Hogyan viselkedjünk a dolmányos varjakkal?

Gyakori probléma, hogy a városi állatvilág egyes sok generáció óta velünk élő képviselői nagymértékben bizalmasakká válnak az emberekkel, és szinte teljesen elvesztik a félelemérzetüket. Gondoljunk a budapesti belterületen feltűnő, forgalmas úton kocogó vaddisznókra, az Erdélyben kukákat fosztogató barnamedvékre, a tengerparti sétányokon élelmet raboló sirályokra!

Budapesten a konfliktusok egyik főszereplője a járókelőket megtámadó dolmányos varjú.

Mikor a legnagyobb a támadások esélye, és miért?

Szerző (szöveg és fotók): Fuisz Tibor (Madárgyűjtemény)


dolmanyos_dobozbandoboz_fti1095.jpgOpportunista táplálkozás-stratégia: minden elérhető forrást kihasználnak, az ételhulladékot is.

A „támadások” túlnyomó többsége április és június között következik be, amikor a dolmányos varjak a fiókáikat nevelik. A fészekből kiugró, de még rosszul repülő fiatalokat a talajon etetik a szülők, a magasabb növényzetben, vagy éppen egy parkoló autó alatt rejtőző fióka észrevétlenül várja az eleséget hozó szülő felbukkanását. Ilyenkor, ha egy gyanútlan járókelő túlságosan közel sétál a fiatal madárhoz, a szülők megpróbálják elhessegetni a támadót. Nagyon ritka, hogy valódi harcba próbálnak bocsátkozni egy náluk 100-szor nagyobb tömegű élőlénnyel, de egy figyelmeztető bukórepülés hangos károgással ötvözve egy kocogó vagy bicikliző, a mobiltelefonját elmélyülten olvasó embert annyira megrémíthet, hogy megbotlik, elesik, esetleg autó elé zuhan.

csatakos_szarnyprobalgatas_fti7182.jpg

A fiókák kikelése után történik a legtöbb konfliktus

A problémás madarak másik csoportja a háznál nevelt elszabadult fiókák, amelyek nem látnak ellenséget az emberben, sőt azoktól a megszokott módon hangosan élelmet koldulnak. Ezeket a károgva kéregető, az emberhez közel repülő madarakat azután felbátoríthatja, ha a gyanútlan járókelők, vagy különösen gyerekek elfutnak előlük. Bevésődik, hogy az embereket büntetlenül lehet hajkurászni. Ezt a magatartást a varjak, mint szociális kötelékben együtt élő társas állatok egymástól gyorsan eltanulják.

dolmanyos_mazsola_futar_fti3054.jpg

A rendkívül erőteljes csőrrel apró tárgyakat, például mazsolát is felcsipegethetnek, de madárfiókákat is képesek elejteni.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a varjúfélék rendkívül okos, kiváló memóriával rendelkező madarak. Ha valaki kutyasétáltatás közben ebét hajszára biztatva riogatja a dolmányos varjakat, annak az arcát megjegyzik a kis csapatok, és akár akkor is támadni, kergetni fogják, ha a kutyája nincs is jelen. Ez is olyan helyzet, ami előtt értetlenül áll a naiv szemlélő, látszólag ok nélkül következik be az éppen egyedül baktató „Gazdi” csoportos letámadása.

Ennél még súlyosabb hiba, ha a madarak annak tanúi, hogy valaki – akár segítő szándékkal, hogy a tehetetlen fiókát biztonságosabb helyre vigye – az ügyetlen madarat üldözi, megfogja, és az hangosan károgva segítséget kér. Nos, ezek az emberek számíthatnak rá, hogy a későbbiekben is összeverődnek a környék varjúi, hogy hangosan ijesztgessék, esetleg mélyrepülésben szárnyukkal rá is csapnak.

Minél kisebb egy gyermek, a dolmányos varjak annál bátrabban fognak fellépni vele szemben, ezért a szülők figyeljenek arra, hogy közparkokban semmilyen madarat, tőkés récét, földön szedegető dolmányos vagy vetési varjat, vagy például a vadvizeinken költő, fiókáit vezető nyári ludat és különösen bütykös hattyút ne kergessenek meg a gyerekek, a szülő madarak ugyanis az életük árán is megvédik a kicsinyeiket.

2023_feszek_belelos_fti1591.jpg

A dolmányos varjak beköltöztek a városokba, fészekanyagot gyűjtenek a parkokban

Mi a teendő a támadások elkerülése érdekében?

  • Csak arra kiképzett emberek tartsák / neveljék otthon a mentett varjúfélék fiókáit, kerülendő az emberhez, kézhez szokott madarak elengedése. (A madarak tartása egyébként adminisztrációs kötelezettségekkel is jár.)
  • Kutyánkat ne engedjük, és különösen ne biztassuk a madarak hajkurászására.
  • Kisgyermekünk ne rohangáljon a parkban vagy vízparton madarak fiókái után, így elkerülhetjük a szülők támadását.

Mi a teendő madártámadás esetén?

  • A határozottan fellépő, a madárral szembe forduló felnőtteket nem fogják valóban megtámadni a dolmányos varjak, azokat legfeljebb ijesztgetni próbálják.
  • A tolakodó madarat karlengetéssel, egy nálunk lévő pulóverrel, kabáttal vagy táskával felé legyintve könnyűszerrel elhessegethetünk.
  • Ha dolmányos varjú fiókát látunk, azt ne közelítsük meg, vagy ha ez szükséges, vigyük a közlekedéstől, járdától, játszótértől távolabb egy dobozban, és engedjük el.

 2023_ostorfa_fti0048.jpgA varjak sok növényi eredetű táplálékot fogyasztanak, az itt látható madár épp az ostorfa termését szedegeti.

Részletesebb információk az MME honlapján olvasható:

https://www.mme.hu/embereket_tamado_madarak

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5718149496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mrs Broccoli 2023.08.10. 11:55:48

Akkor ezért van a Tisztviselő telep közepén olyan sok dolmányos varjú, mert végig nyugati ostorfa. Cuki jószágok <3

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása