A természetfotózás ünnepnapjai a Természettudományi Múzeumban
Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019

A harminc éve, 1989-ben alakult naturArt, a Magyar Természetfotósok Szövetsége idén 27. alkalommal rendezte meg „Az Év Természetfotósa” pályázatot. A pályázat legjobb képeiből rendezett tárlat 2019. november 6-tól 2019. december 31-ig tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeum Kupolacsarnokában.

2_kronavetter_tamas_csipos_hajnalon_02_0_1099_0990.jpgCsípős hajnalon (Kronavetter Tamás, Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

Írta: Fuisz Tibor István (MTM, Madárgyűjtemény)

A dr. Kalotás Zsolt vezette hét tagú szakmai zsűri gigászi feladatot kapott, hiszen a pályázatra mintegy 200 fotós 3300 felvételt nevezett, ezekből kellett kiválogatni a kiállításra kerülő 103 képet. A megnyitót megelőző sajtótájékoztatón a zsűri elnöke elmondta, hogy a rendkívül magas szakmai színvonalat képviselő fényképekből tucatnyi már más nemzetközi megmérettetéseken is kiválóan szerepelt, vagy akár díjat hozott el.
A kiállítás képei 15 kategóriában elrendezve kerülnek a nézők elé. A már hagyományosnak tekinthető emlősök és madarak viselkedése, növények és gombák, a természet absztrakt ábrázolása, a fekete fehér képek, alkonyattól pirkadatig, víz alatti élet, tájak témakör felvételeket felvonultató  kategóriák mellett „A  fenntartható energiatermelés és természet kapcsolata” és a „Kezünkben a Föld” kategóriák a természetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet.
A kiállításmegnyitó előtt tartott sajtótájékoztatón a naturArt elnöke, Fáth Péter és a pályázat főtámogatója nevében Gaál Péter egyaránt felhívta arra a figyelmet, hogy nemcsak a két ennek a témának szentelt kategória, hanem az egész kiállítás és a természetfotózás is olyan eszközök, amelyekkel a nézőket érzelmi és értelmi síkon egyaránt a természet szépségére történő rácsodálkozásra, megőrzésének fontosságára és aktív védelmére sarkallhatják az alkotók.
A Lenergy - Az Év Természetfotósa pályázat hagyományosan 2004. óta a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett díjátadóval veszi kezdetét. Az itt összegyűlt fotósok és vendégek mintegy négyszáz fős tábora együtt izgult a kategóriák ismertetése során, és várta a legrangosabb elismerést jelentő címek odaítélését. A kategória győztesek közül az idei év természetfotójának Máté Bence Békacomb című képét választották.


1_mate_bence_bekacomb_01_e_1223_3409.jpgMáté Bence: Békacomb / Az Év Természetfotója 2019,  Kezünkben a Föld kategória
(Máté Bence, Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

Az év természetfotósa pedig Daróczi Csaba lett a különböző kategóriákban legtöbb pontot elérő fotóival.

3_daroczi_csaba_haboru_es_beke_03_1_1104_0707.jpgDaróczi Csaba: Háború és béke / Az emlősök viselkedése kategória, 1. díj
(Daróczy Csaba, Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

Az év ifjú természetfotósa pedig Koncz-Bisztricz Tamás, aki az ifjúsági kategória első, második és harmadik helyezését is beseperte nagyszerű képeivel.

14_koncz-bisztricz_tamas_szerelem_14_4_1053_0556.jpgKoncz-Bisztricz Tamás: Szerelem / Ifjúsági kategória, helyezés: Dicséretre méltó (Koncz-Bisztricz Tamás, Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

És a falra került megannyi kép mind egy-egy gondolatokat, emlékeket ébresztő remekmű, számomra Fekete István Vuk című könyvének egyik jelenete elevenedett meg Cserjés Gábor nyári lúd zsákmányt fogai közt tartó róka képe láttán, bár a remek könyvben a növendék Vuk Tást, azaz egy récét ejtett el.

3_cserjes_gabor_a_zsakmany_03_3_1095_1306.jpgCserjés Gábor: A zsákmány / Az emlősök viselkedése kategória, 3. díj (Cserjés Gábor, Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

És ha a néző a szűkszavú leíráson túl többet szeretne tudni bármely képről vagy alkotójáról, a fotó mellett látható QR-kódot okos eszközzel beolvasva további információkat talál a felvételről és annak elkészítéséről.
A kiállítás képeit elnézve feltűnő, hogy a legújabb drón technológiával készült és légi fényképek térnyerése idén is folytatódott, a madártávlatból készült képek új perspektívából mutatják meg akár egy fa elmúlását vagy a hajnali táj ködös hangulatát.

7_nagy_bertold_az_oreg_tolgy_halala_07_1_1227_2455.jpg

Nagy Bertold: Az öreg tölgy halála / Növények és gombák kategória, 1. díj (Nagy Bertold, Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

9_daroczi_csaba_hajnali_sugarak_09_0_1104_0715-1.jpg

Daróczi Csaba: Hajnali sugarak / Tájak kategória / Helyezés: Dicséretre méltó (Daróczi Csaba,  Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

A kiállításon elgondolkodtató, absztrakt, provokatív és lélekemelő képek sorakoznak egymás mellett, a nézőt messzi tájakra vagy éppen a mikrovilág, vagy a vízfelszín alatti ismeretlenbe kalauzolják az alkotók. És gyakran a már sokszor látott témák új megvilágításban nyújtanak felejthetetlen élményt.

6_mate_bence_feher_agyar_06_2_1223_3567.jpgMáté Bence: Fehér agyar / Állatok szemtől szemben kategória, 2. díj (Máté Bence: Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

Mindenki megtalálhatja a személyes kedvencét, ahogy a jelen sorok írója is számtalan képbe belefeledkezett, de sok képhez újra és újra visszasétált.

7_litauszki_tibor_az_esthajnal_csillaga_07_3_1013_0166.jpg

Litauszki Tibor: Az esthajnal csillaga / Növények és gombák kategória, 3. díj (Litauszki Tibor, Lenergy - Az Év Természetfotósa 2019 / naturArt)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9115295146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

  • bandigyerek: @megamovieboy: Szerintem te el sem olvasod amit leírsz. Szép napot! (2019.10.28. 05:35) Miért lékelték a koponyájukat őseink?
  • KittenbergerKutatás: Nagyon jó cikk, körültekintő, alapos. Egyetlen kicsi tévedés: Kittenberger 4 és fél évet töltött I... (2019.10.17. 13:09) Kittenberger papucscsőrűi
  • turista60: s a szunyog irtásról még nem is beszéltem,a permetezés után úgy estek le a fáról mint az esö.sok m... (2019.09.14. 13:36) Remeték a Mátrában, egyre kevesebben…
  • Pic: @liberalnazi dickheads: Hallod, látod, érted kolléga??? Azt mondja: ÁRTALMATLAN Ha van rajta a ... (2019.09.13. 01:08) Igazságot a repülő csótánynak!
  • Első mohikán: @múzeum: Gyerekkoromban, a hetvenes évek-nyolcvanasok elején rengeteg szarvasbogárral -és a többi... (2019.08.27. 10:46) ADNI JÓ

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg