Ha kinéz a földikutya…

Az idei év igencsak sűrű a magyarországi földikutyákkal foglalkozók számára, és szerencsére számos pozitív változásról és kellemes meglepetésről hallhattunk idáig is. Az állami természetvédelem, a civil szervezetek és a kutatók közös összefogása eredményeképp, 2017 februárjában hirdették ki a Bajai Földikutya-rezervátum Természetvédelmi Területet, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága igen jelentős források mozgósításával zöldfolyosókat alakított ki az egymástól elszigetelt Kelebia környéki állományok összekapcsolására, áprilisban pedig több mint 110 évnyi föld alatti rejtőzködés után ismét bebizonyosodott a földikutya jelenléte Pest megyében.

Ez utóbbi előfordulás az Albertirsa Barátainak Köre Természetvédelmi Csoportjának köszönhető, akik április 18-án felszínen mozgó példányt filmeztek le a település határában. A pontos elterjedés és az állománynagyság felmérésének egyik állomása volt a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, az Albertirsa Barátainak Köre és a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársainak részvételével 2017. szeptember 26-án tartott terepbejárás is, melynek során egy megbontott járatnál hazánkban első ízben sikerült videóra venni a földikutyákra oly jellemző egyik viselkedést. A teljesen vak földikutyák, mivel életük döntő részét föld alatti járatrendszerükben töltik - ott táplálkoznak, pihennek és ott is szaporodnak –, feltehetően a ragadozók elleni védekezésképp a megnyitott járatokat igyekeznek minél előbb elzárni. Ilyenkor a fogaikkal kibányászott földet a fejükkel a nyílás felé tolják, majd rövid időn belül a járatot akár fél méter hosszú szakaszon, keményre döngölt földdugóval torlaszolják el. Azt, hogy ilyenkor „körül is néznek” a felszínen, szórványos megfigyelésekből tudtuk, de ennek a viselkedésnek a megörökítése, Petró Péternek és Pásztor János Attilának köszönhetően, most először sikerült…

 

Írta: Csorba Gábor (MTM)

Videó: Petró Péter, Albertirsa Barátainak Köre, Természetvédelmi Csoport

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4812917873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg