A barlang, mely összeköt
megjelent a Baradla-Domica-barlangrendszerről szóló könyv

szerző: Angyal Dorottya, fotók: Balázs Gergely és Dányi László

A közelmúltban megjelent „A Baradla–Domica-barlangrendszer – A barlang, amely összeköt” című könyv az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság kiadásában.

A fotókkal gazdagon illusztrált, 32 szerző munkáját tartalmazó könyvet Grúber Péter és Gaál Lajos szerkesztette. Az összesen 25 kilométer hosszú Baradla-Domica-barlangrendszer két szomszédos ország, Magyarország és Szlovákia területén húzódik, a szerkesztők éppen ezért ugyanazokban a fejezetekben szlovákiai és magyarországi szakembereket is megszólaltattak.

Az 512 oldalas könyv abból a szempontból is figyelemre méltó, hogy a barlangrendszerrel kapcsolatos, a barlangtudományok valamennyi területét felölelő kutatások eredményét ismerteti. Nagy örömünkre szolgál, hogy az „Élet a barlangban” című fejezet a könyv egyik legvaskosabb részét képezi, s összegzi a Baradlában és a Domicában máig végzett mikrobiológiai, fototróf organizmusokkal kapcsolatos és zoológiai kutatások eredményeit. A Baradla gerinctelen állatvilágának vizsgálatát ismertető rész Salamon Gábor (az Aggteleki Nemzeti Park korábbi igazgatója), Dányi László (Magyar Természettudományi Múzeum Állattára), Balázs Gergely (ELTE TTK), Forró László (MTM Állattára) és Angyal Dorottya (MTM Állattára) közös munkájának eredménye.

A fejezet fontos eleme a Baradla-Domica-barlangrendszerben eddig észlelt, 583 szárazföldi és vízi gerinctelen fajt áttekintő táblázat. A könyv további részeiben a barlangrendszer rétegtanáról és szerkezeti viszonyairól, morfológiájáról és genetikájáról, klimatikus és hidrológiai viszonyairól, régészeti kutatásairól, felfedezésének történetéről és nem utolsó sorban védelméről és kezeléséről olvashatunk. Az igényes megjelenésű, olvasmányos stílusú könyvet szeretettel ajánlom minden, a barlangok kutatásában érintett szakembernek és érdeklődő amatőrnek.

Barlangos_konyv_borito_vegleges-page-001.jpg

dorka_cime.jpg

A könyvet a szerkesztők a Barlangkutatók Szakmai Találkozóján (2014. november 7-9., Cserépfalui Látogatópark) mutatják be. 
További bejegyzések a közelmúltban az Aggteleki-karszt barlangjaiban végzett zoológiai kutatásokról: 

Barlangok mélyén kutatnak a magyar zoológusok - 1.rész

Barlangok mélyén kutatnak a magyar zoológusok - 2.rész

szerzők.jpg

Az „Élet a barlangban” című fejezet szlovákiai és magyarországi szerzőinek egy része a Baradla-barlang aggteleki bejárata előtt

jav_gerinctelenek foto.jpg

A Baradla-Domica-barlangrendszer néhány jellegzetes gerinctelen faja. 1: aggteleki vakbolharák (Niphargus aggtelekiensis), 2: magyar vakfutrinka (Duvalius hungaricus), 3: Helodrilus mozsaryorum, 4: szemercsés vakászkarák (Mesoniscus graniger), 5. Pseudosinella sp., 6: barlangi szálfarkú (Eukoenenia spelaea), 7: Pygmarrhopalites aggtelekiensis, 8. Typhloiulus sp.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr456844593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása