Fekete seregek az égbolton – a seregélyek

Írta és fényképezte: Fuisz Tibor

 Nyár végén hatalmas madárcsapatok lepik el a szőlőket és a gyümölcsösöket. A rigó nagyságú fekete madarakat kártevőnek tekintjük, pedig csak kihasználják mindazt, amit az ember nyújt nekik. Ők a seregélyek.

 A seregélyfélék családjában a táplálkozás, a testfelépítés és az életmód alapján két fejlődési ágat különíthetünk el. Az ősibb nemzetségekbe (Aplonis, Lamprotornis) erdei, lombkoronában élő, elsősorban gyümölcsökkel táplálkozó fajok tartoznak. Ezek száma a seregélyfélék afrikai és délkelet-ázsiai elterjedési centrumában a legnagyobb. Náluk a csőr bezárásáért felelős (adductor) izmok a fejlettebbek.

seregely_szederrel_2014_dsc_8828_cropped_web800px.jpg

leszallo_seregely_rovar_eleseggel_2014_dsc_6460_cropped_web700px.jpgA modernebb fajokat felvonultató nemzetségeket (Acridotheres, Creatophora, Sturnus) az jellemzi, hogy áttértek a talajon és a talajból történő táplálkozásra, és ennek köszönhetően meghódíthatták a füves élőhelyeket. Körükben megjelent egy új táplálkozási módszer: a próbálgatás nyitott csőrrel. A csőrüket a talajba nyomják, ott szétnyitják, majd a lyukba betekintve lárvákat, rovarokat keresnek a lyukban. Ennek megfelelően a koponyájuk elülső része keskenyebb lett, hogy könnyebben körülnézhessenek a talajba szúrt lyukban. Nekik a csőr nyitását végző (protractor) izmaik az erőteljesebbek. Ezek a tulajdonságok például a közönséges vagy európai seregély (Sturnus vulgaris) és néhány közeli rokona esetében a leghangsúlyosabbak. Az új táplálkozási módnak köszönhetően a seregélyek jelentős előnyre tettek szert: a mezőgazdasági területek számukra tökéletes élőhelyet biztosítanak, így az ember nyomában óriási területen terjedtek el.

Eugene Schieffelin 1890-ben 60, majd a következő évben újabb 40 európai seregélyt engedett szabadon a Newseregely_rovartaplalekkal_2014_dsc_8969_cropped_web_600px.jpg York-i Central Parkban. E párok utódai mára több mint kétszázmilliós állománnyá fejlődtek, és számos őshonos észak-amerikai énekes madarat kiszorítanak az élőhelyükről. Akárcsak hazánkban, ott is mezőgazdasági kártevőként tartják őket számon! A seregélyek a költés után hatalmas csapatokba verődve táplálkoznak a gyümölcsösökben. A fiókák még nem képesek kizárólag gyümölcsön élni, nekik szükségük van a sok fehérjét szolgáltató rovareleségre. Azonban a vonuláshoz szükséges zsírtartalékok felhalmozásához tökéletes alapanyagok a magas cukortartalmú gyümölcsök.

 

seregely_csapat_2013_dsc_2215_cropped_web.jpg

50 ÉVKÉP Evolúciós képregények az állatvilágból

HOZD A MOBILOD! Interaktív kiállítás dr. Fuisz Tibor természetfotói 2015. 09.16-11.02

fuisz_kiallitas_a2_plakat_veglegesweb.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr797769548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása