Adj esélyt és szállást a fecskéknek! Fecskehotel házilag

A repülő rovarokat fogyasztó molnárfecskéből és füstifecskéből évről évre kevesebbet látunk. Nem kedvez nekik sem az intenzív mezőgazdasági művelés, sem a klímaváltozás, sem az élőhelyek csökkenése. Ám ne higgyük, hogy nem tehetünk értük semmit. Ahogy megtanultunk rovarszállót építeni kertünkben, most tanuljunk meg fecskehotelt készíteni.

Szerzők: Pereszlényi Ádám és Fuisz Tibor István (Madárgyűjtemény)
Képek: Pereszlényi Ádám (Madárgyűjtemény)

Miért van egyre kevesebb fecske?


A természetes madárállományok dinamikájára, egyedszámuk csökkenésére vagy növekedésére egy adott helyen két tényező is nagyon erős hatást gyakorol – ezek pedig a táplálékellátottság és a fészkelőhelyek elérhetősége. A repülő rovarok fogyasztására szakosodott molnárfecske (Delichon urbicum) és a füsti fecske (Hirundo rustica) mindkét fronton súlyos csapásokat szenvedett az utóbbi időben. Természetes fészkelőhelyük sziklák, természetes üregek, faodvak és barlangok voltak, de mára az emberi építmények sokkal fontosabb költőhelyeik. Fészkeik nemcsak a vidéki, de a nagyvárosi épületeken is megjelentek. Az olyan állattartó telepek, ahol az épületeken fészkelőhelyet, a haszonállatok körül pedig rengeteg táplálékot találtak, kiváló költési lehetőséget biztosítottak fecskéink számára. Az utóbbi években azonban a Magyar Madártani Egyesület adatai alapján szerint mindkét faj egyedszáma csökken.

mehlschwalbe_delichon_urbicum.jpgMolnárfecske (fotó: Andreas Trepte, www.photo-natur.net., forrás: Wikipedia)

Közismert tény, hogy a rovarevő madarak táplálékának mennyiségére negatív hatást gyakorolnak a mezőgazdasági művelési módszerek, a globális klímaváltozás és az élőhelyek egész világra kiterjedő beszűkülése. A hatékony mezőgazdasági termelés érdekében kialakított hatalmas monokultúrás táblák és intenzív kezelésük beszűkíti a rovarok életlehetőségeit. Egyrészt megszűnik a kisparcellás művelést kísérő ugarok, fasorok, mezsgyék és különféle kultúrák változatos mozaikja, másrészt a vegyszeres növényvédelem és a vegyszeres szúnyogirtás válogatás nélkül tizedeli a rovarok természetes állományait. Az utóbbi években végzett vizsgálatok megdöbbentő helyzetet tártak fel: a világon mindenhol drasztikusan csökken a rovarok mennyisége, és a rovarfajok több, mint 40%-át kihalás fenyegeti.

barn-swallow-4210842_640.jpg
Füstifecske a fiókáit eteti (forrás: pixabay.com)

Mind a molnárfecske, mind a füsti fecske előszeretettel költ épületeken, erkélyeken, verandák eresze alatt. Sajnos a fecskék hangos csivitelése és az ürülékük sokakat arra ösztönöz, hogy leverjék az ereszek alól a fecskefészkeket, pedig a fészek alá felhelyezett deszkával, „fecskepelenkával” könnyen megszüntethető a madarak piszkítása által okozott kellemetlenség. Fontos lenne, hogy a még megmaradt fészkeket ezzel az egyszerű módszerrel mindenki szalonképessé tegye, ugyanis a tavaszi csapadékmennyiség csökkenése (az 1981-2010-es időszak tavaszi csapadékátlaga mintegy 17%-kal kevesebb mint a százéves átlag) miatt a fészeképítéshez nélkülözhetetlen sárlelőhelyek megfogyatkoznak, ezért a fecskék nem tudják újraépíteni fészkeiket.

Mit tehetünk a fecskék létszámának csökkenése ellen? 

  1. Óvjuk a meglévő fészkeket és lakóikat.
  2. Biztosítsunk sarat a fészeképítéshez.
  3. Alakítsunk ki madárbarát  és rovarbarát kertet.
  4. Szereljünk fel mesterséges fészkeket.

Készítsünk fecskefészket!


Ha a korábbi évek tapasztalataiból tudjuk, hogy a házunk környékén rendszeresen vadásznak fecskék, vagy már építettek is fészket a házunkra, akkor mindenképp érdemes műfészkeket telepítenünk.

A fecskefészkek készítéséhez csupán néhány, könnyen hozzáférhető alapanyagra van szükség, a szükséges eszközök pedig minden háztartásban rendelkezésre állnak. A minta elkészítéséhez a következőkre lesz szükség:

  • hungarocell tábla (4-5 cm vastag),
  • ragasztószalag
  • éles konyhakés vagy sniccer
  • vonalzó
  • ceruza

 fecske_1_tom.jpgA minta elkészítéséhez szükséges eszközök és alapanyagok: hungarocell tábla, ragasztószalag, éles konyhakés vagy sniccer, vonalzó, ceruza

A hungarocell-lapból annyi 20 cm x 20 cm-es négyzetet vágunk ki, hogy azokat egymásra rakva a vastagsága 12-15 cm legyen. Ezeket ragasztószalaggal összefogjuk, majd a tetejére rárajzoljuk a fészek formáját.
Ehhez töltsük le a sablon.pdf file-t, nyomtassuk ki, majd vágjuk ki a mintát.

fecske_2.JPG

 A ragasztószalaggal összefogott hungarocell lapok, amelyekre rárajzoltuk a fészek formáját

A kívánt formát konyhakéssel alakíthatjuk ki, de egyes hablemezek szerkezete annyira gyenge, hogy akár az ujjunkkal is mélyíthetjük a formát. Figyelem, a sniccer erre a célra nem alkalmas, mert a pengéje könnyen eltörik!

fecske_3_kicsi_fecske_4_egyut.jpg

 A fészek formáját konyhakéssel alakítsuk ki.

 Az általunk mintának használt műfészek méretei az alábbi galériában láthatók:


Miután elkészültünk a kívánt formával, el is kezdhetjük a műfészkek készítését. Ehhez az alábbi alapanyagokra van szükségünk:

  • gipsz,
  • papírpép*,
  • fehér faragasztó,
  • fekete és barna porfesték
  • vékony nejlonzacsk , hogy a gipszes fészekalapanyag-keverék ne ragadjon a formába

* Papírpépet könnyen készíthetünk tojástartóból: áztassuk be, majd turmixoljuk össze, ezt követően pedig markunkkal préseljük ki belőle a víz egy részét. Ha többet készítettünk, mint amennyit felhasználunk, akkor préseljünk ki belőle annyi vizet, amennyit csak tudunk, ezt követően pedig hagyjuk megszáradni. A következő használat előtt csupán be kell áztatni.

A fészekhez szükséges alapanyagokat az alábbi galériában mutatjuk meg.

A fészek készítéséhez szükséges eszközök:

  • kis méretű lavór (≈ 5 l)
  • kanál vagy spatula a gipsz és a porfesték adagolásához
  • faráspoly a röpnyílás kialakításához

(Megjegyzés: A fészkeket készíthetjük gipszből és fűrészporból is. Ebben az esetben egy fészekhez körülbelül egy marék gipszre és egy marék fűrészporra van szükség.)

A nejlonzacskót két oldalán vágjuk fel, hogy ki lehessen teríteni, majd helyezzük a hungarocell formába. A papírpépet gyengén facsarjuk ki – egy fészekhez másfél maréknyira van szükségünk. Helyezzük a papírpépet a lavórba, adjunk hozzá egy kevés faragasztót (20-30 ml elegendő, kissé erősebbé teszi a fészket, de akár el is hagyható), 2 kávéskanálnyi fekete és egy kávéskanálnyi barna porfestéket, majd térfogatra ugyanannyi gipszet, mint amennyi a papírpép; mindezt kézzel jól gyúrjuk össze. Amennyiben túl nedvesnek érezzük, úgy adhatunk még hozzá gipszet. Ez a keverék pár percen belül elkezd megkötni, ezért halogatás nélkül kezdjük el kialakítani a fészket. Fontos, hogy a fészek fala egyenletesen 1-1,5 cm vastag legyen. Ha végeztünk a fészek kialakításával, a lavórt és a kezünket öblítsük le. Néhány perc után, mikor már kemény érintésű a fészek, eltávolíthatjuk a formából. Fejjel lefelé fordítva tegyük le, és várjuk meg, hogy teljesen megszáradjon. Az első fészek elkészítése után érdemes megvárni, hogy az megszáradjon, ugyanis a száradás során a színe kivilágosodik, és az első fészek végleges színe alapján korrigálhatjuk a felhasznált porfesték mennyiségét. Ha nem vagyunk elégedettek a fészek színével a száradást követően, akkor azt könnyedén megváltoztathatjuk, ha híg gipszet keverünk, azt színezzük, majd beecseteljük a fészket (belül nem feltétlen szükséges). Ugyanígy járjunk el, ha a fészek készítése során nem színeztük az alapanyagot. Megjegyzendő, hogy a tapasztalatok alapján a fecskék nem túlságosan válogatósak a fészek színét illetően.

 fecske_14_kicsi.jpg

 A frissen kialakított fészek

Miután teljesen megszáradt a fészek, faráspoly segítségével alakítsuk ki a röpnyílást (a gipszes massza formába helyezése során már érdemes a röpnyílást nagyjából kialakítani), illetve reszeljük simára a leendő ragasztási felületeket.

fecske_15_kicsi.jpgAz elkészült, felszerelésre váró műfészkek

A fészket felhelyezéséhez a tetejét és a hátulját is „Fix All” ragasztó-tömítővel bevonjuk, majd a fészket felragasztjuk a falra. A fészek ragasztási felületeit a ragasztás előtt egy szivaccsal be kell nedvesíteni. (A fészket a falhoz hozzányomva a ragasztó néhány másodper alatt meghúz annyira, hogy el is engedhetjük.).

fecske_16_jo.jpgAz elkészült, felszerelésre váró műfészkek

Amennyiben a házunk homlokzata olyan kialakítású, hogy nincs alkalmas vízszintes felület, amire alulról felragaszthatnánk a fészket, akkor egy vízszintes deszkalap rögzítésével ezt a problémát orvosolhatjuk. Fontos azonban, hogy a deszka szélessége legalább 20 cm legyen, vagyis a röpnyílástól legalább 4-5 centiméterre nyúljon ki. Ha a deszka túlságosan keskeny, a fecskék nem fogják elfoglalni a fészket. Érdemes egyszerre több fészket készíteni, és azokat egymás mellé kihelyezni (illetve, ha van már fészek a házon, akkor mellé kihelyezni az újakat).

A leírásunkban molnárfecskefészek készítését mutattuk meg, azonban hasonló módszerrel (ugyanazon fészekforma használatával) füsti fecskének is készíthetünk fészkeket. Ebben az esetben nem kell röpnyílást készíteni, ugyanis a fészek felülről nyitott. A fészket érdemes alulról is megtámasztani, hogy ne csak a fészek hátulján lévő, viszonylag kicsi ragasztási felület tartsa.

Miután kihelyeztük a fészkeket, nincs más dolgunk, mint várni, hogy elfoglalják a fészkeket. Feladatunk később sem lesz a fészkekkel, ugyanis a következő évben az új lakók kitakarítják maguknak.

Az alábbi videókon megcsodálhatjuk Mátics Ferenc műfecskefészkekkel kirakott házát, ahol a tavalyi szezonban 200 pár molnárfecske költött. Köszönjük neki a mintának használt műfészket és hasznos tanácsait!

 

 

 További tippek a fecskefészek készítéséhez:

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4015646094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2020.04.29. 19:10:14

A gyerekkorom, úgy 55 éve. Apu nagyon szerette a fecskéit. Fagerendás falusi istálló, jól lehet építkezni rá. A fészkek a lovak állása fölött voltak. A pelenkák meghajlított, felcsavarozott pléh lapok, télen letakarította, a nyarat kihúzták, mert a lovakra mégsem potyogtatunk. Az ajtó derékmagasságig ért, kell a levegő, télen pedig egy pokróc takarta a felső részt. Mikor várta vissza a fecskéit, akkor a pokróc egyik csücskét leakasztotta, hogy, ha megjönnek, be tudjanak menni. Azért voltak zűrök néha, hajnali csivitelés a háló ablaka előtt. Volt, hogy arra ébredtem, hogy apu káromkodva kirohant, és apró kavicsokkal dobálta a kedvenceit, hogy húzzanak már odébb egy kicsit, mert ő még egy órát alhatna.
Nem könnyű az állatokkal. Az előző lakásomhoz csak 2 nm erkély volt. Egy galamb, vagy gerle pár (nem vagyok szakértő), ezt használta wc-nek. Nyílik a kaktusz, tenyérnyi piros virág, rajta fél tenyérnyi potty. Akció, felszereltem a négy sarokra négy felfelé álló drótkampót, és kihúztam kötőfonalat, (amiből a pulcsikat kötöttem). Ez nem ártott nekik, csak nem tudtak megállni a korláton seggel befele.

gigabursch 2020.04.29. 19:37:31

Minden műfészek hasznos.

élhetetlen 2020.04.30. 18:37:48

@gigabursch: Igen, ettől függetlenül úgy gondolom, hogy egy karbantartott sárkupac, és pár marék szalma, vagy valami jobb. Igaz, nem értek hozzá, de lehet, hogy a fecskék által épített fészek komfortosabb, légáteresztőbb, mint a ragasztóval borított. Én az odakészített építőagyagban, és a fecskék szakértelmében jobban bizom.

gigabursch 2020.05.04. 07:48:45

@élhetetlen:
Sose láttam még fecskék által belakott műfészket.
Viszont 2-3 műfészek hajlamos meghozni a fecskéket.
S ebben ez a fontos.

Az összekészített anyag természetesen nagy segítség.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása