„Lyukas kövek” – Beszámoló a 8. Nemzetközi Bioeróziós Konferenciáról


Szerző: Fodor Rozália, fotó: Dr. Dávid Árpád

Bioerosio_logo.jpg2014. augusztus 24-30. között került megrendezésre Egerben a 8. Nemzetközi Bioeróziós Konferencia (8th International Bioerosion Workshop) a MTM Mátra Múzeuma társszervezésében. Múzeumunk részéről Fodor Rozália muzeológus vett részt a találkozó szervezésében és lebonyolításában.

A három évente megrendezésre kerülő találkozón azon szakemberek gyűlnek össze, kik az életnyomkutatás egy különleges szeletével, a bioeróziós nyomok vizsgálatával foglalkoznak. Bioerózióról akkor beszélünk, mikor az élőlények szilárd aljzaton, például mészvázon, csonton, fás aljzatban, vagy kőzetben (főként mészkőben) hozzák létre élettevékenységük során jellegzetes lakás- és táplálkozásnyomaikat.

Ezek a vizsgálatok igen jelentősek az őskörnyezet, valamint az egykori életközösségek rekonstrukciója szempontjából. Napjainkban pedig a tengeri üledékképződés sebességének meghatározásában van fontos szerepük.

Az idei konferencián számos országból, többek között Lengyelországból, Olaszországból, Argentínából és Indiából is voltak résztvevők. Külön öröm volt számunkra, hogy olyan fiatal kutatók is eljöttek Egerbe, akik korábban még nem vettek részt aktívan ilyen jellegű ichnológiai találkozókon.

A konferenciát követő három napos terepi munka során a résztvevők megtekinthették az MTM Mátra Múzeuma életnyom-gyűjteményének egy kis részét is.

Bioerosio_David_Arpad_kepe.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr626668159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása