Növényekről télen


logo_hu_final_large.jpgA hétvégén rendezték meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a XI. Aktuális Flóra- és Vegetációkutatás a Kárpát-medencében nemzetközi konferenciát, amelyre 9 ország több, mint 250 vendége érkezett.

A három napon át tartó rendezvényen különböző területekről és szakterületekről érkezett kutatók mutatták be legújabb eredményeiket és vitatták meg ezeket.

1.JPGA konferencia megnyitója, Zentai Oszkár, Korsós Zoltán, Hably Lilla (fotó: György Zoltán)

A konferenciát Dr. Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója nyitotta meg, beszédében kiemelve a nagy múltú konferenciasorozat jelentőségét és összetartó erejét. A megnyitó keretében Szakmányné Dr. Hably Lilla, a Magyar Természettudományi Múzeum Növénytárának vezetője díszvendégekként köszöntötte a korábban ott dolgozó botanikus-akadémikusokat: Fekete Gábor akadémikust, Orbán Sándor professzort, Pócs Tamás akadémikust és Szabó T. Attila professzort. Konferenciánk védnöke a kerület polgármestere, Dr. Kocsis Máté volt, őt Zentai Oszkár képviselte a megnyitón.
2.JPGFekete Gábor professzor díszvendégünk köszöntése (fotó: György Zoltán)

Régi hagyományt folytatva átadásra kerültek a Boros Ádám-díjak, melyet minden alkalommal a botanika területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó kutatók vehetnek át. Ez alkalommal a Boros Ádám-díjat Dr. Lőkös László (Növénytárunk Zuzmógyűjteményének kurátora) és Dr. Farkas Edit vehették át a hazai zuzmóflóra térképezéséért, valamint Peter Erzberger a hazai mohaflóra feltárásáért és a mohák széles körű megismertetésében végzett szerepéért.

3.JPGA Boros Ádám-díj átadása (fotó: György Zoltán)

A konferenciát két kiállítás színesítette. Borhidi Attila akadémikus nyitotta meg a Botanikus portrék című kiállítást, mely egy 1912-ben készült tréfás határozót mutat be, amit nem növényekre, hanem botanikusokra írtak és főleg arcszőrzetük és hajviseletük alapján különíti el őket. A kiállítás február végéig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban, olvashatunk róla múzeumunk blogján és az Élet és Tudományban is.

4_1.JPGBorhidi Attila professzor úr megnyitja a Botanikus portrék című kiállítást (fotó: György Zoltán)

A másik kiállítás a korábbi konferenciákon készült képeket mutatta be, nem kis derültséget okozva 20 évvel ezelőtt önmagunkat meglátva.

5.JPGKépek a korábbi konferenciákról (fotó: Rigó Attila)

A konferencia szakmai programját tudományos előadások és poszterek képezték. Összesen 68 előadást hallgathattunk meg 8 szekcióba sorolva, a Kárpát-medence pusztai élőhelyeitől a hegyvidékekig és mesterséges élőhelyekig számos témakörben. A bemutatott poszterek is legalább ekkora változatosságot mutattak, ezek a konferencia teljes ideje alatt olvashatók voltak. Mind az előadások, mind a poszterek összefoglalói elérhetők honlapunkon.

6.JPGÉrdeklődők a poszterek előtt (fotó: Rigó Attila)

Hosszú hónapok előkészítő munkájának köszönhetően a konferencia szervezetten és jó hangulatban zajlott, legalábbis számos ilyen visszajelzést kaptunk a résztvevőktől. A szervezők maroknyi csapata, kiegészítve Múzeumunk többi részlegének segítségével méltó módon láthatta vendégül a terepbotanikusok nem is annyira kicsiny csapatát. Öröm volt látni, ahogy más intézményben dolgozó nagyra becsült kollégáink bejárták az egész épületet, jöttek-mentek az előadások között a korallzátonyon, színvonalas és tartalmas előadásokkal töltötték meg a szekciókat.

7.jpgA konferencia résztvevői (fotó: Mag Norbert)

A konferencia végén csoportkép készült majd a résztvevők a Füvészkertben tettek látogatást, ahol már számos növény teljes virágzásban várta őket és várja a további látogatókat így tél vége felé is.

8.JPGSéta a Füvészkertben (fotó: Mag Norbert)

Köszönjük a részvételt a közel 250 embernek, köszönjük az összes múzeumi dolgozónak a nekünk nyújtott segítséget, köszönjük a hallgatóknak, akik önzetlenül segítették munkánkat és nem utolsó sorban köszönjük a Józsefvárosi Önkormányzatnak anyagi támogatását.

A konferencia végén megtudhattuk, hogy a következő, XII. konferencia 2017. novemberében újra Debrecenben lesz, ahonnan a sorozat útnak indult. Találkozzunk másfél év múlva Debrecenben!

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr928401438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása