Az Állatvilág története Sir David Attenborough-val a National Geographic csatornán.

Dr. Fuisz Tibor István és Dr Csorba Gábor

v1_FromTheSeasToTheSkies_024_DavidAttenboroughsRiseOfAnimals_200.jpgEgy biológus szakfordítónak sokféle munka jelenthet kihívást, elgondolkodtató feladatot, esetleg nehézséget. De egy jó ismeretterjesztő vagy természetfilm, inkább olyan öröm és ünnep, amiért érdemes ezt a szakmát művelni. Egy film, vagy egy filmes sok szempontból lehet az ember kedvence. Feldolgozhat olyan témát, ami tudományosan izgalmas, forrongó terület, és ezért a szövegkönyv új tényeket, jelenségeket mutat be. Előfordulhat, hogy olyan képi megoldásokat, operatőri munkát vonultat fel, amitől leesik az ember álla, még a szöveg nélkül is, esetleg a helyszín egzotikuma varázsolja el a nézőt. És attól is a kedvencünkké válhat egy mű, hogy olyan hiteles, személyes tolmácsolásban ismerjük meg a tudomány új jelenségeit, ami minket is bennfentessé, résztvevővé tesz. Sir David Attenborough még 87 évesen is olyan televíziós személyiség, akinek a munkái ezeket a vonásokat egyesítik. 2013-as két részes sorozatában azokat a legújabb tudományos eredményeket osztja meg velünk, amiben a gerincesek kialakulását és felemelkedését meséli el.

v1_DawnOfTheMammals_046_DavidAttenboroughsRiseOfAnimals_600.jpg


A film sok olyan, elsősorban Kínában az utóbbi évtized során feltárt leletet vonultat fel, amelyek bemutatják a gerincesek fő evolúciós újításait, és megértetik ezek fontosságát. Megismerhetjük, hogy az ember melyik v1_FromTheSeasToTheSkies_038_DavidAttenboroughsRiseOfAnimals_200.jpggerinces csoporttól örökölte a gerincoszlopát, az állkapcsát, a bőrét, vagy épp a szaporodás és utódgondozás módját, és hogy megjelenése miként nyomta rá bélyegét bolygónk élővilágára. Megtudhatjuk, hogy a ma köztünk élő tollas dinoszauruszok, a madarak, miért növesztettek a testüket szigetelő pehelytollakat, majd mi késztethette őket ara, hogy a levegőbe emelkedjenek.
A film elmeséli, hogy a bolygó változó éghajlata és növényzete, a növényvilág által kifejlesztett, magterjesztőknek kínált jutalmak hogyan befolyásolták az emlősök egy csoportjának fejlődését. A film végén Attenborough egy csecsemővel a karján még azt is elmeséli, hogy megnövekedett agyunk milyen kihívás elé állít minden újszülöttet. És pont olyan szeretettel és csodálattal veszi kézbe egy több millió évvel ezelőtt kihalt lény apró koponyáját, mint bolygónk hétmilliárdnyi emberének legújabb képviselőjét.


Hogy kinek ajánljuk ezt a filmet? Mindenkinek, akit érdekel saját fajunk evolúciós felemelkedése, az állatvilág v1_DawnOfTheMammals_010_DavidAttenboroughsRiseOfAnimals_200.jpg
fejlődése, és akiknek már régóta hiányzik a képernyőről egy olyan hiteles, magával ragadó ismeretterjesztő, mint Attenborough.

Múzeumunk két munkatársa a szöveg fordításával és annak szakmai ellenőrzésével járult hozzá a nagyszerű minisorozat hiteles tolmácsolásához.

A képekért köszönet a National Geographic csatornának.

További képekért kattints a galériára!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr925812769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása