Gyapjas mamutbébi, kardfogú tigris, rövidorrú hiéna Csíkszeredában
Jégkorszak vándorkiállításunk a Csíki Székely Múzeumban

Január 25-én ünnepélyes keretek közt nyitották meg Csíkszeredában a Csíki Székely Múzeumban a „Jégkorszak” címet viselő interaktív vándorkiállításunkat. A kiállítás április 1-ig látogatható.

A 2008-ban felépített vándorkiállítás a Tarisznyás Márton Múzeumból érkezett Csíkszeredára.

nagy_gyongyver_4.jpg

Gyarmati Zsolt múzeumigazgató bevezetőjében ismertette: 2016-ban 65 ezres látogatószámával Erdély első öt legnagyobb múzeuma soraiban van a csíkszeredai intézmény. A Magyar Természettudományi Múzeummal régóta kialakult a partnerség, a kiállítással egyértelműen a fiatal korosztálynak tesznek csábító ajánlatot.

A kiállítás megnyitójáról Gellért Edit tudósított. Cikkéből megtudhattuk, hogy az intézményt fenntartó helyi önkormányzat képviseletében Füleki Zoltán alpolgármester rámutatott: a kiállítás annál is inkább aktuális, mivel a témája a csíkszentkirályi Borsáros-fürdőnél talált növénytani leletekkel – mint például a szintén jégkorszakinak számító törpenyír, vagy a mocsári kőtörő – került összhangba, azaz ebből a szempontból is „otthon érezheti magát” a tárlatanyag.

Medzihradszky Zsófia, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgató-helyettese szerint a tárlatnak az az egyik legfontosabb értéke, hogy általa megtanulnak a gyerekek összefüggéseiben gondolkodni a világról. Ugyanis, mint mondta, a mai kor gyerekei „tantárgyakat sajátítanak el”, ám az ezek közötti összefüggések átlátása nehezen megy.

Mindannyian föltehetjük magunknak a kérdést, hogy az emberiség történelmi-esztétikai-művészeti változásainak, egy-egy áramlat hátterében vajon nem-e éppen az akkori klímaváltozás állt-e?

Mint rávilágított: érdemes így közelíteni, avagy olyan természettudományi tények összefüggésében is szemlélni az emberi civilizációt, mint például az a tény, hogy az egyiptomi piramisok építése idején - igaz, fönt északon - de a mamutok még éltek.

nagy_gyongyver_8.jpg

 

Programajánló (Csíki Székely Múzeum)

JÉGKORSZAKI SZAKI - TÉLI MINITÁBOR A MÚZEUMBAN
A tábor időtartama: 2017. február 6–10.
Célcsoport: előkészítő, 1-4. osztály
A foglalkozás időtartama: minden nap 9.00-14.00 óra között
Helyszín: Csíki Székely Múzeum
Részvételi díj: 100 RON/fő/hét
Rövid ismertető:
16298389_1373245676032645_7680293043631823737_n.jpgA téli tábor tevékenységei a Jégkorszak időszaki kiállításunk köré szerveződnek. A tábor egyes napjain a következő témákat fejtjük ki: a jégkorszakok kialakulásának általános okai, a legutóbbi jégkorszak jellegzetes növény- és állatvilága, az ősember életmódja, valamint a ma emberének hatása a környezetre. Szerepjátékkal, tudományos kísérletekkel és a jégkorszaki életmód néhány elemének felidézéséhez kapcsolódó kézműves tevékenységgel tesszük élményszerűvé és játékossá az egyes témák feldolgozását
Jelentkezés:
A telefonos bejelentkezést követően (Kádár Kincső 0751 859 653 és Demény Enikő 0748 769 433 múzeumpedagógusoknál, hétköznap 9 és 17 óra között), kérjük befizetni a részvételi díjat a múzeum könyvelőségén legkésőbb a tábor első napjáig.
Egyéb tudnivalók:
A helyek száma korlátozott. Bejelentkezési sorrendben az első 25 gyermek táboroztatását vállaljuk. A táboros hátizsákban legyen váltócipő, tízórai és pohár.

 Kattints a galériára!

Nagy Gyöngyvér képei

forrás:

  • Csíki Székely Múzeum facebook-oldala 
  • Gellért Edit Új Magyar Szó Online: Életlecke és szórakozás – megnyílt Csíkszeredában a Jégkorszak vándorkiállítás (cikk)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2512163707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása