Maszk, álarc, álca és utánzás

Az MTM Mátra Múzeumának egyedi arculatot nyújt az intézmény kettős profilja, hiszen a gyöngyösi múzeum részben Magyarország második legnagyobb természetrajzi, részben a mátraalji város rendkívül gazdag történeti gyűjteményének ad otthont. Jelenlegi időszaki kiállítása is ezt a kettősséget, illetve az abban rejlő izgalmas lehetőségeket igyekszik a látogatók elé tárni.

 arc_1_2017_03_mm_by_magyar.jpg

A március elején az Orczy-kastélyban rendezett tárlat Az álcázás művészete címet viselte.

Az ARC/ÁLARC (avagy az egymást viselő maszkok birodalma) nevet kapta a gyöngyösi születésű jelmeztervező, Tordai Hajnal nevével fémjelzett kiállítás, mely az emberi arc kendőzésének történeti kezdeteitől a közelmúlt és a jelen ikonikus színházi álarcainak segítségével a dramaturgiai célú maszkírozásig vezetik a nézőt. A bőséges történeti, színháztörténeti információt a szövegek mellett érdekes képanyag és a térben kiállított, valóban a színpadot megjárt maszkok hordozták. A barokk-klasszicista Orczy-kastély hófehér árkádos központi tere ideális hátteret nyújtottt a kiállításnak.

arc_4_2017_03_mm_by_magyar.jpg

Tordai Hajnal pályája során az Operaház, a győri Kisfaludy Színház, majd a Nemzeti és a Pesti Magyar Színház tagjaként több mint 500 színdarab, opera, operett és musical jelmeztervét készítette el. Többek között Jászai Mari-díjas és Érdemes művész. Kollégáival egyfajta kultúrtörténeti missziót vállalt fel, amikor a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával több utazó kiállítást hozott létre, melyek egy-egy téma kapcsán a magyar színháztörténetnek és színművészetnek is emléket állítanak.

 arc_2_2017_03_mm_by_magyar.jpg

A Mátra Múzeumban rendezett ARC/ÁLARC kiállítás alkotói: Tordai Hajnal (jelmeztervező), Juhász Tibor (kiállítástervező), Gajdó Tamás (színháztörténeti szöveg), Juhász Kristóf (maszktörténeti szöveg), Kőfaragó Gyula (grafika)

arc_3_2017_03_mm_by_magyar.jpg

arc_5_2017_03_mm_by_magyar.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2412399113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása