"Túlélők"
a szabadságharc lepkéi

szerzők: Bálint Zsolt, Katona Gergely

A Koy-gyűjtemény sikeresen átvészelte a II. világháborús bombázásokat és a frontot. Ám 1956 októberében, amikor az Állattár Baross utcai épülete is súlyosan megrongálódott a környéken zajló heves harcok alatt, ezt a gyűjteményt is károk érték. 

Koy Tóbiás udvari kincstárnok (1757-1829) híres lepkegyűjteményét gazdája halála után Frivaldszky Imre vásárolta meg. Nem tudni, hogyan került a Királyi József Műegyetemre, ahonnan 1909-ben szállították a Magyar Nemzeti Múzeumba. Az egyenként, külön-külön kis üvegskatulyákba zárt lepkéket díszes, berakásos cseresznyefa szekrény őrizte, 52 nagy tárlófiókban, amelyeknek szélessége 50 cm, mélysége pedig 35 cm volt.

Koy_1_web.jpg

A fiókok tartalmáról tudomásunk szerint nem maradt fenn semmiféle leltár. Annyi bizonyos, hogy az eredeti tulajdonos elsősorban Pest-Buda környéki és magyarországi lepkéket őrzött a szekrényében, köztük a híres magyar lepke, a Valeria orbiculosa típuspéldányát. De a fennmaradt gyűjtemény alapján feltételezhető, hogy Koy nemcsak európai, hanem trópusi lepkéket is cserélt. Az is nyilvánvaló, hogy Koy gyűjteményét Frivaldszky Imre  (1799-1870) „folytatta”, mivel számos, már Koy halála után a Balkánon általa felfedezett lepkefajt is tartalmaznak a skatulyácskák.

Koy_2_web.jpg

Ez a gyűjtemény sikeresen átvészelte a II. világháborús bombázásokat, frontot, az üvegskatulyákba zárt lepkék "túlélték" a viszontagságokat. De 1956 októberében, amikor az Állattár Baross utcai épülete is súlyosan megrongálódott a környéken zajló heves harcok alatt, a Koy-gyűjteményt is károk érték. Az akkori főigazgató Boros István beszámolója szerint 400 példány megsemmisült. Nem említi, hogy a műtárgyként is értékes cseresznyefa szekrény ugyancsak elégett.

A gyűjtemény egy részét sikerült megmenteni: ez összesen 935 darab üvegskatulyácska, amit jelenleg 25 szabványméretű múzeumi tárlóban őrzünk, külön szekrényben. A fennmaradt kis dobozokon jól látni a tűz, majd a későbbi oltás nyomait. Sok dobozkán még ott a korom, egyik-másik üveglap a hőtől megrepedezve, az üveglapokat összetartó eredeti zöld ragasztócsíkok sok esetben leáztak. A külső oldalakra ragadt cédulácskák leégtek vagy felismerhetetlenségig megkormozódtak.

A gyűjteményt restaurálása folyamatban van, és a katalógus is hamar elkészül. Bízunk benne, hogy a megmentett Koy-gyűjtemény nem válik az idők martalékává, hanem a Magyar Természettudományi Múzeum féltve őrzött kincsei között marad, amíg világ a világ.

A galériát feltétlenül nézd meg!

 

 



A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr646811121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása