Terjedőben a terpedt tölgyfazuzmó

szerzők: Sinigla Mónika és Lőkös László, képek: Sinigla Mónika

Az országosan ritka terpedt tölgyfazuzmó (Evernia divaricata) újabb hazai lelőhelyét fedeztük fel a Magas-Bakonyban, Bakonyoszlop település közelében. Kevés hazai előfordulása még nem teszi lehetővé, hogy pontos képet kaphassunk ökológiai és termőhelyi igényeiről, továbbá terjedésének okairól, de minden újabb előfordulás további adalékul szolgál ehhez.

 siniglamonika_2_kep_terpedt_tolgyfazuzmo.JPG

Terpedt tölgyfazuzmó (Evernia divaricata (L.) Ach.) (fotó: Sinigla Mónika)

A terpedt tölgyfazuzmót Magyarországról Letharia divaricata néven Gyelnik Vilmos (1928) jelezte először a Kiskunságból, illetve a Mátrából. Ezután mintegy 70 évig sehonnan sem került elő, azonban az utóbbi 15 évben 12 újabb lelőhelyét sikerült felfedezni (pl. Villányi-hegység – Lőkös (2000), Bükk – Vondrák és mtsai. (2009)). Terjedésének oka egyelőre még nem tisztázott.

A nemzetség másik hazai képviselőjével, a közönséges tölgyfazuzmóval (Evernia prunastri (L.) Ach.) gyakran találkozhatunk a napos erdőszegélyekben, galagonyás-kökényes felhagyott legelőkön. Bokros, szalag alakú, világoszöld-sárgászöld színű telepét könnyű észrevenni, különösen a lombfakadást megelőzően. Ezzel szemben a hasonló színű terpedt tölgyfazuzmó ágai nem laposak, sokkal inkább hengeres, ágról lelógó megnyúlt formát öltenek, ezáltal összetéveszthető a szakállzuzmókkal is. Ágainak végei kihegyezettek, a telepi repedések nyomán a fehér bélréteg gyakran kilátszik a kéregréteg alól. Biztos határozásához nagy felbontású vékonyréteg-kromatográfiát (HPTLC) szükséges használni, mellyel egyértelműen kimutatható divarikátasav- és uzneasavtartalma.

Elterjedése Ázsia északi és Észak-Amerika középső területeire korlátozódik, míg Európában szélesebben elterjedt az Ibériai-félszigettől az Urál hegységig, a Balkán magashegyeitől Fennoskandinávia boreális övéig. Természetes élőhelyein elsősorban fényben gazdag, párás helyeken, fenyők (Abies, Picea, Pinus) ágain, idős, lassú növekedésű fákon tenyészik. Magyarországon eddig az Alföld, a Dél-Dunántúl, az Északi-középhegység, a Budai-hegység és a Bakony néhány pontjáról került elő, leginkább gyengén fejlett, csökevényes telepekkel.

Veszprém megyéből Köveskál és Bakonyoszlop települések közelében található néhány példánya. A bakonyoszlopi lelőhelyen 2014-ben egy szép, fejlett telepre lettünk figyelmesek egybibés galagonya ágán,  közönséges tölgyfazuzmó és ál-tölgyfazuzmó számos telepe kíséretében. Megjelenésére magyarázatot adhat, hogy az Ördög-árok árnyas szurdokainak hűvös klímahatása keveredik az erdőszegély napsütötte, felmelegedő légtömegével. Hazai termőhelyein azonban az élőhelyi körülmények korántsem optimálisak ahhoz, hogy aszkospórákat képező termőtestet is fejlesszen.

 siniglamonika_1_kep_kozonsegestolgyfazuzmo.JPG

Közönséges tölgyfazuzmó (Evernia prunastri (L.) Ach.) (fotó: Sinigla Mónika)

siniglamonika_3_kep_kozonseges_tolgyfazuzmo_lapos.JPG

A közönséges tölgyfazuzmó lapos, szétterülő ágai (fotó: Sinigla Mónika)

siniglamonika_4_kep_terpedt_tolgyfazuzmo_karcsu.JPG

A terpedt tölgyfazuzmó karcsú, hengeres ágai, hegyesedő végekkel (fotó: Sinigla Mónika)

siniglamonika_5_kep_terpedt_tolgyfazuzmo_elohelye.JPG

A terpedt tölgyfazuzmó élőhelye Bakonyoszlop határában (fotó: Sinigla Mónika)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr947396806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása