Földönkívüliek a múzeumban
Ízelítő a legnagyobb hazai meteorit-magángyűjtemény anyagából

Szerző: Jánosi Melinda, fotók: Kereszty Zsolt


2015. április 23-án, 18.00 órakor nyitja meg a Magyar Természettudományi Múzeum Francsics László asztrofotós csillagászati fotókiállítását és e témához kapcsolódva Kereszty Zsolt meteorit-magángyűjtő kamarakiállítását.

chelyabinsk_stone_kzs.jpg

A híradásokból jól ismert, 2013. február 15-én hullott, cseljabinszki kőmeteorit egy 99 grammos példánya Kereszty Zsolt gyűjteményéből

Az MTM Ásvány- és Kőzettára a jövőben szeretne lehetőséget biztosítani magángyűjtők és gyűjteményeik bemutatkozásának is. Első vendégünk Kereszty Zsolt építész, gépészmérnök, amatőr csillagász és meteoritgyűjtő, 35 éve tagja a Magyar Csillagászati Egyesületnek, a Magyar Meteorit Gyűjtők facebook-csoport elindítója, a The Meteoritical Society tagja és az egyetlen magyar tagja a Nemzetközi Meteoritgyűjtők Egyesületének (IMCA, USA), az MTA Asztrofizikai és Geokémiai Laboratóriumának külső munkatársa, aki több mint húsz éve gyarapítja meteoritkollekcióját. Ez mára 600-nál is több példányával hazánk legnagyobb meteoritikai magángyűjteményévé vált.

A gyűjtő e gazdag anyagból válogatta össze a kiállítást, amelyen a legérdekesebb és legritkább darabjait mutatja be. A látogatók régi, történelmi meteoritokat, magyar vonatkozású példányokat, a közelmúltban szenzációt keltő hullásokból származó kőmeteoritokat, jellegzetes szöveti képet mutató vasmeteorit- és pallasitszeleteket, holdi, marsi, vestai eredetű meteoritokat, illetve kisbolygók földi becsapódásakor keletkező tektiteket és sok minden mást is megtekinthetnek, ami a meteoritokkal kapcsolatos.

A magángyűjtemények bemutatkozó kiállításainak nem titkolt célja, hogy a szélesebb közönség is megismerkedhessen a gyűjtők féltett kincseivel, köztük olyanokkal, amelyek a hazai múzeumi gyűjteményekben sem találhatók. Szakmai szempontból kiemelkedően fontos az a cél is, hogy a kiállítások erősítsék a magángyűjtők és a múzeumok, illetve a kutatóhelyek kapcsolatát és lendületet adjanak a további együttműködésnek.

brahin_pallasite_kzs.jpg

Egy szelet pallasit (Brahin, Fehéroroszország) Kereszty Zsolt gyűjteményéből

capeyork_iron_kzs.jpg


Widmanstätten-mintázat vasmeteorit étetett felületén, vas-szulfid- (troilit-) zárvánnyal (Cape York, Grönland), Kereszty Zsolt gyűjteményéből

 

A kiállítás április 24. és június 29. között látogatható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr537388916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása