Újabb denevérfajt írtak le a Magyar Természettudományi Múzeum és az Eszterházy Károly Főiskola kutatói

Egy tudományra új faj leírásával kapcsolatban szerzett hír hallatán mindig kiszárad a torkom, és megnő a pulzusom. Az ember izgalomba jön. Adott kutatás lezárása egy, vagy több komoly cikk megírása kell hogy legyen. A két szerző számos kiváló tudományos cikket publikált már korábban is szaklapokban, most lehetőséget kaptunk, arra, hogy betekintést nyerjünk egy új denevérfaj leírásának történetébe. György Zoltán (szerkesztő)

szerzők: Görföl Tamás és Csorba Gábor 


kep2a.jpg2001-ben Vietnámban Nguyen Truong Son, egy fiatal denevérkutató érdekes denevéreket fogott egy folyó felett kifeszített hálóval. Akkor még nem sejtette, hogy egy tudományra új faj példányait tartja kezében. A hosszú időre visszanyúló jó kapcsolatoknak hála, az állatokat a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai kapták meg határozásra. A különböző európai múzeumok típusanyagával (azok a példányok, melyek alapján az új fajokat leírják) való összehasonlításokkal sikerült bebizonyítani, hogy egy eddig leíratlan fajról van szó.

A feldolgozás során kiderült, hogy kanadai kutatók által genetikai vizsgálatokkal elkülönített “Myotis CMF sp. E”-nek nevezett faj megegyezik a mi általunk találttal, ezért a cikkbe az ő laoszi és vietnámi példányaik is bekerültek. Azt is sikerült kiderítenünk, hogy a faj Kínában is előfordul, tehát viszonylag széles elterjedésűnek tekinthető. Az új faj méretében a Magyarországon is élő tavi denevérhez hasonló, de fülei nagyobbak, a lábai viszont kisebbek.

A Myotis indochinensis néven leírt új faj a 117. a vietnámi fajlistában, amely a hazánkból ismert 28 fajhoz képest, de világviszonylatban is, igen gazdagnak mondható. Ez nem is csoda, hiszen az észak-dél irányban nagy kiterjedésű országban sokféle erdei élőhely található, melyek fennmaradását azonban a gazdasági érdekek veszélyeztetik. Az új denevérfaj felfedezése is felhívja a figyelmet arra, hogy sok olyan ismeretlen faj van még az emlősök között is – a rovarokat és egyéb alacsonyabbrendű állatokat nem is említve – melyek úgy pusztulhatnak ki Földünkről, hogy létezésükről nem is szerzünk tudomást.

 

Forrás: Son, N.T., Görföl, T., Francis, C.M., Motokawa, M., Estók, P., Endo, H., Thong, V.D., Dang, N.X., Oshida, T. & Csorba, G. 2013. Description of a new species of Myotis (Vespertilionidae) from Vietnam. Acta Chiropterologica. 15(2): 473-483.

 

kep1.jpg

1. kép: A megjelent tudományos publikáció első oldala

kep2a.jpg

2. kép: A Myotis indochinensis koponyájának (a) összehasonlítása a hozzá hasonló fajokkal

kep3.JPG

3. kép: A fajra jellemző élőhely Vietnamban (fotó: Csorba G.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr915840306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

június 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
süti beállítások módosítása