Sárga virágszőnyeg

Szerző és képek: Barina Zoltán (Növénytár) További információk a múzeum honlapján.

Senecio_vernalis_1_web.jpg

A hetekben több helyen felbukkantak képek budapesti villamossínekről, melyeket természetes sárga virágszőnyeg borít. Majd hamarosan e növények irtásáról és az ezzel kapcsolatos reakciókról is jelentek meg írások (1, 2). De mi is ez a növény, ami ilyen feltűnést keltett?

A látványos sárga virágszőnyeget a fészkesvirágzatúak (Asteraceae) családjába tartozó tavaszi aggófű (Senecio vernalis) képezi. A növényt Kitaibel Pál, a Kárpát-medence flórájának első ismert kutatója fedezte fel a XVIII. és XIX. század fordulóján – azaz jó kétszáz évvel ezelőtt – a Szerémség területén és Adam Waldsteinnel közösen írták le a tudomány számára új fajként.

 

A növény kelet-európai elterjedésű, így Oroszországban, Ukrajnában, Romániában, Lengyelországban ésSenecio_vernalis_2_web.jpg a Balkán-félszigeten él, hazánk területén is őshonos és megtalálható Ausztria keleti részén is. Azonban a faj már a XIX. századtól terjedésnek indult és sorra jelent meg Közép- és Nyugat-Európa államaiban is, így például Csehországban, Németországban, Belgiumban, Hollandiában és Dániában, sőt Európán kívül is. Mivel szereti a bolygatott élőhelyeket, laza talajokat, és az alföldi homokterületeket, így hazánkban is egyre többfelé jelent meg, ahol korábban nem volt ismert. Ma szórványosan szinte az egész országban megtalálható.

Egyéves, rövid életű növény, mely gyökereivel nem hatol mélyre a talajba. Jelenléte korábban sem csak botanikusoknak tűnt fel, de kétségtelen, hogy 2014 tavaszán szokatlanul hosszan és nagy tömegben jelent meg. Az idei igen enyhe télben a növények korán kicsírázhattak és gond nélkül áttelelhettek, így a többi kora tavaszi növényt megelőzve tudtak nagy tömegben virágozni, a kedvező tavaszi időben pedig virágzásuk hosszan elhúzódik (immár egy hónapja tart). A villamossínek mellett vasúti sínek mentén, vasútállomásokon, utak mentén, parlagokon, kiskertekben és sok más élőhelyen is megtalálható, melyek közös jellemzője, hogy talajuk homok.

Senecio_vernalis_3_web.jpg

Elterjedtségének köszönhetően számos vizsgálat alanya, tudjuk róla, hogy számos különféle növényi olajat tartalmaz, alkaloidtartalma miatt elfogyasztva enyhén mérgező, de hatóanyagtartalmának köszönhetően sebgyógyító hatását is kimutatták és azt is, hogy nem ritkán önmegporzó.

Érdemes megfigyelni most a gazdag virágzását, mivel az időjárástól függően tömegességében nagy különbségek mutatkozhatnak akár egymást követő években is.


Kattints a galériára a képekért (további képeket is találsz)!

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr475995938

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása