Kovaalgák az afrikai porból

Buczkó Krisztina  1985 óta dolgozik a múzeumban, szakterülete az algológia. Kovaalga kutatóként figyelt fel a február 19-én megjelent vörösbarna porról szóló híradásokra. Az Algagyűjtemény főmuzeológusa ezzel az érdekes cikkel szeretne kedveskedni olvasóinknak. György Zoltán (szerkesztő)

szerző és képek: Buczkó Krisztina

kovaalga_2.jpg2014. február 19-én az időkép oldalán találtunk egy hírt arról, hogy afrikai eredetű por lepte be Európa egyes területeit. (http://www.idokep.hu/hirek/piros-ho-hullik-eszak-olaszorszagban). A híradás szerint a Szaharából származó nagy mennyiségű por Olaszországban megszínezte a havat, itthon pedig sáros esőt hozott. Ezt valóban sokan megerősíthetjük, legfeltűnőbb talán a gépkocsikon volt a vörösbarna porréteg. A jelenség sok olvasót hozzászólásra késztetett, így a személyes tapasztalatok alapján úgy tűnik, hogy egyrészt az egész ország területén észlelhető volt a jelenség, másrészt ez egyáltalán nem ritkaság, minden évben előfordul. A legtöbb bosszúságot a frissen mosott autókon, és frissen pucolt tetőtéri ablakokon okozott. Persze nem csak a por, hanem mások is érkezetek ide Afrikából. Engem, mint kovaalga kutatót, a Múzeum Algagyűjteményének kurátorát a porban lévő kovaalgák vagy más néven diatómák érdekeltek.

Néhány éve már megnéztem mikroszkóp alatt a kocsiról összegyűjtött port. Akkor még nem tudtam mikroszkópi képeket készíteni, de lerajzoltam az ott látottakat. A most lehullott vöröses por elemzése során, már fotók is készültek. A két mintában hasonló algákat lehet kimutatni. A legjellemzőbb kovaalga a Hantzschia amphyoxis volt a porban,  amelynek jellegzetesen hajlott, fejecskés vázának egyik oldalán durva pontsor húzódik. A porban a leggyakoribbak az Aulacoseira nemzetséghez tartozó fajok voltak, ezek leginkább egy keskeny hengerhez hasonlítanak. A legtöbb por Észak Afrika (Csád) területéről indul, (kb. 500 millió tonna évente!) és általában az Atlanti óceánba érkezik. A szálló por az egykori afrikai tavakban leülepedett, - mára már kiszáradt tavak kovaalgáit is magával viszi. Az Atlanti óceánban vannak olyan mintavételi helyek (csapdák) ahol több az afrikai édesvizi diatóma mint a tengeri. A széllel szállított diatómák mennyiségének, lerakodási helyének változásából következtetni lehet a klímaváltozásra is.

kovaalga_1.jpg

A Hantzschia amphyoxis jellegzetes fejes formája könnyen felismerhető, még akkor is ha vár törött, mint ezen a képen is.

kovaalga_2.jpg

A 2014. február 19-én hullott saras esőben talált kovaalgák.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr375839815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása