Vesztegzár a luxus nyaralóhajón: mit ér a betegek elkülönítése a Covid-19 ellen?
A Diamond Princess nyaralóhajón végzett vizsgálatok tanulságai

A Covid-19 vírus világszerte hihetetlen gyorsasággal terjed, a Johns Hoppkins Egyetem rendszeresen frissülő honlapjának adatai szerint 2020. április 8-án a világon 1431335 bizonyított esetet tartottak számon, és a betegségnek tulajdonított halálesetek száma elérte a 82145-öt. A betegséget tehát senkinek sem szabad félvállról vennie. A londoni Imperial College 2020. március 26-án közölt, matematikai modelleken alapuló tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy ha semmilyen korlátozó intézkedést (betegek szigorú elkülönítése, karantén, kijárási korlátozások, és a távolságtartást biztosító intézkedések) sem hoztak volna, akkor a világ népességének 90%-a megfertőződött volna, és a halottak száma meghaladná a negyvenmilliót.

covid-4948866_1280.jpg(pixabay.com)

Írta: Fuisz Tibor István (Madárgyűjtemény)

A kutatóknak azonban nagy problémát jelent, hogy a bizonyítottan fertőzöttek és a halálesetek száma kevés információt nyújt azzal kapcsolatban, hogy a teljes népesség esetében mekkora a fertőzöttség. Ez az adat pedig feltétlenül szükséges annak a megítéléséhez, hogy mennyire veszélyes a vírus, és mekkora a halálozási arány.

Anyagi és szervezési okokból egy ország vagy egy tízmilliós világváros teljes szűrése szinte kivitelezhetetlen feladat. A vírus fertőzőképességéről, veszélyességéről, és a vele kapcsolatos intézkedések hatékonyságáról érdekes adatokat szolgáltathat az óriási üdülőhajók karanténba helyezett utasainak és személyzetének vizsgálata. Ezek, a nagyobb közösség védelme érdekében elzárt embercsoportok kivételes lehetőséget biztosítanak fontos megfigyelésekre. A kutatók megfogalmazása szerint „a karanténba helyezett nyaralóhajók kísérleti zárt populációnak tekinthetők”. Pontosan ismert ugyanis a hajón tartózkodók létszáma, elvégezhető – akár ismételten is – az összes ember tesztelése, így a vírus viselkedése, fertőzőképessége jobban tanulmányozható.

A Diamond Princess hajó egyik utasa Hong-Kongban fertőződött meg a vírussal, s a hajót a beteg pozitív tesztje után, 3711 emberrel a fedélzetén a japán hatóságok 2020. február 3-án karantén alá helyzeték. A hajó utasai közül a következő hónap során több mint 700 ember (azaz nagyjából a hajón tartózkodók ötöde) betegedett meg. A fertőzöttek közül 11 utas, akik mindannyian 60 év felettiek voltak, elhunyt a fertőzés következtében. A Diamond Princess hajón a megbetegedések dinamikáját itt lehet megtekinteni. A hajón több mint 3000 vírustesztet végeztek el a japán szakértők, kezdve a tüneteket mutató és a veszélyeztetett idős utasokkal. Ez a vizsgálat azért fontos, mert a tüneteket nem mutató utasok körében is lehetőséget nyújtott a vírus jelenlétének vizsgálatára. A vizsgálat egyik első eredménye az volt, hogy február 20-ig a fertőzöttek 18 százaléka semmilyen tünetet sem mutatott. Fontos figyelembe venni, hogy a hajón nagy volt az idős emberek aránya, akik hajlamosabbak fertőzés esetén tüneteket produkálni. A hajó 1045 fős legénységének átlagéletkora 33 év volt, míg a 2666 utasé 69 év. (Egy Izlandon végzett vizsgálat szerint a tüneteket egyáltalán nem produkáló, vagy csak enyhe nátha jeleit mutató, de fertőzött lakosság aránya jóval magasabb.)

640px-diamond_princess_ship_2004_cropped.jpg
A hajó hatalmas méreteit érzékelteti ez a 2019. decemberben készített (fotó: Alpsdake, forrás: Wikipedia)

A hajó utasai és a kínai esetek egyesített adatai alapján a fertőzést elkapott, és tüneteket mutató eseteknél az elhunytak arányát a kutatók 1,1 százalékra becsülték. Ha ehhez hozzáadják azoknak a számát, akik semmilyen tünetet nem mutatnak, akkor a halálozási arány 0,5 százalék. A hajón végzett vizsgálat másik érdekes eredménye az volt, hogy becsléseket tehettek a karantén-intézkedések hatékonyságát illetően is. Február 5-től a hajón tartózkodó utasok számára előírták, hogy két hétig nem hagyhatják el a kabinjaikat. A számítások szerint a hajón egy fertőzött utas átlagosan további hetet fertőzött meg az elzárás elrendelése előtt, de a szigorú belső karantén bevezetése után ez az átadási ráta 1 alá, azaz a hetedére csökkent.

2020. március 30-án az egyik legnevesebb orvosi lap (Lancet / Infectious Disease) közölt egy tanulmányt, mely szerint az összes fertőzött 0,6 százaléka hunyt el. Ezek a vizsgálatok rámutatnak, hogy kiterjedt tesztelés, a fertőzöttek minél pontosabb azonosítása, és azok hatékony elszigetelése lehetőséget adnak a COVID-19 járvány megfékezésére.

Persze az üdülőhajók a betegség terjedésének vektorai is lehetnek, hiszen fertőzött területről érkező, még tünetmentes utasok a világ minden sarkába elhurcolhatják a vírust. 2020. március 31-én látott napvilágot a hír, miszerint az Egyesült Államok megtagadta a partjaihoz érkezett holland MS Zaandam üdülőhajó kikötését. A hajó fedélzetén nyolc igazolt COVID-19 fertőzöttet tartottak nyilván, négyen elhunytak, és további mintegy 200-an influenzaszerű légúti fertőzés tüneteit mutatják. A hajó kikötésére irányuló kérést több közép-amerikai ország elutasította, Florida Állam kormányzója pedig bejelentette, hogy a hajó utasainak partraszállását nem tartja kívánatosnak, mivel az állam korlátozott egészségügyi kapacitását a külföldi utasok helyett az amerikai polgárok számára szeretné fenntartani.

A betegség dinamikája: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a4/COVID-19_cases_on_Diamond_Princess_cruise_ship_2020.gif

Forrás: https://www.nature.com/articles/d41586-020-00885-w

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6315644444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása