Most múlik pontosan… szeptember Ne menjen el nélkülünk!

Várjuk kiállításainkon:

A hónap műtárgya: A magyar flóra kishatározója
Az ország első, mindenki számára hozzáférhető, jobbára diákok és természetjárók számára készült növényhatározója a „kis Jávorka” volt. Nevére azzal szolgált rá, hogy csak a Trianon utáni területek flóráját ismertette Csapody Vera (1890-1985) mintegy 1000 növényrajzával illusztrálva. Jávorka Sándor (1883–1961) több mint fél évszázadon át volt a Magyar Természettudományi Múzeum botanikusa.

50 ÉV/KÉP – Evolúciós képregények az állatvilágból - Dr. Fuisz Tibor István fotókiállítása
A kiállítás alcíme: Hozd magaddal a mobilod! Miért? Mert a kiállítás fotóinak QR-kódjai segítségével megtudhatjuk például, miért marakodnak a koncon a keselyűk? És hogyan találják meg táplálékukat? Miért tömörülnek eget elsötétítő felhőbe a seregélyek? Miért fészkelnek telepekben a gyurgyalagok? Szeptember 16. – november 2.

Kaszab Zoltán emlékkiállítás
100 éve született Kaszab Zoltán világhírű bogarász, főigazgató. 49 évnyi szolgálati ideje alatt 1.2 millióról 3 millióra gyarapította a Bogárgyűjtemény példányszámát. Neki köszönhető, hogy hat egyszemélyes expedíciója nyomán az állattanilag akkor még jórészt feltáratlan Mongólia főbb tájegységeiről több mint 486 ezer példányt hozott haza, amiből több mint 173 ezer bogár. A gyűjtött anyag feldolgozásában 20 ország közel 200 szakembere vett részt.
Szeptember 16-tól az év végéig

Történetek a fényről és az erdőről
A Fény Nemzetközi Éve alkalmából az igazi fényevők, a növények, különösen az erdők évszakos változásait fürkészi a folyton kíváncsiskodó Lidércke. Játékai nyomán fény derül arra, hogy az odvas keltikék miért a bükkös erdőben szeretnek napozni? És mit csinálnak a napsugarak egy magonccal? És ki festi át az erdőt ősszel? És télen a fáknak miért nem kellenek a leveleik? Párhuzamosan itt mutatjuk be először Vajda Ernő és Vajda László, a Kárpát-medence növényvilágáról az 1930-as években készült fekete-fehér képeit.

Szeptember 18. – november 16.

Törékeny Természet – Herend kincsei

A Természet kincsei porcelánon és gyűjteményeinkben

Kiállításunkat november 2-ig meghosszabbítottuk.

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat alkalmából a kiállítás szeptember 19-én és 20-án ingyenesen tekinthető meg.

Vándorkiállításaink közül

a Jégkorszak szeptember 10. és november 8. között Makón, a József Attila Városi Könyvtár és Múzeumban (6900 Makó, Megyeház utca 4.),

a Variációk hat lábra szeptember 8. és december 7. között Veszprémben, a Városi Művelődési Központban (8200 Veszprém, Táborállás park 1.),

a Szóra bírt csontjaink szeptember 11. és október 11. között Debrecenben, a Kölcsey Központban,

a Rejtélyek, sorsok, műmiák az év végéig Kassán, a Kelet-szlovákiai Múzeumban látható.

 

Várjuk programjainkon:

 

Műhelytitkok

Hogyan és miért kerül a gyűjteménybe egy növény, egy állat, egy ásvány, egy csont? Miként lesz a begyűjtött tárgyból múzeumi példány? Mi történik a preparátorműhelyben? Mit tudunk meg mindezek nyomán? Tudásvágy, történet, tudomány.  
Szeptember 18. Papp Gábor: Ásványtani fényjátékok
Szeptember 25. Évinger Sándor: Csatákról árulkodó csontok


Kulturális Örökség Napjai

Földbe zárt kincseink - ez a Kulturális Örökség Napjai 2015 központi témája. A régészet tudományának körébe is tartozó embertani leleteinken kívül kulturális örökségünk földbe zárt kincsei az MTM által őrzött ásványok, kőzetek, őslények, földtani leletek is.

Szeptember 19-én "gyűjteményeinkbe zárt" kincseink megismerésére Tárlátogató túrákat indítunk, melyekre regisztrálni a termeszettudomanyi@gmail.com címen lehet, maximális csoportlétszám 20 fő.

Törékeny Természet - Herend kincsei című időszaki kiállításunk e hétvégén ingyenes nyitva tartással, festőbemutatóval, kreatív műhellyel várja látogatóinkat

Természettudományos múzeumpedagógiai továbbképzés az MTM-ben
Három napos szakmai, múzeumpedagógus-konferenciát szervezünk, melynek célja, hogy megvitassuk, hogyan lehet növelni a természettudományos gyűjtemények múzeumpedagógiai hasznosításával a múzeumok közoktatásban, illetve az élethosszig tartó tanulásban betöltött szerepét.
Szeptember 21-13.


Kutatók éjszakája

Mai kutatók a jövő kutatóinak!

Regisztrációhoz kötött előadásaink:
17.00 Görföl Tamás: Denevérek és vírusok nyomában a trópusokon
17.40 Angyal Dorottya és Dányi László: Állatok az örök éjszakában Magyarországon
18.30 Gubányi András: Paraziták

http://www.kutatokejszakaja.hu/2015/

Programok a Kupolacsarnok 16.00-20.00:

Szél Győző: Az élőlények és a szervetlen világ színeiről
Angyal Dorottya, Dányi László: Lények, melyekkel máskor talán nem találkoznál

Fiatalok Természetismereti Klubja: Légy része a táblának – óriás társasjáték élő bábukkal

szeptember 25.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

Kapcsolódjunk ki, be, össze! Nálunk például itt és így: Állatok Hete, Az aranynégyszög rejtélye, Játékok SK, Az MTM Napja, Óvodapedagógusok Napja, Tanárok Éjszakája…. Minden másról információk itt: http://www.oszifesztival.hu/

Szeptember 28. – november 15.

 

Olvasnivalók

http://mttmuzeum.blog.hu/

 

Információ

Önkéntesek jelentkezését várjuk!
Látogatóink eligazításához önkéntesek jelentkezését várjuk! Amennyiben jó kommunikációs készséggel bír és legalább havi 8-12 órát ránk tud szánni az idejéből, várjuk jelentkezését a buzar@nhmus.hu e-mail címen. Munkájáért cserébe éves belépőjegyet vagy ingyenes gyűjteménylátogatást adunk. A jelentkezéshez önéletrajzot és kitöltött jelentkezési lapot kérünk, amely innen letölthető:  http://www.nhmus.hu/modules/Kozmuvelodes/jel_lap.doc

 

Kövessen bennünket Facebook, Blog, Instagram, Twitter, Google+, Tumblr, YouTube oldalainkon!

Hírlevelünkre honlapunkon lehet feliratkozni! http://www.nhmus.hu/hu

1088 Budapest, Ludovika tér 2-6.

36 1 2101085

mttminfo@mttm.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr137876584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása