Vukovár, az új remény…

A hazai földikutyákkal kapcsolatos kutatásainkról már többször írtunk a múzeumi blogban, de ezúttal egy határainkon kívüli hírről számolunk be.

Szerzők: Csorba Gábor (Emlősgyűjtemény) és Németh Attila (Debreceni Egyetem, MME EVSZ)

fig_1.JPG

Az első példány megtalálásának helyszíne

A földikutyákat Horvátországban 1984 óta kipusztultnak tekintették, mígnem bő egy évvel ezelőtt, Vukovár Vučedol nevű külterületén egy kiskertben fülön (na jó, az nincs nekik) nem csíptek egy példányt, amely a hagymát és a sárgarépát dézsmálta. A felfedezés után (ami nagy port vert fel a helyi sajtóban) a zágrábi BIOTA környezetvédelmi szervezet azonnal ki is dolgozott egy kutatási és fajvédelmi tervet az állomány megmentésére. És erre bizony nagyon nagy szükség is van – az élőhely ugyanis legfeljebb 2 hektár kiterjedésű, és gyakorlatilag a kiskertek, hétvégi házak, és építkezések között fennmaradt zsebkendőnyi gyepfoltok alkotják. Mindez nem sok jót ígért az állomány hosszú távú fennmaradása szempontjából.

fig_2.jpg

Járatrendszer nyomai az egyik építési területen

A tervek között szerepel az élőhely pontos felmérése, a kerttulajdonosokkal és a helyi hatóságokkal való egyeztetés, és tudományos újdonságként, a faj jelenlétének igazolása az ú.n. környezeti-DNS alapján, amikor magát a példányt nem kell megfogni, hanem a gyanús túrásokból vett földmintából próbálják meg kimutatni az állat testéről oda került, és csak a fajra jellemző DNS nyomait.

fig_3.JPG

Kifejlett nőstény példány közvetlenül a befogás után

Természetesen felmerült a veszélyeztetett példányok befogása, és védett területre történő áttelepítése is. Mivel ebben az aktív természetvédelmi beavatkozásban a magyar kutatóknak, az MTM és a Debreceni Egyetem munkatársainak nagy tapasztalata van, a cikk szerzői felkérést kaptak, hogy Dušan Jelić kalauzolásával mérjék fel az állományt és a kelet-horvátországi védett gyepterületeket, hogy melyik jöhetne szóba a kimentendő példányok új otthonául. A két napos bejárás során az ismert élőhely szomszédságában egy kukoricaföld (!) szélén újabb töredékállományt fedeztünk fel, illetve Bábafalva (Bapska) mellett olyan füves területet is mutattak nekünk, ami a gyors bejárás alapján majd alkalmas lehet egy új állomány létrehozására.

Persze jogos a kérdés, hogy vajon az Európában honos csaknem tucatnyi földikutyafaj közül, melyik is élhet Horvátországban? A szintén magyar kutatók által publikált legújabb filogenetikai és filogeográfiai eredmények szerint minden bizonnyal a kontinensen mintegy kétmillió évvel ezelőtt megjelent Nannospalax monticola-fajcsoport valamelyik képviselőjéről lehet szó, de hogy a három ismert fajból melyik, azt majd csak a részletes molekuláris biológiai vizsgálatok után tudjuk megmondani…

fig_4.jpg

Bábafalva, a legígéretesebb áttelepítési helyszín

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8618482897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
süti beállítások módosítása