Vajon a Pillangó című filmnek van köze a pillangókhoz?

A Lepkegyűjteményben dolgozó kollégáink cikkéből kiderül, hogy mi igaz a híres Pillangó című filmből. Ha az eredeti környezetben a lepkés könyvek blogon szeretné olvasni kattintson a linkre. A blogot az Állattár Lepkegyűjteményének a munkatársai szerkesztik (Bálint Zsolt és Katona Gergely).

E. Le Moult & P. Réal, 1962. Les Morpho d’Amérique du Sud et Centrale. Historique – Morphologie – Systématique. Supplement a Novitates Entomologicae. Paris: Éditions du Cabinet Entomologique E. Le Moult, xiv +296 pp.

E. Le Moult & P. Réal, 1963. Les Morpho d’Amérique du Sud et Centrale. Tome II. Planches en Couleurs et en Noir. Supplement a Novitates Entomologicae. Paris: Éditions du Cabinet Entomologique E. Le Moult, [12] + XCII pls.

A Szépke-rokonúakat, a Morphini tribuszt képviselő Szöglencfélék (Nymphalidae) családjába tartozó lepkék mindenkit elkápráztatnak. A Hans Fruhstorfer (1866-1922) által megírt és az Adalbert Seitz szerkesztette „Die Gross-Schmetterlinge der Erde” sorozat amerikai nappalilepkés kötetében 1912-13-ban publikált nagy revízió volt sokáig a viszonyítási alap. Az ott megjelent tudományos neveket láttuk a múzeumi tárlókban, magángyűjtők szekrényei mélyén, és a lepkéket áruló katalógusokban. A szépkék iránti nagy kereslettel már Fruhstorfer is szembesült. Talán ezért sem törekedett igazán szintézisre és revízióra, inkább sok új fajt és fajváltozatot különített el. Fruhstorfer a maga korának egyik legismertebb gyűjtője és nappalilepke kereskedője is volt egyben.

Mindezt azért írom, mert az itt bemutatott könyv a Fruhtsorfer-féle munkához nagyon hasonló, csak pár évtizeddel később született. Ez a szépke monográfia is csak úgy jöhetett létre, hogy a szerzők keze alatt megszámolhatatlanul sok lepke forgott, és maguk is tanulmányozták a példányokat. A legismertebb gyűjtők közül említsük a Kolumbiában hivatalosan mint „Hermano Apolinar-Maria” evangélikus lelkészként működő Nicholas Seiler-t, és főképp az Amazonasz mentén gyűjtő „Charles Boy”-t, ami ugyancsak álnév. Erre Molnár Gábor műveiből  jöhet rá a magyar olvasó, mert Hugo Braunnal, alias Boyjal legendás utazónk többször találkozott, és rovar,  illetve lepke zsákmányának nagy részét neki adta el. Vélhetőleg ezért nincs a mi múzeumunk tulajdonában egyetlen egy Molnár Gábor által gyűjtött Morpho sem. De meg kell említsük a francia Guyana fegyenctelepén működő névtelen gyűjtőket is, akikről a hírhedt Pillangó című regényben olvashatunk, sőt meg filmen is láthatunk. (A trailer videóján 1:50-nél szerepel egy villanásnyira.) A telep igazgatója szállította Moultnak azt a rengeteg francia guyana-i lepkét, ami később a piacra került. A legjobb portékák között a szépkék voltak. A filmen is ezek repkednek, persze nekünk lepkészeknek elég megmosolyognivalóan.

A könyv taxonómiai része ma már meghaladott. Több tucat (!) fajról kiderült, hogy egyedi változatokat, vagy pedig földrajzi alfajokat képviselnek. A legújabb listák szerint a szépkefajok száma 35-40 körül van (még nincs egyetértés a kutatók között). Viszont ami fontos, hogy Moult és Reál voltak azok, akik rámutattak arra, hogy a csoporton belül számos, egymással közelebbi rokonságot mutató faj van. Ezeknek a csoportoknak generikus neveket állítottak fel. A szakmában ez nagy visszatetszést keltett, de ma már vannak olyan hangok, amelyek alapján be kell lássuk, hogy bár Moult és Reál „túlírta” a szépkék faji és földrajzi változatosságát, viszont jól látták meg a közös eredetű csoportokat (ebben sincs még egyetértés a kutatók között).

Ma már nagyszerű könyvek vannak a szépkékről, és az itt bemutatott mű inkább már csak tudománytörténeti epizód. De aki a szépkékkel foglalkozik, annak ismernie kell. És egy múzeumban, ahol ilyen lepkék is nagy számban díszelegnek a gyűjteményben, meg kell legyen. A Magyar Természettudományi Múzeum lepkegyűjteményének szakkönyvtárába levő példány a pecsét szerint már a megjelenés évében nyilvántartásba került, az egy évvel később megjelent ábraanyag pedig 1964-ben. Milyen jó is tudni, hogy a legnagyobb hidegháborús időszakban Magyarországon volt valaki, aki el tudta érni, hogy ezt a könyvet a múzeum megvegye, vagy ajándékba kapja a vasfüggöny mögül! Tisztelet a nagy elődnek!

 

forrás: lepkeskonyvek.blog.hu szerző: Bálint Zsolt (2012.01.30)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr244194655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása