Odúkészítés Zircen a Föld Napján

Szerző: Harmat Beáta,  képek: Harmat Beáta, Fekete Zsigmond, Kertész Milán

Zengett a kopácsolástól a zirci Művelődési Ház, mikor a Föld Napján, április 22-én a gyerekek odúkat szegeltek össze az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB közös szervezésében.


Elsősorban alsós gyerekek és tanáraik közreműködésével készültek az odúk, a fiúk és lányok egyaránt nagy lelkesedéssel és nagyon ügyesen dolgoztak. Az akció alapos előkészítést igényelt, az előre leszabott deszkákon Barta Zoltán ornitológus, a múzeum munkatársa bejelölte, melyik darab hová kerül, a szögek helyét előfúrta a könnyebb összeállítás érdekében, így a kicsik is viszonylag könnyen boldogultak. Lelkesen kalapálták – néha félre – a szögeket. A végére viszont sikerült mind a 14 odút elkészíteni, sőt lenolajkencével lefesteni is.

fold_napja_13.jpg

Kétféle odú készült, B és C típusú, a kis énekesmadarak különféle igényű fajai részére. Az odúkat festés után a Madarak és Fák Napja alkalmából, május 6-án a zirci Arborétumban helyezzük ki a Ciszter Apátság közreműködésével.

A másik teremben a Művelődési Ház szervezésében a picik is alkothattak, nagyon ötletes miniatűr odúkat készítettek a japán keserűfű szárából, csuhémadarakkal, de szép, színes papírmadarak is születtek a kis alkotók keze nyomán. Sok önkéntes segítette munkájukat.

fold_napja_15.jpg

A program támogatásaként a faanyagot Kőrös Péter erdész és Szilágyi József asztalos biztosította, a feldarabolását, gyalulását Helt Gergő általános iskolai tanuló és édesapja, Helt Zoltán vállalta. Hálás köszönet érte mindnyájuknak és a közreműködő önkénteseknek is.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr137396694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása