Brazil kutatók új genuszt és fajt neveztek el dr. Móczár László tiszteletére
Moczariella centenaria

szerzők: Vas Zoltán és Merkl Ottó

MóczárLászló_from_mta.hu.jpgDiego N. Barbosa és Celso O. Azevedo, a brazíliai Espírito Santo-i Egyetem munkatársai a bogárölődarazsak (Hymenoptera: Bethylidae) új genuszát és faját írták le a közelmúltban a Zootaxa nevű rangos taxonómiai folyóirat hasábjain. Az Egyesült Arab Emirátusokban fogott Moczariella centenaria névre keresztelt darázsfaj dr. Móczár László születésnapi köszöntése is, hiszen Laci bácsi ez év decemberében ünnepelheti 100. születésnapját (erre utal a centenaria fajnév, melynek jelentése: százéves). Móczár László a hártyásszárnyú rovarok kutatója, a hazai közönség számára neve leginkább ismeretterjesztő írásai nyomán ismert (pl. Rovarok közelről, Rovarbölcsők, Állathatározó).

Szakmai körökben nemzetközi hírnévre tett szert a bogárölődarazsak kutatásában is, számos fajt írt le, és elkészítette a család világkatalógusát. Az idén 100 éves rovarászról elnevezett darázsfaj méltán kiérdemelt tisztelgés, ezúton mi is gratulálunk Laci bácsinak. Ő javasolta egyébként a 2014. év rovarának a földi poszméhet, melyet a Magyar Rovartani Társaság nagy örömmel elfogadott és közhírré tett.

Moczariella centenaria Barbosa & Azevedo 2014 (Hym. Bethyl.).jpg

Képek: mta.hu (Móczár László),  Zootaxa (Moczariella centenaria)

Forrás: Barbosa D.N. & Azevedo C.O. 2014: Moczariella, a bizarre new genus of Mesitiinae (Hymenoptera, Bethylidae) from Arab Peninsula. – Zootaxa 3860(3): 291–297.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr786738597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása