Élet és halál angyalszárnyakon

Írta: Szőke Viktória, Németh Tamás,  képek és videó: Németh Tamás

Ha az utolsó meleg nyári estéket a Duna partján töltjük, ritka látványnak lehetünk tanúi. Sötétedés után, szélcsendes időben apró angyalok lepik el a vízfelszínt és a partot. Eleinte csak néhányan szállingóznak, aztán egyre többen érkeznek. Apró selyemszárnyaik surrogása észrevétlenül egyre hangosabb lesz, míg azt vesszük észre, hogy hajunkban, ruhánkon mindenhol ott vannak ezek a törékeny lények. Ismét virágba borult a Duna.

dunavirag1_nemeth.jpg Angyalszárnyak

A dunavirág (Ephoron virgo) a rovarok osztályába (Insecta), a szárnyas rovarok alosztályába (Pterygota), a kérészek rendjébe (Ephemeroptera) tartozik. A kérészeknek világszerte kb. 3500 faja ismert, nálunk mintegy 70 faj él. Rokonához, a közismert tiszavirághoz (Palingenia longicauda) hasonlóan a dunavirág is rövid ideig látható, tömeges rajzással ejti ámulatba az embert augusztus végén, szeptember elején.

Rövid videó a fényre gyűlt dunavirágok esti rajzásáról

Lárvái több évig élnek a folyó aljzatába, partfalába fúrt járataikban. Mikor megfelelő fejlődési állapotukat elérik, a vízfelszínre emelkednek, levetik bőrüket, amelyből szárnyas rovarként bukkannak elő. A hímekre ezután még egy vedlés vár, mielőtt ivarérett kérészként szárnyra kaphatnának. Sötétedés után, egymással összhangban kezdik nászrepülésüket. A rajzás csúcsán zizegő felhőket alkotnak. A párzás után nem sokkal a hímek elpusztulnak, míg a nőstények még továbbrepülnek a folyásiránnyal szemben, hogy a vízre lerakott petéiket pont oda sodorja a folyó, ahol ők maguk is egykor megfelelő körülményeket találtak fejlődésükhöz. A kifejlett rovarok legfeljebb két napig élnek.

dunavirag2_nemeth.jpgElhullott kérészek tömege

A dunai hidak lámpafénye és a partközeli kivilágított épületek sajnos vonzzák a dunavirágokat, így násztáncukból könnyen haláltánc lehet. A fény csapdájába esett és így elpusztult kérészek petéi az aszfalton kárba vesznek, a rovarokat fogyasztó állatok, főként a halak és madarak vacsorája is megcsappan emiatt.

dunavirag5_nemeth.jpg Rajzó dunavirág

A dunavirág újbóli felbukkanása – közel negyven kimaradt esztendő után – és az utóbbi években megfigyelt ismétlődő rajzása igazán jó hír, ugyanis a Duna vízminőségének javulását jelzi.

Aki a nyárutó meleg estéin sétára indul a szentendrei Duna-ág településeinek folyópartjaihoz, kis szerencsével felemelő élményben lehet része. A dunavirág rajzása már közel két hete tart, ezért érdemes sietni!

 dunavirag3_nemeth.jpgDunavirág szárnya közelről

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr687750262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

  • Csizér Márton: @magorisz: nem Károly Róbertre gondolsz? Őt koronázták meg (először) 1301-ben. Csák Mátét nem. (2020.04.05. 18:02) 80 év után kerültek elő az Árpád-házi herceg szétkaszabolt csontjai
  • vino-et-veritas: @múzeum: Nem is a rendszertanról volt szó, hanem a szabatos megnevezésről (ha már maga a cikk is... (2020.04.05. 08:57) Kis kukacológia
  • ŐnMagam: @Sátán meg a Jocó: Szerbusz! Otthon mint valami d<sznövényt lehet tartani vagy valami különlege... (2020.04.04. 13:43) Kratom, a zöld eminenciás
  • MAXVAL bircaman közíró: Egy időben szokés volt kis aranyhalat hordani nyakláncon. De ez hamar eltűnt, ugyanis a kis üvegb... (2020.03.27. 06:14) Kitűző eleven bogárból?
  • nomad: Jó volt olvasni, érdekes történet! Amit szintén kevesen tudnak, nagy kertész is volt. mek.oszk.hu/... (2020.03.20. 18:40) Óriáskagyló Jókaitól

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

 

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg

Naptár

április 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30