„Miért csak engem csíp az ágyi poloska?”
Avagy az ágyi poloska által okozott tünetek etiológiája

Viszonylag gyakran fordul elő, hogy az ágyi poloskával fertőzött lakásban, illetve lakószobában élők közül egyeseket mintha elkerülnék ezek a rendkívül kellemetlen élősködők. Ilyen esetekben az ágyi poloska vérszívását elszenvedő lakótársakban teljesen érthető módon merül fel a következő kérdés. "Mit tehetek annak érdekében, hogy lakótársamhoz hasonlóan engem is elkerüljenek az ágyi poloskák?"

agyipol_kezdokep_megkisebb.pngÁgyi poloskák tömkelege egy rekamié alján (fotó: Paulovkin András)

Írta: Paulovkin András Imre (Semmelweis Egyetem Fertőtlenítő Állomás vezetője, az agyipoloskairtas.hu tulajdonosa)

Nos, a klasszikus megközelítés szerint van jó és rossz hírünk is, de ebben az esetben önre bízzuk annak megítélést, hogy az alábbiak közül mit hova sorol.

Az ágyi poloska vérszívó rovar, és táplálkozása során hosszú, rendkívül vékony szájszervét használja arra, hogy a számára és számunkra is létfontosságú vérkészletünket megcsapolja. A szájszervét a bőrünkbe fúrva keres magának egy könnyen elérhető hajszáleret, ilyen módon lényegében jelentéktelen sérülést okoz a poloskacsípés (helyesen kifejezve: szúrás) elszenvedőjének. A megkárosított személy ennek megfelelően leggyakrabban észrevétlenül esik át az ágyi poloska vérszívásán. A problémák csak ezt követően kezdődnek!

Kicselezik a védőmechanizmusainkat

A szervezetünk egy ilyen apró sérüléssel alapból könnyen elbánik, így az érfalon és az azt körbeölelő szöveteken képződő rést gyorsan elzárja, hogy ezáltal minimalizálja a szervezetünk vérveszteségét. Az ágyi poloska azonban alkalmazkodott a szervezet védőmechanizmusaihoz és annak érdekében, hogy a vérszívás idejére lassítsa, illetve gátolja ezeket a folyamatokat, speciális anyagokat tartalmazó nyálat juttat a vérszívás színhelyére. Ezek a speciális anyagok értágító, véralvadásgátló hatással bírnak, és leginkább abban a rövid időszakban hatnak, amíg az ágyi poloska jól lakik. Ezt követően szervezetünk hathatós védelmének köszönhetően elbomlanak, hatásukat vesztik. Itt véget is érne a történet, ha a megkárosított személyek az ágyi poloska által szervezetükbe juttatott testidegen anyagokat észrevétlenül tudnák hatástalanítani. Csakhogy az ágyi poloska nyála a szervezetünk számára testidegen anyag, ami bizonyos személyek esetében heves helyi reakciót vált ki olyan bosszantó tünetek megjelenésével, mint a viszketés. A szúrás környékén kialakuló piros duzzanat általánosan jelentkező helyi tünet, ami sokaknál rövid időn belül (jellemzően reggelre) nyomtalanul eltűnik. De az ágyi poloska nyálára érzékeny személyeknél a vérszívás eredményeképpen kialakuló tünetek hosszabb ideig (akár napokig) is megmaradhatnak, illetve súlyosabb tüneteket is eredményezhetnek, amivel az ilyen személyeknek mindenképpen érdemes szakorvoshoz (például bőrgyógyászhoz) fordulnia.

agyi_poloska_csavar_toveben2_kicsi.JPG

Az ágyi poloska az emberi vért részesíti előnyben

Az ágyi poloska alapvetően nem válogat, hozzátéve, hogy természetesen az emberi vért részesíti előnyben. Azonban ha ez a feltétel teljesült, különösebben nem foglalkozik azzal, hogy a vérdonor fiatal vagy éppen idősebb, felnőtt férfi, nő vagy éppen kisgyermek. Igaz, ami igaz, ha teheti, inkább nők és gyermekek vérét szívogatja, de ez inkább csak annak a jól ismert anatómiai különbségnek tulajdonítható, hogy a férfiaknál jellemzően kevésbé szőrözött testfelszínnel és vékonyabb bőrrel rendelkeznek, így az ágyi poloskától a vérszívás kevesebb munkát igényel. Hiába, na, a természetben ritka az energiapazarlás.

A nők és a gyerekek a legveszélyeztetettebbek

A nők és a gyermekek tehát az ágyipoloska-fertőzés kezdeti szakaszában nagyobb valószínűséggel válnak az ágyi poloskák célpontjává, azonban az egyedszám növekedésével az esélyek úgymond kiegyenlítődnek, és végeredményben a fertőzött területen élőket (pontosabban az itt pihenő személyeket) egyaránt károsíthatják. Ennek ellenére tüneteket nem mindenkinél okoznak, illetve akinél mégis, ezek mennyisége és megjelenésük gyakorisága nem kimondottan megbízható forrása az ágyipoloska-fertőzés súlyosságának megállapításában. Az ágyi poloska ugyanis vérszívás közben könnyen megzavarható, és ebben az esetben szájszervét kihúzva gyorsan védettebb helyet keres magának. Amíg azonban tele nem tankolja magát vérrel, nem tér vissza végső rejtekhelyére; a kedélyek csillapodásával és a helyzet rendeződésével visszatér, hogy megkezdett tevékenységét folytassa. Teszi ezt mindaddig, amíg úgymond jól nem lakik, így a teljes folyamat alatt számos alkalommal ismétlődhet az előbbi mozzanat, aminek eredményeképpen egyetlen példány reggelre számos viszkető csípésnyomot is okozhat.

agyi_poloska_vedlesek_es_petek_vagott.JPGÁgyi poloskák petéi és levedlett bőrei (fotó: Paulovkin András)

A jól lakott felnőtt példányok akár egy hétig elő sem merészkednek búvóhelyükről

Az ágyi poloska jellemzően éjszaka, illetve az esti és hajnali órákban keresi fel az adott helyiségben tartózkodókat. Ennek az az egyszerű oka, hogy az ember jellemzően ezekben az időszakokban tölt hosszabb időt teljes nyugalomban, viszonylag mozdulatlanul. Vannak azonban köztünk olyan személyek is, akik éjszaka aktívak, és jellemzően nappal alszanak. Az ő esetükben az ágyi poloska alkalmazkodik ehhez a rendhagyó helyzethez, és nappal jön elő rejtekhelyéről táplálkozni. Az ágyi poloska idejének legnagyobb részét ugyanis a rejtekhelyén tölti, amihez meglehetősen ragaszkodik, így jellemzően mindig ugyanoda tér vissza, miután jól lakott. A jól lakott felnőtt példányok akár egy hétig elő sem merészkednek búvóhelyükről, így itt ürítenek, és itt élik szexuális életüket, aminek szükségszerű következményeként rövid időn belül peték százaival lephetik meg az ott lakókat. Az ágyi poloska nyálára érzékeny személyek tüneteinek megjelenése kezdeti fertőzésnél gyakran a vérszívás gyakoriságának megfelelő mintázatot mutat, ami az egyedszám növekedésével tűnik el. Az idősebb egyedekhez képest a fiatalabbak az éhezést rosszabbul tűrik, így a petéből kikelő fiatal ágyi poloskák minden nap szívnak vért, ha ennek feltételei adottak.

agyi_poloskak_falon_kicsi.JPGÁgyi poloskák "dobják fel" az egyszínű, dombornyomott tapétát (fotó: Paulovkin András)

Az érzékenység mértéke változhat

A vérszívás és a tünetek megjelenése között eltelt idő erősen függ az egyéni érzékenységtől, így akár a károsítás után két hét is eltelhet az első tünetek megjelenéséig. Az érzékenység nemcsak egyénenként, hanem az adott egyén esetében is változhat, például az egészségi állapottól, általános kondíciótól függően. Tehát aki korábban nem volt érzékeny az ágyi poloska nyálára, később nála is jelentkezhetnek a csípés helyén kialakuló tünetek, és persze ez fordítva is igaz. Előfordulhat, hogy az a személy sem észleli az ágyi poloska vérszívását, akinél ez korábban jól észlelhető viszkető bőrtüneteket okozott.

Elkerülni tehát az ágyi poloskák csípését csupán háromféle módon lehet:

  1. Meg kell előzni az ágyi poloska passzív behurcolását az épületbe;
  2. Meg kell akadályozni az ágyi poloska aktív bejutását a lakószobákba;
  3. Gondoskodni kell az ágyi poloskák hatékony irtásáról, ha valamilyen módon mégis bekerültek.

Kiállításajánló:

Vajon mi a közös a Habsburg birodalom császárnője és szegény váci TBC-s tímárné sorsában? Milyen volt a születés Semmelweis Ignác munkássága előtt? Egykor élt nők csontjai, múmiái vallanak a szülésről, mikor az még életveszélyes volt mind az anya, mind a gyermek számára...

Új kiállítás szeptember 21-től a Magyar Természettudományi Múzeumban

41499501_2198588543516344_3214444624877715456_n.jpg

agyipoloskairtas_hu.JPG

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6414246947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Clodovicus S. Carolus 2018.10.01. 21:13:17

Micsoda mocskos kis dögök!
A tartós nagyon hidegben persze megdöglenek, de állítólag a gőzölést se bírják. Nekem viszonylag a Sanytol és többszöri alapos porszívózás kombója sikeresnek bizonyult a ritkításukban.
A bogárirtók csak kamuznak. Ja, még a biokill is utálatos a számukra, de azért azzal csínján bánni.
Ezekkel a mocskokkal az a baj, hogy hiába a tiszta udvar rendes ház, ha egyszer bekerülnek, kifüstölni lehetetlen.

Az utolsó három pontból azért lehetett volna valami kiokosító is. Nem?

histvan81 2018.10.02. 11:54:54

@ClownPepito: En egyszer kivettem egy kecot ami korabban fertozott volt es kb 3-4 honappal bekoltozesem utan jelentkeztek a tunetek, viszketes stb. Nalam inkabb az volt hogy amig viszonylag keves egyed volt addig nem tunt fel de kesobb miutan kello keppen elszaporodtak utana kezdett ra ugymond allergias lenni a szervezetem es jelentkeztek a viszketo kiutesek fokent csuklo es boka korul.

1 nap alatt sikerult egyszer es mindenkorra megszabadulnom toluk, ugy hogy az agykeretet kidobtam meg egy regi fotelt is haloszobabol. fuggonyt / karnist levettem, konnektorokat leragasztottam szigetelo szallaggal mert az moge is bemasznak szoval mindent el kell zarni hermetikusan. Nekem az matrac az mentheto volt mert az sajatom volt es jo allapotban volt, szoval az aggyal egyutt azt nem kelett kidobnom, letettem foldre a padlo szonyegre. A fal es a padloszonyeg talakozasnal vegigszortam vastagon feher poru hangya irtoval. Lehet ugyan ez meg nem oli oket, de atmaszni nem tudtak rajta. Es par hetig ugy aludtam hogy a padloszonyegen levo matracomat korbevettem kb 20 centis tavolsagra ketoldalu ragasztoszallaggal, szoval az a kb 6-7 egyed akinek sikerult valami szamomra is titkos helyre bujnia a takaritas elol a kovetkezo par napban szepen fennakadtak mikor jottek volna taplalkozni. Szerintem felesleges irtasra vagyonokat elkolteni, inkabb ezen meg egyeb hasonlo modszerekkel el kell erni hogy nem ferjnek az emberhez, es ugyan nagyon sokaig birjak de ido utan kihalnak ha nem jutnak verhez.

Csirkefogo82 2018.10.02. 15:09:26

Külföldön üzemeltetek egy kb 100 ágyas Hostelt. Meggyűlt velük a bajunk (gipszkarton falat is kellett bontanunk). Néhány pont:
Ázsiai országokból hozzák be magukkal a turisták, tanulók, persze a tudtuk nélkül.
Táplálék nélkül is nagyon hosszú ideig bírják.
Szeretik a fabútorokat, elbújnak, petéznek akár csavarfejekben is.
Nekünk nagyon sok próbálkozás után sikerült megvállni tőlük. A Bayer cégnek van egy nagyon erős szere. Nem reklám de ha az nem jön be, akkor az egész épületet több napra le kellett volna zárni, hogy nagy csövekkel forró levegővel felfűtsék minimum 3 napra.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása