Karácsony, bogarakkal

Mert mi mással kívánhat kellemes ünnepeket a bogarász?

Szerző: Merkl Ottó (Magyar Természettudományi Múzeum, Bogárgyűjtemény)

 

A fa törzsét és ágait cukorbogarak adják. A díszek pedig az Ausztráliában "Christmas beetles"-nek nevezett szipolyok. A jelen sorok írója most érkezett haza Ausztráliából, és mindkét társaság tagjaiból sikerült gyűjtenie.

cukor_veg.jpg

A karácsonyfa összeállítása Grabant Aranka munkája

 

Nagycsaládos feketék

A cukorbogarak (Passalidae) nem azért kapták a nevüket, mert édes ízűek vagy szeretik a cukrot – hanem mert a Negró cukorkára emlékeztetnek. A palearktikus faunabirodalomban (tehát Eurázsia mérsékelt övében) csupán 4 fajuk honos (Kínában, Japánban és Koreában). Észak-Amerikában csak 3 fajuk él bizonyítottan; Európában pedig egy sem. A trópusi-szubtrópusi vidékeken azonban annál gyakoribbak. Nagytestűek, és mindig csapatosan fordulnak elő, így aztán vezető szerepet játszanak az elhalt fatörzsek lebontásában.

passalid.jpg

Észak-amerikai cukorbogár (Odontotaenius disjunctus) (forrás: M. J. Raupp, Bug of the Week)

Bárhová megyünk a világban, a cukorbogarak mindenütt meglehetősen hasonlóan néznek ki: testük megnyúlt, hengeres vagy félhengeres, szárnyfedőik hosszanti barázdásak – valóban negróra hasonlítanak. Az egyes fajokat leginkább a fejük szerkezete alapján lehet elkülöníteni.

A cukorbogarak sajátos családi élete szinte egyedülálló a bogarak körében. A kifejlett egyedek (az imágók) nagy mennyiségű korhadt fát fogyasztanak, de az emésztésük igen kevéssé hatékony: a táplálékuk nagy részét szinte emésztetlenül ürítik ki. A bélcsatornájukban azonban a felaprított fához mikroorganizmusok társulnak, melyek odakint folytatják a lebontást. Ezt az anyagot a lárvák és az imágók is újra megeszik (a jelenség hasonló a nyulaknál vagy a tengerimalacoknál ismert "álkérődzéshez"), így végül hozzájutnak a felszívható tápanyagokhoz. A lárvák (melyek a rokon szarvasbogarak, cserebogarak C-alakú pajorjaihoz képest sokkal mozgékonyabbak és egyenesebb testűek) így szerzik be a szükséges mikroflórát.

Ám ez még nem minden. A felnőtt cukorbogarak elő is készítik a táplálékot a lárváknak, és a bábozódáshoz szükséges kamrájuk kialakításában is segédkeznek. Ezt elsősorban a fiatal bogarak végzik, melyek a mélyfekete idősebbekkel ellentétben még hetekig vöröses színűek. Ráadásul "beszélgetnek" is a lárvákkal: 14 különböző hang kibocsátására képesek, amivel számos gerinces állatot is felülmúlnak! 

passalidae_parent_bess_beetle_with_larvae_paul_lenhart.jpg

Cukorbogár a lárváival (Forrás: 6legs2many. Érdemes a forrást elolvasni!)

 

A karácsony bogarai

A szipolyok (Rutelinae) közé tartozó Anoplognathus genusz tagjai sokkal színesebbek a cukorbogaraknál, de az életük jóval egyhangúbb. Mind a 35 fajuk Ausztráliában (keleten és délen) él. Pajorjuk a talajban két évig gyökereket rág, a kifejlett bogarak pedig az eukaliptuszok leveleit fogyasztják, néha olyan tömegben, hogy a fa teljes lombozata eltűnik, sőt az ágai is leszakadnak, és a fa maga el is pusztul.

A kifejlett bogarak valóban karácsony táján jelennek meg, amikor a száraz tél után beköszönt a meleg és csapadékosabb nyár. Főleg éjszaka röpködnek, ilyenkor a mesterséges fényforrások vonzzák őket. Erdős vidékeken ma is gyakoriak, ám a nagyvárosokban – ahol különösen népszerűek – nagyon megritkultak, hiszen az urbanizációval együtt az erdők beépített területeknek adják át a helyüket, ahol a növényzetet jellemzően nyírt gyep és egzotikus díszfák képezik.

christmas-beetle-threesomeb.jpg

 Anoplognathus boisduvalii (forrás: Alan Henderson, Minibeast Wildlife)

 mg_0303.jpg

Az Anoplognathus aureus meglepően hasonlít a közép-amerikai aranyszipolyra (Chrysina resplendens), pedig a fél világ választja el tőle (forrás: Alan Henderson, Minibeast Wildlife)

hangay_bogarak.jpg

Anoplognathus-fajok (és baloldalt a piros-fekete rokonuk, a Repsimus manicatus) a Magyar Természettudományi Múzeum Bogárgyűjteményében. A példányok többségét Hangay György ajándékozta a múzeumnak (fotó: Németh Tamás)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr2714496742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

  • Csizér Márton: @magorisz: nem Károly Róbertre gondolsz? Őt koronázták meg (először) 1301-ben. Csák Mátét nem. (2020.04.05. 18:02) 80 év után kerültek elő az Árpád-házi herceg szétkaszabolt csontjai
  • vino-et-veritas: @múzeum: Nem is a rendszertanról volt szó, hanem a szabatos megnevezésről (ha már maga a cikk is... (2020.04.05. 08:57) Kis kukacológia
  • ŐnMagam: @Sátán meg a Jocó: Szerbusz! Otthon mint valami d<sznövényt lehet tartani vagy valami különlege... (2020.04.04. 13:43) Kratom, a zöld eminenciás
  • MAXVAL bircaman közíró: Egy időben szokés volt kis aranyhalat hordani nyakláncon. De ez hamar eltűnt, ugyanis a kis üvegb... (2020.03.27. 06:14) Kitűző eleven bogárból?
  • nomad: Jó volt olvasni, érdekes történet! Amit szintén kevesen tudnak, nagy kertész is volt. mek.oszk.hu/... (2020.03.20. 18:40) Óriáskagyló Jókaitól

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

 

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg

Naptár

április 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30