Vadonélő görényekre leselkedő legalattomosabb veszélyek - 1. rész: közúti elütések
Görénynapló 4.

A gázolások, elütések az állatvilágot érintő egyik legfeltűnőbb mortalitási (elhullási) tényező, amivel utazásai során, nap mint nap, bárki szembesülhet. A sűrűsödő úthálózat, a növekvő forgalom és az egyre gyorsabb járművek mind több áldozatot követelnek az állatvilágtól: az élőhelyek feldarabolódnak, az érintett területeken élő fajok viselkedése sok esetben megváltozik, fokozódik az élőhelypusztítás és a zavarás, az utakon átkelni próbáló állatokat pedig halálos veszély fenyegeti.

Szerző: Cserkész Tamás

niki_img_2899_kicsi.jpgBetoncsőből kikukucskáló molnárgörény, 2021. áprilisában (fotó: Rózsa Nikolett)

Ennek következtében a múzeumi gyűjteményekben is növekszik az elütés miatt elpusztult állatok aránya. Egyes nagyon ritka, vagy szélsőségesen rejtőzködő életmódot folytató állatnak leggyakrabban elütéseknek „köszönhetően” akadnak a nyomára, vagy az elütött állatok évről évre változó száma alapján következtetnek a populáció méretének ingadozására. A görények tipikusan ilyen ragadozók: élve nagyon ritkán kerülnek szem elé, egyes megyékben viszont feltűnően sok tetem kerül elő az utakon. A hortobágyi populáció felfedezése is elütött állatok sorának köszönhető. Történt ugyanis, hogy Molnár V. Attila, a Debreceni Egyetem botanikus professzora a 33-as út egy szakaszán néhány nap eltéréssel több elütött görényt talált. Jól tájékozott kutató lévén, tudott a görényeket célzó kutatásról, így értesítette az illetékeseket. A kutatók a helyszín bejárása során megtalálták a görények kotorékjait a szántóföldeken, így nagyobb körben sikeresen fel tudták térképezni a görények elterjedését a Hortobágy keleti szegélyén. A felmérés során előkerült a valaha befogott legnagyobb egyed is, egy 1,8 kg-os alfahím.

posfai_gy_20210424_g1.jpg

Elütött molnárgörény Csongrád megyében (Fotó: Pósfai György). Legyél Te is felmérőnk: ha elütött görényt találsz, legyen az világosabb, vagy egészen sötét példány, fényképezd le, és küldd el a gorenyinfo@gmail.com címre! 

Bár viszonylag sok gázolás történik Hajdú-Bihar megyében, mégsem ez a megye vezeti a görényelütések képzeletbeli rangsorát. Az első helyen egyértelműen Békés megye áll, ahol a több éve tartó hörcsög-gradáció miatt megnövekedett a molnárgörények száma, és a populáció magas egyedszáma értelemszerűen több elütéshez is vezet. Átlagos években legfeljebb 2-3 elütött példány kerül elő, de az utóbbi években ennek hozzávetőlegesen a tízszerese a jellemző. A magas esetszámhoz hozzájárul, hogy a görények gyakran választják az útszéli mezsgyét lakóhelyüknek. Itt a gépjárműforgalom okozta zavarás ellenére viszonylag nyugodt otthonra lelnek, mert a mezsgyéket nem szántják, nem változik folyamatosan a növényzeti borítás. „Csak” a gépjárműveket kell elkerülniük az állatoknak, ami az adatok szerint gyakran nem sikerül.

eversmanii_elutes4_kicsi.pngMagyarország térképe a múzeumi adatbázisban nyilvántartott molnárgörények elütési helyeivel (piros négyzetek). A narancssárga körvonalak a hörcsögben leggazdagabb települések közigazgatási határait jelölik (a GRASSLAND LIFE 2020-ban végzett felmérése alapján); a zöld háttér mezőgazdasági területet jelez (Corine Land Cover 2018).

A görényelütések országos felmérése immáron negyedik évébe lépett, és a lakosság bevonásával (citizen science) nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy sokkal pontosabb képet alkothassunk a gázolás okozta természetvédelmi problémáról, és a görények elterjedési területéről. A közösségi felmérésben a bejelentők értesítést küldenek a „görényinfóra”, ahol a program működtetői megszervezik az elhullott állat begyűjtését és konzerválását. A jó állapotban megtalált és még friss tetemek a Magyar Természettudományi Múzeum Emlősgyűjteményébe kerülnek fagyasztókba, ahol a pontos faji meghatározáshoz és a hibridizáció vizsgálata miatt szövetmintát vesznek az állatokból, majd genetikai elemzést készítenek. Emellett gyomortartalmat is vizsgálnak, hogy megtudják, mivel táplálkoznak  a görények, és kimutathatók-e szervezetükben rágcsálóirtószer-maradványok. A görényeket érintő betegségek feltérképezése is elkezdődött. A tetemek felhasználása tehát sokrétű, és a vizsgálatok köre folyamatosan bővül.

 img_6363k.JPG

Elgázolt görények egy sorozata boncolásra előkészítve az Emlősgyűjteményben. Lanszki Zsófia, a Szentágothai János Kutatóközpont PhD-hallgatója, ragadozó emlősök vírusait kutatja; Zsófi édesapja, Lanszki József, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem professzora, a Ragadozóökológiai Kutatócsoport vezetője, elsősorban táplálkozásbiológiai vizsgálatokhoz gyűjt mintát.   

Már tudjuk, hogy Békés megyében ütik el a legtöbb molnárgörényt, így most nézzük meg, melyek a legveszélyesebb időszakok, mikor kellene egy görénynek sokkal óvatosabbnak lennie. Statisztikailag kimutatható, hogy a legtöbb görényt tavasszal, pontosabban márciusban ütik el, mely időszak egybeesik a párzási időszak megnövekedett aktivitásával. Az év második felében egy újabb, bár már kisebb hullámot lehet megfigyelni, ilyenkor az adott évben született ifjak a leggyakoribb áldozatok. Sajnos nem ritka, hogy a nőstényt az őt követő kölykeivel együtt ütik el.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon lehetséges-e az esetszám csökkentése, hiszen árulnak autóra szerelhető vadriasztó sípokat, illetve az útszegély jelző oszlopokra is egyre több helyen illesztenek vadriasztó prizmákat. Sajnos ezek az eszközök a nagyvadak elütését sem tudják megakadályozni, és a kisebb ragadozók esetében pedig teljesen hatástalanok. Az autópályák forgalmát kerítésekkel védik, ami a nagyvadak távoltartásának hatékony eszköze, de a kisebb állatok átmásznak, vagy átbújnak rajtuk. A görényelütés-probléma mérséklésének egyik módja lehet a sofőrök tudatosságának növelése. Az esetek térbeli csoportosulása, a „forró pontok” helye időről-időre módosul, de ezek a rendszeres felméréseknek köszönhetően jól ismertek. Ezeken az útszakaszokon minél feltűnőbb figyelemfelkeltő táblákat lehet ideiglenesen kihelyezni, ami talán arra készteti a sofőröket, hogy az adott szakaszon egy fokkal figyelmesebben és lassabban vezessenek. A fokozott figyelem egyébként a sofőrök saját érdeke is. Hiába kistestű állat a görény és elütése nem okoz nagyobb anyagi kárt a kocsiban, ha az úton átsuhanó állat láttán megijed a sofőr, félrerántja a kormányt és akár súlyos balesetet is szenvedhet. Az ilyen esetek sajnos sokkal gyakrabban történnek, mint gondolnánk, ezért írásunkat az alábbi rövid üzenettel zárjuk:

Az élővilág és a magunk érdekében is, vezessünk óvatosabban az utakon!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9316516420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.03. 20:37:18

Van olyan app, ami bármilyen ilyen gázolást befogad? Sün, nyuszi, stb...
Fotó, GPS tab adat, stb...

laci_52 2021.05.04. 23:17:28

@gigabursch: Én sem értem, a cikk miért csak a görények elütésével foglalkozik. Rengeteg más állatot is ezrével ütnek el naponta az utakon. Ha sok az állat, sok az országút és sok az autó, ez elkerülhetetlen és úgy hívják, hogy járulékos veszteség. Szarvassal vagy vaddisznóval nem szeretnék találkozni az országúton, a többi nem érdekel, nem fékezek és nem rántom félre a kormányt, hanem elütöm.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

 

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg

Naptár

május 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
süti beállítások módosítása