ha rájuk talál.
Inkább azt kívánom, rakja egy olyan helyre a fészkét a rigó, ahol az összes fiókát fel tudják nevelni a szülő madarak. Így lesz a legjobb.
Én annak viszont nagyon örülök, hogy megtapasztalhattam a természet ezen csodáját, amit életnek nevezünk.
Kattints a galériára a képekért!
keop.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr907488436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása