SZIE biológus terepgyakorlat, Királyrét, 2013

A Szent István Egyetem biológus hallgatóinak rendezett terepgyakorlatok helyszíne hagyományosan a Börzsöny, ahol a DINPI királyréti kutatóházának vendégszeretetét élvezhetik a résztvevők.

Az egyhetes terepgyakorlat szakmai programjának gerincét Szél Győző (Bogárgyűjtemény) és Rácz Róbert kollégáink szakavatott vezetése mellett rendezett gyűjtőutak és kirándulások alkotják. A halak elektromos befogása, talajcsapdázás, fűhálózás, kisemlős-csapdázás, rovaregyelés, kopogtatás, lámpázás egyaránt szerepel a bemutatott módszerek között. A gerincesek befogásának módszereit és egy kis fajismereti frissítést adandó, az Állattár három kollégája (Csorba Gábor, Emlősgyűjtemény, Fuisz Tibor, Madárgyűjtemény, Vas Zoltán, Hártyásszárnyúak gyűjteménye) egy napra csatlakozott a csapathoz.

Orgonasipok.jpg

Orgonasípok: a terepgyakorlat szigorú vezetői Vas Zoltán, Szél Győző, Rácz Róbert

Csorba_G_DSC_1182.jpg

Csorba Gábor

2013. július 2-án este a Bajdázó-tó mellett esti fényekben állítottunk hálót a tóhoz inni és vadászni járó denevéreknek. Szürkület után nem sokkal már a hálóba akadt az első zsákmányunk: egy szőröskarú koraidenevér. Már javában ragyogtak a csillagok, mire két újabb fajjal és összesen hat egyeddel később a hálókat lebontottuk. 11 óráig gyorsan repült az idő, hiszen Csorba Gábor a fajismereti anyag mellett a texasi egyetlen barlangból milliószámra kirepülő szelindekdenevérekről, a legkifinomultabb echolokációs és vadászati stratégiákról és a denevérek étlapján szereplő olyan megdöbbentő zsákmányokról is mesélt, mint az éjszaka vonuló énekesmadarak vagy a tengeri halak.

A három óra alvás után nagyon korainak tűnt a hajnali négykor megszólaló ébresztő. A Bajdázó-tó mellett a mocsárszagú vízben cuppogó csizmával gázolva 4:45-re már felállítottuk a 12 méteres hálót, de az előző nap látott jégmadár az egy évvel korábbinál okosabb (vagy tapasztaltabb) volt, mert nem akadt a fogóeszközbe. A hálóinkat ezután áthelyeztük egy kis hegyi patak mellé és egy elhagyatott parkolóba, és ezután már öt énekesmadárral és egy közép fakopánccsal ajándékozott meg minket és a hallgatókat a kora reggeli élénkülő madárforgalom. A madár faj-, ivar- és korhatározás módszereit és bélyegeit Vas Zoltán a gyűrűzés során mutatta be, és nagyon hangulatos volt az is, hogy miközben az asztal körül összegyűlt diákok a szárnyformulák, vedlés, vonulás részleteiről hallhattak érdekes adatokat, a fejünk felette egy házi rozsdafarkú szorgalmasan etette a még tokos szárnytollaikkal szorgalmasan hadonászó, hangosan kéregető fiókáit.

A fogott fajok listája:

Denevérek: szőröskarú koraidenevér (Nyctalus leisleri), vízi denevér (Myotis daubentonii), barna hosszúfülű-denevér (Plecotus auritus)

Madarak: csiplcsalpfüzike (Phylloscopus collybita), kék cinege (Parus caeruleus), széncinege (Parus major), örvös légykapó (Ficedula albicollis), közép fakopáncs (Dendrocopos medius), hegyi billegető (Motacilla cinerea)

dencsi_2_DSC_1189.jpg

vízi denevér

dencsi_3_DSC_1192.jpg

barna hosszúfülű-denevér

szőröskarú_koraidenevér_DSC_1187.jpg

szőröskarú koraidenevér

csilp_csalp_DSC_1198.jpg

csilpcsalpfüzike

csilp_csalp_szamtan_DSC_1194.jpg

Csilpcsalp számtan: Az evezőtollak  szűkítései és bemetszései gyakran a madarak  fajhatározó bélyegei.

éhes_punkok_DSC_1947.jpg

éhes punkok

arcvonások_DSC_1207.jpg

arcvonások

csőrzúgok_DSC_1242.jpg

csőrzúgok

közép_fakopáncs_DSC_1247.jpg

közép fakopáncs

vidám_figurák_DSC_1228.jpg

vidám figurák

örvös_légykapó_juv_DSC_1199.jpg

örvös légykapó

Szerző és képek: Fuisz Tibor

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr65416224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása