Tűzgömb Magyarország fölött!
Hová estek a meteoritok?

Szerző: Jánosi Melinda 


Minden hazai tűzgömbrajongót  és meteoritgyűjtőt lázba hoztak az elmúlt napok híradásai, mely szerint 2015. április 6-án 19:30 körül telihold fényességű meteor (tűzgömb) volt látható az alkonyodó égen.

Meteor over Hungary and Slovakia - 06.04.2015 (YouTube)

Miskolc környékén mennydörgésszerű hang is kísérte a fényjelenséget. Néhány videó és számos fotó is megörökítette a tűzgömb felvillanó, illetve füstnyomos útját.  Szakemberek és lelkes amatőrök próbálják kiszámolni a fényjelenséget okozó anyag (meteoroid) esetleg földre hullott maradványainak (a meteoritoknak) legvalószínűbb helyét
Az eddigi számítások szerint a darabok, ha földre értek egyáltalán, valahol a Bükk hegységben lehetnek.
De honnan tudhatjuk meg, hogy meteoritot találtunk?
A frissen hullott meteoritok felszínén fekete olvadási kéreg figyelhető meg, s emiatt elég jól kitűnik a környezetéből. Rendszerint nincsenek rajta éles kiszögellések, törési felületek, hanem ujjbegyszerű benyomatok, legömbölyített peremek jellemzik. Méretéhez képest nehéznek tűnik a nikkeltartalmú fémvas jelenléte miatt. Ennek köszönhető az is, hogy vonzza az erős mágnes. A leggyakoribb kőmeteoritok esetében a fekete olvadási kéreg egy darabját eltávolítva, nagyítóval szemlélve apró, néhány milliméteres gömböcskéket (kondrumokat) és a fémvas szemcséit figyelhetjük meg. Ha a fenti tulajdonságok közül több is illik a meteoritnak vélt kőzetdarabra, érdemes szakembereket felkeresni a további vizsgálatok elvégzése végett. Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeum Ásvány- és Kőzettára is szívesen fogadja a bejelentéseket és a kérdéses példányokat.

 kassai_meteorit.jpg

 A 2010.02.28-i hullású kassai meteorit egy példánya az eredeti fellelési környezetében

A fotó forrása: http://www.astro.sk/l2.php?part=news_events&cont=meteorit

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr287352570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása