Herend kincsei és a kacagójancsi
A hónap műtárgya, 2015. július

2015. július 7-én nyílt meg a Magyar Természettudományi Múzeumban a Törékeny Természet – Herend kincsei című kiállítás. Ebből az alkalomból a hónap műtárgya a kacagójancsi, amely más állat- és növényfajokkal együtt éppúgy része a herendi porcelánművészet motívumkincsének, mint a természetnek és a tudományos természetábrázolásnak.

 A Herendi Porcelánmanufaktúra 2001 óta a Magyar Örökség része, 2013-ban a herendi porcelán hungarikum lett. A Magyar Természettudományi Múzeum a Kárpát-medence élővilágának legteljesebb gyűjteménye, nagysága és a gyűjtemények értéke alapján Európa tíz legnagyobb természettudományi múzeuma közé sorolható.

 A kiállítás célja, hogy egymás mellett mutassa be az egyedi értéket képviselő herendi porcelánművészet alkotásait, illetve a múzeumi gyűjteményekben található, a hazai élővilág sokféleségét a maga teljességében megőrző természeti tárgyakat, valamint a tudományos természetábrázolás alkotásait.

polskak_jo.jpg

Csiby Mihály poloskákat ábrázoló táblája a Búvár Zsebkönyvek sorozatból

(Forrás: Vásárhelyi Tamás Tudós Természetábrázolók című könyve)

 

A herendi porcelán legtöbb mintájában hangsúlyos szerepet kapnak a különböző növény- és állatmotívumok. A „Queen Victoria” néven ismert, távol-keleti ihletésű lepkés-virágos az egyik legkedveltebb herendi minta. Népszerű a Rothschild-minta is, melynek motívumait a Herend környéki erdők énekesmadarai ihlették. Az aranyszegéllyel díszített Rothschild-mintás porcelánok stilizált faágakon üldögélő, színes tollazatú énekesmadarakat ábrázolnak.

herend_kacagojancsi.jpg

Pâte sur pâte (massza a masszán) eljárással készült, azaz a tárgyakon plasztikusan megjelenített növényi és ornamentális díszítések a porcelán és a természet törékeny szépségét egyszerre hangsúlyozzák.

(Forrás: www.herend.com)

 

A kacagójancsi vagy kacagó kokabura (Dacelo novaeguineae) stilizált ábrázolása is felfedezhető egy-egy herendi alkotáson. Az Ausztráliában őshonos madár csaknem 40 centiméteres testhosszával a jégmadárfélék (Alcedinidae) családjának legnagyobb faja.

A jégmadárfélék családjának 91 faja elsősorban a trópusi területek és a déli félteke lakója, hazánkban csak egy faj, a színpompás ékkőként a vizek felett elsuhanó jégmadár (Alcedo athis) honos. (Épp díszes tollazata miatt ez a faj is a grafikusok, természetet megörökítő festők egyik kedvelt témája.) A kokabura név egy mára kihalt bennszülött nyelvből származik. Ez a faj hatalmas termetével és különös étrendjével is kitűnik a főként vízpartok környékén élő jégmadarak közül. Előszeretettel vadászik a bozótos, erdős területeken, de a külvárosok parkjainak, kertjeinek is állandó lakosa. Bár a halat sem veti meg, zsákmányai között kisemlősök, hüllők és madarak is szerepelnek.Sydney parkjaiban a járókelőktől elfogadja a felkínált húsdarabokat, és egy albínó példány az ottani állatkert egyik kedvence. Talán ennek köszönhető, hogy a Sydney nyári Olimpiai játékok egyik kabala figurája is a kacagójancsi volt.

Magyar nevét a jóleső emberi nevetést idéző hangjáról kapta, noha ez a nevetés sokakat inkább a mesebeli gonosz ijesztő kacajára emlékeztet. A jellegzetes hang akusztikus pajzsként védi a szülőkből és a velük maradt kifejlett fiókákból álló családcsoport  territóriumát. A szülőkkel maradó madarak a költőpár segítői, akik közül valamelyik jó eséllyel örökli majd a területet, ezért érdemes lemondania az azonnali párválasztásról és a saját utódok minél korábbi nemzéséről. A megörökölt territóriumban ugyanis a párok sokkal nagyobb sikerrel nevelik fel fiókáikat, és bár később kezdik a szaporodás, az egész életükre vetített szaporodási sikerük azonos vagy esetenként magasabb, mint a szülői territóriumot elhagyó egyedeké.

dacelo_novaeguineae_knocklofty.jpg

Kacagójancsi vagy kacagó kokabura (Dacelo novaeguineae)

(Forrás: J.J. Harrison, Wikimedia Commons)

 

A múzeum Ludovika téri épületében, a Kupolacsarnokban júliusban látható kacagójancsi annak a négy példánynak az egyike, amelyeket a múzeum montírozott állományában őrzünk. Kettőt dr. Hangay György, a kalandos életű preparátor gyűjtött, aki korábban a Sydney-i Australian Museum munkatársavolt, és számos könyvben (pl. A kacagó koponyák földjén) mutatta be a távoli Délkelet-Ázsia és Ausztrália élővilágát.

kjnagy_nyolcvanszazalek.JPG

A hónap műtárgya a Kupolacsarnokban (fotó: Kovács Eszter).
kjkicsi.jpg
(fotó: Kovács Eszter)
 Szerzők: Fuisz Tibor István és Jókuthy Emese

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr887586106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása