Álmodó Vizek
Fotókiállítás nyílt a múzeumban

Vizúr János és Kércz Tibor fotóművészek alkotásaiból nyílt kiállítás a múzeumban. A kiállítást 2019. április 26-án Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.

forrás: MTI, képek és videók (Vizúr János, Kércz Tibor, György Zoltán MTM)

boga_patak_erdely_web.jpg

Vizúr János és Kércz Tibor a víz témájában készített színes fotóiból Álmodó vizek címmel nyílt kiállítás pénteken a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol bemutatták az azonos címmel megjelent albumot is.

Áder János köztársasági elnök a tárlat pénteki megnyitóján hangsúlyozta: a víz misztériumát tárja a közönség elé Vizúr János és Kércz Tibor fotókiállítása és a most megjelent fotóalbum képei is.

„A képek segítségével érzékelhetjük az óceán csendjéből kibomló végtelenséget, a tengerzúgásban lefojtott hatalmas erőt, a sarkköri jégvilág absztrakt képződményeinek kékes fehérségét és a vízfelszínen tükröződő fény és árnyék impresszionista varázsát”

– mondta a köztársasági elnök.

Kiemelte: az elmúlt időszakban a természet többször figyelmeztetett bennünket felelőtlen döntéseink következményeire. Mint mondta, tájfunok, hurrikánok, évszázados rekordokat döntő aszályok drámai következményei láthatók a felvételeken.

 

almodo_vizek_15_web.jpg

Áder János, köztársasági elnök a megnyitón

Hangsúlyozta: a jégolvadás miatt bekövetkezett tengervízszint-emelkedés drámai hatással lesz az öt kontinensre. A NASA becslésében 65 centiméter tengervízszint emelkedést jósol a századfordulóra, de ennél sokkal pesszimistább tudományos előrejelzések is léteznek ma már – fejtette ki a köztársasági elnök.

Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy a május 31-ig látható tárlaton a vizek legkülönbözőbb formái, halmazállapotai és a vízhez kapcsolódó jelenségek fedezhetők fel. Mint mondta, a tárlatot Föld napjához kapcsolódóan rendezik meg.

almodo_vizek_9_web.jpg

Korsós Zoltán a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója és Áder János

Vizúr János a megnyitón elmondta, hogy negyven éve foglakozik fotózással. „Képeimen a víz szépségét szerettem volna kiemelni” – mondta, hozzátéve, hogy a vizet ötféle oldalról mutatják meg: a dinamikus, folyton mozgó-változó közeget, a halmazállapotait váltogató anyagot, a világ képét visszatükröző felületet, az önmagán túlmutató absztrakt látványt, valamint az éltető elemet és életteret.

almodo_vizek_3_web.jpg

Vizúr János a képeiről beszél

Az Álmodó vizek című album a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. A kiadó honlapja szerint Vizúr János és Kércz Tibor polgári foglalkozása mellett – pszichiáter, illetve vegyészmérnök – hosszú évek óta foglalkozik természetfotózással, mindkettőjüket több magyarországi és nemzetközi díjjal ismerték már el.

Az élethez szigorúan hozzátartozik a víz, úgyis, mint alkotóelem, úgyis, mint élettér.

Az ember számára a víz többet is jelent, mint létfeltételt. Minden érzékszervünk számára hordoz valami pluszt. Szánkba véve, bár erre korántsem gondolunk mindig, az életet isszuk a friss hideg vízzel, aminek ízlelése felüdít, újra energetizál a szomjúság csüggedése után. A májusi eső illatát (amely ugyan nem a víz illata, de az esővíz felpezsdítette természetes aromák hangsúlyosabb észlelése) mélyeket szippantva szagoljuk, a tüdőnket is tisztítva egyúttal az erőteljes sóhajokkal.

Amikor fürdünk, akár kádban, akár valamely természetes (vagy mesterséges) medencében, tóban, folyóban, netán a tengerben, a bőrünkön érezzük a selymes, olykor gyógyító simogatást. A fülünkben cseng a kis patak köveken átbukdácsoló csobogása, a folyó árjának zúgása, vagy a tenger moraja. Ezek mindegyike valamilyen érzést kelt bennünk, hol megnyugvást hoz, hol a messzi távol izgalmát, hol a végtelen erő tobzódását idézi.

A látvány, ami ennek a végtelenül változatos elemnek a jelenléte által recehártyánkon keletkezik, a fentiekhez hasonló hangulatokat tud elővarázsolni. Az egyidőben jelentkező többszörös érzékszervi tapasztalás pedig hihetetlen intenzív élményt nyújt.

A természetet szerető fotós (vagy bármely más művészi tevékenységet folytató ember) vízközelbe, vízpartra érve a fentieken kívül még további izgalmakat él át. Az alkotás vágya borzolja kedélyét, nyugtalanná válik, és ez a felfokozottság csak a „MŰ” létrehozását követő katartikus állapotban tud feloldódni.

A kiállítás és a hasonló címmel megjelent album a vizet, mint művészi fotótémát, ötféle oldalról közelíti meg:

konyv.JPGA Dinamikus
A Halmazállapot Halmozó - a folyékony, a szilárd, a légnemű
A Tükröző
Az Absztrakt
Az Éltető

Szerzőkként azt reméljük, hogy a Kedves Olvasó/Látogató a képek megtekintésekor hasonló élményeket él át, mint az alkotók a vizek közelében.

                                    Vizúr János és Kércz Tibor

 

 

almodo_vizek_2_web.jpg

Korsós Zoltán, Kércz Tibor, Vizúr János és Áder János

 

További képek a galériában

 

Áder János, köztársasági elnök beszéde 

A  teljes beszéd szövege itt olvasható

Vizúr János fotóművész beszéde

 ELTE, Eötvös Művészeti Együttes vonósnégyesének koncertje

 

almodo_vizek_web.jpg

 

kercz_tibor_1_web.jpg

kercz_tibor_2_web.jpg

kercz_tibor_3_web.jpg

vj_112_cseppnyi_haza_web.jpg

zugo_bajor_erdo_web.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6714793562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása