Az Év Vadvirága 2019-ben a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum)

A beérkezett szavazatok alapján az év vadvirága 2019-ben a magyar zergevirág (Doronicum hungaricum). A szavazatok 47%-ával maga mögé utasította a tündérfátyolt (32%) és a macskaherét (21%) is.

zergevirag-csoport_fs.jpgMagyar zergevirág-csoport (fotó: Farkas Sándor)

Írta: Barina Zoltán (MTM, Növénytár)

Bár sokan biztosak voltak a nevével és megjelenésével is kitűnő tündérfátyol győzelmében, mások bíztak a kevésbé feltűnő, de természetvédelmi szempontból kiemelt fontosságú macskahere elsőségében, a magyar zergevirág mégis a szavazás elejétől fogva végig messze a legtöbb szavazatot kapta.

A magyar zergevirágot a többi jelölttel együtt az ősz során bemutattuk. Már tudjuk róla, hogy száraz, nyílt tölgyesek, erdőszegélyek növénye, hazánkban elsősorban a Dunazug-hegyvidék környékén, leginkább talán a Vértesben, valamint a Mátrában és a Bükkben fordul elő. Máshol már kimondottan ritka, így a Mecsekben, a Mezőföldön és a Duna–Tisza-közén csak igen elszórtan található meg. Európában is csak kis területre korlátozódik: a Kárpát-medencén kívül a Balkán-félsziget keleti felén található meg elszórtan Észak-Görögországig.

zergevirag_bz-1.jpgMagyar zergevirág (fotó: Barina Zoltán)

Azt is tudjuk, hogy hazai és nemzetközi ritkasága miatt hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

És azt is, hogy hazánkban és a környező országokban a nemzetség több rokon faja is előfordul. A hegyvidéki fajok – nevükhöz méltóan – valóban sziklaszirtek, hasadékok növényei. De sokan valószínűleg kerti dísznövényként is találkoztak már velük.

Mikor láthatjuk a magyar zergevirágot? Áprilisban már előjönnek a magyar zergevirág jellegzetes tőlevelei, majd hamarosan nagy méretű sárga virágai is megjelennek. Igyekeznünk kell, mert május végétől már alig láthatunk majd virágzó példányokat!

Kövessék az Év vadvirága Fcebook-oldalát, ahol segítséget adunk a növény különböző állapotokban való megismeréséhez. Ugyanitt várjuk a magyar zergevirágról beküldött friss készítésű fotókat, melyek közül a legjobbakat díjazzuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1014531216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.01.04. 11:45:52

Jó húsz éve kezdte el az Országos Erdészeti Egyesület az év fája mozgalmát, azóta jól kinőtte magát a dolog.
De sajnos a többi év természeti akármilyét illetően a jó mankót eldobták, hiszen a fákról mindig egy egész éves cikksorozat van az Erdészeti Lapokban, a többiről meg szinte semmi.
Pedig hasznos lenne (tk: károsítók, szaporítása, kulturális oldalai, felahsználhatósága, stb).

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása