Arányi Zoltán múmiája a Magyar Természettudományi Múzeumban

Megérkezett Arányi Zoltán múmiája a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállításba. Ismerd meg apa és fia történetét!

som_bysom_1a.jpg

ELŐZMÉNYEK

forrás: MTI - Kiss-Stefán Mónika

2015.04.07.

Arányi Lajos orvos torokgyíkban elhunyt kisfiának 150 éves múmiája kerül a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításába a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár felajánlásában.

A múzeum évek óta őrzi Arányi Lajos orvos néhány esztendős kisfiának múmiáját. Gyermeke halála után Arányi Lajos kisfia testét bebalzsamozta, felöltöztette, majd kis székre ültetve haláláig az íróasztala mellett őrizte. A 150 éves múmiát pénteken szállítják át a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállításába - közölte a múzeum kedden az MTI-vel. 

Arányi Lajos a mai patológia alapjainak 19. századi megteremtője balzsamozta be többek között I. Ferenc József és Erzsébet királyné kislányát, valamint gróf Széchenyi István testét is. 

Múmiavilág kiállítás lehetőséget ad arra, hogy megértesse a látogatókkal a fennmaradó múmiák jelentőségét a tudományos kutatások és kultúrák megismerése során. 

A május 17-ig látogatható vándortárlat öt kontinens évezredes vagy épp néhány évszázados emberi és állati testemlékeit mutatja be. A kiállításban láthatta a közönség azt a világhíressé vált, mumifikálódott szerzetest rejtő Buddha-szobrot is, amelyet holland tulajdonosa március közepén váratlanul összecsomagoltatott és elszállíttatott a budapesti múzeumból.

10917823_843308732377672_1787389379094867000_n.jpg

A látogatókat a különleges leleteken túl más érdekességgel is várják a kiállításban: a bemutatótér közepén egy berendezett, működő antropológiai laboratóriumot hoztak létre, amelyben bárki megismerkedhet az antropológiai kutatás eszközeivel. A múmiák nemének és korának meghatározása után a látogatók maguk is megvizsgálhatják az itt elhelyezett maradványokat. A laborban előre meghirdetett időpontokban a múzeum antropológusai tartanak bemutatókat és végeznek méréseket.

Budapest után a tárlat tovább utazik Luxemburgba, Svájcba, Írországba és Svédországba, ezután kerülnek vissza az emlékek az anyaintézményekhez.

További információk

2015.04.10.


Arányi Zoltán (1856-1861 körül) múmiája 1969-ben került a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár (SOMKL) gyűjteményébe, amelyet a SOTE I. sz. Kórbonctani Intézete ajánlott fel az akkor még új intézmény számára. A tudományos és művelődéstörténeti szempontból egyaránt különleges múmia eddig csak az 1925 körül rendezett „EMBER” című tárlaton volt látható. Újdonság, hogy 2015. április 10-től május 17-ig a Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállításában ez a korpusz reprezentálja a 19. századi mesterséges mumifikálást, balzsamozást.

A múmia azért is különleges, mert az ötéves kisfiú holttestét édesapja, Arányi Lajos (1812-1887) konzerválta, majd a felöltöztetett kis korpuszt élete végéig ülő helyzetben, egy karosszékben íróasztala mellett tartotta.

Arányi Lajos (eredeti nevének változatai: Lostainer, Lóstájner, Losteiner) a 19.aranyi_lajos_by_som.jpg századi magyar orvostudomány kiemelkedő alakja, a modern magyar patológia megteremtője, a kórbonctan első oktatója. Részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, szoros kapcsolatot ápolt Balassa János, Markusovszky Lajos és Semmelweis Ignác körével a Bach-korszakban. A Magyar Tudományos Akadémia 1858-ban levelező tagjává választotta, 1861-ben pedig kinevezték a kórbonctan rendes tanárává az egyetemen. Tudományos munkássága mellett a holttestek konzerválása is foglalkoztatta, új eljárásokat dolgozott ki: ő balzsamozta Wesselényi Miklós vagy Ferenc József és Erzsébet első lányának tetemét is. Arányi saját tudománya mellett régészettel és műemlékvédelemmel is foglalkozott, a budai várban levő történelmi emlékű házaknak és pontoknak emléktáblákkal való megjelölésének ötlete tőle származott, és a kivitelezésben is oroszlánrészt vállalt. A vajdahunyadi vár restaurálását is ő indítványozta először, sőt rajzai alapján indult meg a 19. századi helyre állítás.

Bár a 21. századból visszatekintve bizarrnak tűnik, hogy Arányi Lajos élete végéig maga mellett tartotta kisfia múmiáját, a 19. század embere máshogy viszonyult a halálhoz, a halott testhez. Gondoljunk az emlékként őrzött hajtincsekre, vagy akár arra a Nyugaton elterjedt szokásra, amikor a halottakat felöltöztették, és a családtagokkal, a még élő gyerekekkel együtt lefényképezték. (Kapcsolódó cikk: ITT)

A Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág című kiállítása azért is a legmegfelelőbb helyszín a SOMKL féltve őrzött műtárgyának bemutatására, mert öt kontinens és több évezredek múmiáit kulturális környezetükbe, személyes történetüktől nem megfosztva mutatja be. A múmiák rejtélye mindenkiben kérdéseket vet fel. A miértre és a hogyanra a Múmiavilág kiállítás a tudomány eszközeivel keresi a választ. A múmiák halottak, nem beszélnek, de a tudomány segítségével szóra bírhatók. A kiállításban a világ különböző részeiről, különböző időben, különböző módszerekkel mumifikált, vagy különbözőképpen mumifikálódott múmiákat mutatnak be. Az itt látható, összesen 28 múmia még sosem volt így együtt látható Európában.

Forrás: képek (Blahák Eszter) - Semmelweis Orvostörténeti Múzeum facebook oldala, szerkesztette - Berényi Mariann 

További képek:

A Múmiavilág kiállítás érdekes programokkal várja a látogatókat!

 

Egypercesek /Groteszkek/ – Rendhagyó pantomim előadás a Múmiavilág kiállításban
április 17. 18 órától
Előadja és rendezte: Dvorák Gábor pantomimművész (Dvorák & Patka Színház)

egypercesek.JPGA facebook eseményért kattints a képre!

A rövid, velős történeteket a főhős személye fűzi össze egységes egésszé. Az örkényi humorral fűszerezett frappáns, fordulatos történetek segítségével az emberi élet különböző állomásai elevenednek meg a színpadon - születéstől a halálig.
Az előadást az emberi sors tragikomikus kettőssége jellemzi. A rövid, humoreszkszerű epizódok az élet egy-egy kiragadott eseményének, villanásnyi gesztusoknak, mozdulatoknak rendkívül tömör, lényegre törő ábrázolásai.
Az előadás nem az ismert novellák dramatizált változata! 

Az előadást a Múmiavilág kiállításra váltott belépőjeggyel lehet megtekinteni.
Teljes árú jegy: 1800 Ft
6 – 26 év között: 900 Ft
62 év fölött: 900 Ft
További kedvezmények itt:
http://mttm.hu/hu/informaciok/belepodijak 

 A további eseményekről hamarosan................

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr67357258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása