Ráklesen 30 méter mélyen - új barlangi rákfaj a cenotékból

2018 februárjában tudományra új yucatáni barlangi rákfaj leírása jelent meg a ZooKeys nevű rangos zoológiai szakfolyóiratban. A felemáslábú rákok rendjébe tartozó Mayaweckelia troglomorpha vakrákfajt Angyal Dorottya és munkatársai, a Mexikói Nemzeti Független Egyetem (UNAM) kutatói találták meg és közölték Yucatán állam (Yucatán-félsziget, Mexikó) víz alatti barlangjaiból.

Írta: Angyal Dorottya

Fotók: Benjamín Magaña, Efraín Chávez Solís, Angyal Dorottya

A Hadziidae családba tartozó Mayaweckelia nemből korábban két fajt ismertünk, mindkettő a félsziget bennszülött, másképpen endemikus faja. Az új faj hat példányát a kutatók négy cenotében (a Yucatán-félszigetre jellemző karsztképződmény) 20–33 méteres mélységben, édesvízben gyűjtötték a bejárattól távoli, sötét barlangi zónában.

27858786_10157198105977619_3496151148343578122_n_web.jpg

Luis Liévano és Angyal Dorottya

A leírás alapjául szolgáló példányokat fénymikroszkóp és pásztázó elektronmikroszkóp segítségével vizsgálták. Az belőlük kivont DNS-minták alapján meghatározták a „genetikai vonalkódjukat”, majd yucatáni rokon rákcsoportok vizsgálatával információkhoz jutottak az új faj leszármazási kapcsolatairól.

angyal_dorottya_a_mexikoi_unam_egyetem_okologiai_laboratoriumaban_web.jpg

Angyal Dorottya az UNAM Yucatáni Akadémiai Egységének ökológiai laboratóriumában

Tudományra új fajokat a kutatók gyakran a faj egy-egy szembeötlő alaktani bélyege vagy bélyegegyüttese, jellegzetessége alapján neveznek el. A leírást elkészítő taxonómus vezetékneve és a megjelenés éve minden esetben a faj neve mögé kerül. (Például Mayaweckelia cenoticola Holsinger, 1977 vagy, jelen esetben: Mayaweckelia troglomorpha Angyal, 2018.) A felemáslábú rákok (Amphipoda) rendjébe tartozó új yucatáni faj nevében a „troglomorpha” tag a barlangi környezethez való alkalmazkodás magas fokára utal: a 10 mm testhosszúságú, törékeny, vak, színtelen állat csápjai és járólábai (pereopod) szélsőséges módon meghosszabbodtak, a végtagokon számos érzékszőr és érzékszemölcs fedezhető fel, melyek a mechanikai és kémiai ingerek felfogására szolgálnak a fény nélküli barlangi környezetben.

mayaweckelia_troglomorpha_elo_peldanyai_web.jpg

Az újonnan felfedezett faj, a Mayaweckelia troglomorpha élő példányai

A Mayaweckelia troglomorpha elsődleges bizonyítópéldányát (holotípus) a helyi egyetem Mexikóvárosban lévő központi rákgyűjteményében helyezték el, de a holotípussal ellentétes nemű bizonyítópéldány (allotípus) és két párhuzamosan gyűjtött példány (paratípus) a Magyar Természettudományi Múzeum Rákgyűjteményét gazdagítja.

sem_fotok.jpg

A nemrég megjelent fajleírás egyik ábrája. A végtagfüggelékek legapróbb képleteinek szerkezetéről pásztázó elektronmikroszkóp segítségével kaphatunk információt

angyal_dorottya_az_egyik_yucatani_cenoteban_mintagyujtes_kozben_web.jpg

Angyal Dorottya az egyik yucatáni cenotéban, mintagyűjtés közben. A finom szövésű kézi hálóval a néhány milliméteres vízi élőlények anélkül begyűjthetők, hogy megsérülnének

Felszíni tavak, patakok és folyók hiányában a yucatáni karsztvizek az alapvető ivóvízforrások. A Mayaweckelia troglomorpha fajhoz hasonló bennszülött, felszín alatti vizekben felfedezett rákok nemcsak ritkaságuk és barlangi módosulásuk miatt érdekesek és jelentősek: mozgásuk és anyagcsere-folyamataik révén (például a víz áramoltatásával, szűrésével, tisztításával) fontos ökoszisztéma-szolgáltatásokat nyújtanak. Hiányukkal vagy jelenlétükkel pedig közvetve a karsztvizek állapotát jelezhetik.  A yucatáni cenote-ökoszisztémák helyzete sajnos nem megnyugtató, hiszen a félsziget nagy részén nem megfelelő a szennyvízkezelés, és a szennyeződések egy része közvetlenül a karsztvízbázisba kerül.

a_cenote_xaan_az_uj_faj_egyik_ismert_elohelyenek_bejarati_aknaja_web.jpg

A Cenote Xaan, az új faj egyik ismert élőhelyének bejárati aknája

mayaweckelia_troglomorpha_termeszetes_elohelyen_1_web.jpg

Mayaweckelia troglomorpha a természetes élőhelyén

mayaweckelia_troglomorpha_termeszetes_elohelyen_2_web.jpg

 Mayaweckelia troglomorpha a természetes élőhelyén

stygiomysis_cokei_endemikus_barlangi_rakfaj_megfigyelese_web.jpg

A Stygiomysis cokei (endemikus barlangi rákfaj) megfigyelése

A kutatást a Mexikói Nemzeti Független Egyetem (PAPIIT IN222716 ’Biodiversidad y Ecología de la fauna de cenotes de Yucatán’) támogatta.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8313689026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Naptár

augusztus 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31