Szarvas disznó?

 képek és szöveg: Németh Tamás (Bogárgyűjtemény)

Babiroussa_babiroussa1.JPG

Tavaly ősszel egy különleges faj újabb példányával gyarapodott Emlősgyűjteményünk. Sajnos elpusztult Fővárosi Állat-és Növénykert babirussza-párjának hím tagja, és ahogy az hasonló esetekben gyakran előfordul, múzeumunk Emlősgyűjteményébe került a példány. A hozzánk beérkezett tetemből nem mindennapi preparátum készült.

 

Babiroussa_babiroussa2.jpg

A disznófélék családjának különleges neme a babirusszáké (Babyroussa). Ezek a bájos jószágok Celebeszen és a Togian-szigeteken fordulnak elő, indonéz eredetű nevük a "disznó" (babi) és a "szarvas" (rusa) szavak összevonásából keletkezett. Jelenleg három fajukat tartják számon, melyek élőhelyük folyamatos beszűkülése és vadászat miatt a veszélyeztetettek, az IUCN által "sérülékenyként" kategorizált fajok. Egyesek szerint a babirussza a legcsúnyább állatok közül való, de az esőerdőben fürgén keresgélő, csapatban élő, robosztus, jó szaglású és hallású emlősökre sokkal inkább illik a fenséges, a különleges és talán a bájos szó is.

Babiroussa_babiroussa3.jpg

Elsőként bizarr arcberendezését érdemes szemügyre venni. Az arcorr felső bőrét átfúró, homlokáig visszaérő felső agyara harcra nem alkalmas, inkább hatalmi jelkép a hímeken. Az állatkerti egyedeknél rendszeresen vissza kell vágni ha túl hosszúra nőnek, nehogy sérülést okozzanak. A házisertésnél kisebb méretű állat kopasznak látszó testét apró, merev serték borítják. A hozzánk érkezett, kifejlett hím ereje teljében pusztult el, ahogy azt testmérete, arányai és fejlett agyarai mutatják.

Babiroussa_babiroussa4.jpg

A beérkezett példány csontváza megfelelő eljárások után az Emlősgyűjtemény tudományos raktárába kerül majd. Végleges gyűjteményi helye elfoglalása előtt azonban, pontos méreteket levéve nyújtott támpontot a kiállítási szobor elkészítéséhez. Babirusszánk csontjai a faj különlegessége miatt gyűjteményünk számára nagyon értékesek. Ezért a bevett szokástól eltérően nem az eredeti agyarak, hanem azok pontos másolatai kerültek a preparátumba.

Babiroussa_babiroussa5.JPG

A Baross utcai Nagyemlős-preparatóriumban a montírozás a centiméter pontosságú testszobor elkészítésével kezdődik. Ilyenkor fontosak a részletes méretek, orrhegytől a farktőig, derékbőségtől a szemátmérőig, minden értéknek jelentősége van. A kezdetben szögletes, elnagyolt szobor sok-sok munkaóra alatt nyeri el végleges formáját és méretét. Ha itt-ott túl nagy akkor reszeléssel és csiszolással, ha pedig túl keskeny egy méret, akkor levegőre kötő habok hozzáadásával, kitt-anyagok ráépítésével alakul ki a test.

Babiroussa_babiroussa6.JPG

Babirussza hímünk cserzési eljáráson átesett, konzervált bőre az ily módon készült szoborra került rá. Az "öltöztetés" több emberes munka, akár napokig is eltarthat. Ilyenkor fontos, hogy miként készült el illetve ki a bőr. Cél, hogy minél kevesebb helyen kelljen javítani, összevarrni, ezért ez a fázis, csakúgy, mint a többi, nagy odafigyelést igényel. Durva bőrének vastag redői az egyes egyedek jellemzői. A preparátum elkészítése során a mély ráncok elrendezésével, aládolgozásával lehet kialakítani az állatra jellemző megjelenést.

Babiroussa_babiroussa7.jpg

A felöltöztetett szobor hetekig pihen. A bőr alatti ragasztó száradás közben folyamatos ellenőrzést igényel, hiszen ekkor még mozgatható és rugalmas a bőr. Utolsó lépésként jöhet a szem behelyezése és a festés („sminkelés”), mely végleg életet lehel a preparátumba.

Babiroussa_babiroussa8.JPG

Szomorú dolog, ha egy ilyen fenséges állat elpusztul, magányos párja talán kap még egy társat állatkerti élete során. Ám a hosszú preparálási folyamat során elkészült mű talán hozzájárul e példány halhatatlanságához.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr886457519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása