RÉGI-ÚJ NYERTESE LETT A VARÁZSLATOS MAGYARORSZÁGNAK

Izgalmas bejelentésekkel teli díjátadóban lehetett része annak, aki elment, vagy élő internetes adásban követte végig a Varázslatos Magyarország 2016-os fotópályázatának kiállításmegnyitóját.

varazslatos_magyarorszag_4.jpg

Hetedik alkalommal osztottak díjakat a Magyar Természettudományi Múzeumban az 50 legeredményesebb fotósnak hazánk egyik legnehezebbnek mondható természetfotó-pályázatán, a Varázslatos Magyarországon. Hogy miért is nehéz? Maguk a fotósok vallották be, nagy elszántságot kíván az a feladat, hogy valaki 10 hónapon keresztül folyamatosan tudjon magas színvonalú képeket benevezni a versenyre, odafigyelve arra is, hogy Magyarország nemzeti parkjainak élővilágának és értékeinek bemutatása legyen a fókuszban. Ennek ellenére egyre népszerűbb a pályázat a profi és az amatőr természetfotósok körében. 2016-ban is minden hónapban 4-4 kategóriában (Varázslatos Magyarország természeti szépségei, madarai, egyéb állatai és Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből) lehetett nevezni, ezek közül a 8 legeredményesebb hónap pontszámai kerültek összesítésre mindenkinél, és így a legtöbb pontot szerző fotós nyerte el a fődíjat. Idén egy már rutinosnak nevezhető győztest hirdettek ki a Varázslatos Magyarország legjobb természetfotósának, hiszen Daróczi Csaba negyedszer vehette át ezt a kitüntető címet, a második helyezett pedig Hargitai László lett.

2_kep.jpg

Daróczi Csaba a 2016-os Varázslatos Magyarország első helyezettje

Két plusz kategóriában is indulhattak tavaly a pályázók. Harmadszor hirdették meg a Földművelésügyi Minisztérium és a Turista Magazin támogatásával az „Ember a természetben” kategóriát, amelynek első helyezettje Szatmári Zsolt lett, aki blogjával rendszeresen jelentkezik a turistamagazin.hu oldalán is.

3_kep.jpg

Szatmári Zsolt: A hegy gyomrában (Ember a természetben kategória július 1. helyezett)

 A díjátadót Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország Természetfotó Nonprofit Kft. alapítója nyitotta meg, majd dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára köszöntötte a megjelenteket.

varazslatos_magyarorszag_3.jpg

dr. Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára

A megnyitón dr. Csorba Gábor tudományos és gyűjteményi főigazgató-helyettes is felszólalt.

varazslatos_magyarorszag_1.jpg

 dr. Csorba Gábor tudományos és gyűjteményi főigazgató-helyettes

Ezután a pályázat zsűrijének elnöke, dr. Kalotás Zsolt értékelte a tavalyi pályamunkákat, és a megérdemelt elismeréseken felül felhívta a pályázók figyelmét arra, hogy a pályázati kiírást figyelmesen olvassák el, mert sok fotót a nem megfelelő feltöltés miatt voltak kénytelenek kizárni. Valamint megkérte a fotósokat, hogy a következő évadban szenteljenek több figyelmet az Őrségi, Fertő-Hanság és Aggteleki Nemzeti Parkoknak, amelyekről kevesebb kép érkezett be a pályázatra. A beszédeket az idén 40 éves Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Róna Kálmánné zárta.

4_kep.jpg

Dr. Kalotás Zsolt a Varázslatos Magyarország zsűrijének elnöke

A díjátadót egy meglepetés-különdíj bejelentésével kezdte Gaál Péter. Mind a zsűri, mind a szervezők nagyon sok olyan művel találkozhattak, ami őket is ámulatba ejtette. Ilyen fotó Gutter Krisztián Lillafüred varázsa című éjszakai képe is, amiért a szervezők a 2017-es évadra ingyenes képfeltöltéssel jutalmazták.

5_kep.jpg

Gutter Krisztián: Lillafüred varázsa (Varázslatos Magyarország természeti szépségei kategória október 2. helyezett)

A pályázat képeiből összeállított diaporámás vetítés után újabb izgalmas bejelentés következett. Gaál Péter színpadra szólította a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetségének elnökét, Fáth Pétert, és elmondta, hogy a két szervezet ezentúl igyekszik segíteni egymás munkáját. Régóta tervezett folyamat indul el ezzel, hogy legyen egy aktív együttműködés a magyar természetfotós pályázatok és azok között a szervezetek között, akik Magyarország természeti értékeit szeretnék bemutatni és megóvni.

6_7.jpg

Gaál Péter, a Varázslatos Magyarország alapítója (balra) és Fáth Péter a naturArt elnöke (jobbra)

Ezek után a Varázslatos Magyarország díjait a két Péter együtt adta át, és a Varázslatos Magyarországunk fotóalbum mellé, amely a kiállítás anyagából állt össze, minden díjazott kapott egy naturArt-os Az Év természetfotói Magyarország albumot. Az első két helyezett díjainak átadásában pedig Máté Bence is segédkezett.

8_kep.jpg

Daróczi Csabának gratulál Máté Bence a 2016-os első helyezésért

Hatalmas tapsot kapott az az alig 13 éves fiú, aki a Turista Magazin „Ember a természetben” kategóriájában 3. helyezést ért el. Koncz-Bisztricz Tamás lett a „Legtöbb fotót feltöltő pályázó”, valamint a „Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből” kategória 2. helyezettje is. Öt éves kora óta fotózik, és már nagyon sok fotópályázaton indult, amiken több díjat is nyert.

9_kep.jpg

Koncz-Bisztricz Tamás, aki fiatal kora ellenére több első helyezést is bezsebelhetett 2016-ban a VM havi pályázatain:

Repülők (balra fent) - Ember a természetben kategória november 1. helyezés

Átváltozás (balra lent) - Varázslatos Magyarország kompakt szemszögből kategória augusztus 1. helyezés

 Ahogy Gaál Péter is fogalmazott a hivatalos program végén, jó látni, hogy a felnövekvő generációban is akad szép számmal lelkes természetszerető, akik követve az idősebbeket, igyekeznek megmutatni fotóik segítségével hazánk természeti értékeit. Ezt megerősítvén záróakkordként Péter bemutatta kisfiát is, remélvén, hogy ő is hasonlóképpen folytatja majd ezt az utat.

10_kep.jpg

Gaál Péter és kisfia

Péter végül kihírdette a 2017-es évad indulását, a pályázati képeket április 1-től lehet feltölteni a Varázslatos Magyarország oldalára. Egy új kategória indulását is bejelentette, amely bár nem fog beleszámítani az összesített ranglistába, de a szervezők szeretnének nyitni a világ nemzeti parkjai felé. Az új kategória neve: „Képek a nagyvilágból”.

Ezután az amúgy főként magányosan alkotó fotósok egymás kiállított képeit csodálva beszélgettek szakmáról, érdekes és izgalmas fotós sztorikról, és gratuláltak egymásnak a szép teljesítményekért. Voltak, akik egymást fotózták műveik előtt. Itt például Potyó Imre állt be egy közös képre a kiállított fotókkal, a kamera másik oldalán Ravasz Balázs:

11_kep.jpg

Potyó Imre denevéres fotója tőle balra látható

Számunkra jó érzés volt azt hallani, hogy az egyébként mindenhol előforduló karrierharc helyett, ami azért a természetfotósokat se kerüli el, inkább a vidám, érdeklődő, egymást segítő és elismerő beszélgetések voltak ezen az estén a jellemzők. Igaz, elcsíptünk egy mondatot a tavalyi nyertes Potyó Imrétől, amit az idei első helyezettnek, Daróczi Csabának címzett: „Jövőre megküzdünk!” Mi már alig várjuk!

A most megynyitott kiállítást egészen április 17-ig lehet még megnézni a Magyar Természettudományi Múzeum kupolatermében. Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.

 forrás: turistamagazin.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2912373771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása