STEAMPUNK ALCHEMY - interjú Sztojanov Péterrel
Az emberek szeretik megélni a "nemvalóságot"

A Sziget Fesztivál 2017 rendezvényen idén is találkozhattok velünk, programunk címe WILD WILD WEST. Akik tavaly ellátogattak a fesztivál múzeumi negyedébe, bizonyára emlékeznek a Magyar Természettudományi Múzeum sátrára, ahova Magyarország legjobb steampunk művészeit hívtuk. Egyikük, Sztojanov Péter és alkotásai idén is nálunk lesznek. Vele beszélgettünk arról, mit jelent neki a steampunk.

ark_by_grzegorz_jonkajtys.jpg

A bárka című animációs film címadó hajója (forrás: http://www.steampunkalchemy.com, ark by Grzegorz Jonkajtys)

...egy steampunk művész szemével:

stojanov_peter_by_aromo.jpgA steampunk mint tárgykultusz, igazi művészi-kortárs szubkultúra. Stílusesztétikáját a neoviktoriánus "sosem volt" múltból meríti, XIX. századbeli vagy későbbi technikai eszközökkel vegyítve mai világunkban, csak éppen elektronika nélkül – vagy legalábbis jól elrejtve, gondosan mechanikusnak álcázva. 

Másképpen elektromechanikus világkép, a masinériák világa, mai szemmel nézve technofétizmusnak tűnő műanyagutálat, ami a tömegtermelésre építkező modern világban nyújt pislákoló petróleumlámpa-fényt a temérdek eldobható eszköz borús éjszakájában. Mert nem mások a hétköznapi műanyag tárgyak, mint eleve kidobásra ítélt tömegcikkek, amik pont az egyediségünktől fosztanak meg. A Steampunk tárgykultúra ennek teljesen az ellentétje: a kézművességet adja vissza, ihletet merítve e csodálatos, magával ragadó világból. Különös, bár néhol ellentmondásos hagyománytisztelettel repít minket egy elképzelt alternatív jelenbe (vagy akár a jövőbe), ahol az információtechnológiai forradalom egy teljesen más irányt vett posztmodern irrealista világképben csúcsosodik ki, százéves romantikával fűszerezve.

Igazi gőzgépek, fogaskerekek hada, pilótaszemüveg, sárgaréz tárgyak és cilinder – ezek a szavak írják le közvetlenül mit is takar a kézzelfogható Steampunk.

Peter Sztojanov Jr.,

Az Úr 1909-dik évének Május havában, annak 30-adikán

steampunkalchemy.com

A fotót készítette: Dr. Leslie Aromo

 

Az igazi, klasszikus, letisztult steampunkot képviselem

Rettentően nehéz dolog "stíluselemezni" és kategorizálni, de megpróbálhatjuk: úgy gondolom, a klasszikus steampunk vonal az enyém, amihez hozzáadok valamilyen különleges adalékot. Számomra a csillogó, polírozott sárgarézvonal a vonzó. A piszkos indusztriális helyett az igazi, klasszikus, letisztult steampunkot képviselem, amelyben a hangsúly a letisztulton van. Vannak persze indusztriális tárgyaim, de a végeredmény, az összhatás nem az.

Nagyon szeretek újra feldolgozni (recycling-vonal): egy régi dolognak, ami akár a szeméttelepen vagy a hulladékhasznosítóban is végezhetné, új értelmet adok. Gondolok itt írógépgombokra, ütött-kopott sárgaréz alkatrészekre vagy akár egy elfeledett, több tíz éves, rozoga cédrusfa ékszerdobozra. Persze ez nem minden, szükség van egyedi, kézzel gyártott alkatrészekre és elektronikára is, ezek nélkül a szemét csak szemét marad, nem kap új értelmet. Egyébként, ha megfigyeled, egyetlen dolgot nem látsz a tárgyaimon. Kíváncsi vagyok kitalálod-e, mi az?

lifeless_cosplay_grayscale2.jpg

Peter Sztojanov Jr. – Cosplay a Pyogenesis klippjében

Most biztos azt hiszed, hogy a műanyagot fogom mondani, mert az tudom, hogy egyáltalán nem használsz, nem is illene a steampunk tárgyaidhoz. Fogaskerekek talán?

Eltaláltad! Nekem nem abból áll az alkotás, hogy mindenhova díszítőelemeket pakolok, fogaskerék meg egy pici arany festék, és rámondjuk, hogy ez steampunk, mert van rajta felfedezhető stílusjegy. Nekem a steampunk ennél több, illetve próbálkozom, hogy ennél több legyen. Az egyetlen fogaskerék, amit nálam láthatsz, a mostani logómban szerepel, sehol máshol nincs belőle a munkáimon. Talán ezzel is egyedi akarok lenni, egy különc, hóbortos művész (nevet).

Abszolút az vagy, nem kétséges. Min dolgozol éppen?

2008 óta foglalkozom steampunkkal, lassan tíz éve. Az utóbbi időben kissé lankadt a figyelem, egyéb dolgokkalsteam_geiger_252_ps2_new2.jpg voltam elfoglalva, retró számítástechnikával és egyedi hardware gyártással foglalkozom leginkább, költözködtünk is. De mindenképpen készülök majd a közönségnek és a rajongóknak új steampunk dolgokkal, csak éppen passzív időszakomat élem jelenleg. Több elkezdett és tervezett steampunk projekt is van folyamatban, amit be szeretnék majd fejezni a következő pár hónapban, évben. Mindenképpen készül még Alchemy produktum, nincs ez a dolog elfeledve, csak most jelen pillanatban itt tartunk. De hogy mik lesznek a jövő – képzavarral élve: a múlt – alkotásai, az maradjon egyelőre az én titkom!

Polírozott, egyedi steampunk tárgykultusz

Akkor általánosságban beszélj arról, milyen jellegű tárgyakat készítesz. A honlapodon egész különleges dolgokat láttunk a Nixie-csöves ládikáktól kezdve a steampunk tortáig.

Így van, a ládák nyithatók. Nekem nagyon fontos, hogy az összes eszköz, amit létrehozok, működjön, száz százalékosan használható legyen. Nem maketteket és modelleket építek, nem látványelemeket készítek, hanem a hétköznapokban is használható eszközöket, például monitort, billentyűzetet, órát. A legközelebb hozzám – ahogy beszéltük is – a polírozott elemek, a polírozott sárgaréz világa áll. De  használok egyéb anyagokat is, legyen az fa, bőr, üveg vagy bármi más, ami nem „modern” műanyag. A századfordulón még azt sem tudtuk, hogy mi az, éppen ezért kerülöm, mert  rontja az összképet. Fontos továbbá az elektronika, jól elrejtve, ahogy szoktam mondani: mechanikusnak álcázva.

Tehát egy gomb ne csak jól nézzen ki, hanem funkciója is legyen?

Így van, és egyedileg készüljön, kimondottan ehhez a projekthez. Ez nagyon fontos. A steampunk nem szabad, hogy tömeggyártás legyen, ez nem manufakturális rendszer, csak az egyedi, kézzel készült steampunk az igazi!

01_lcd.jpgSteampunk Alchemy LCD monitor (Kattints a képre!)

Csupa szenvedély, ahogy beszélsz.

Így van, sőt, a legjobb szó, ami leírja, amit érzek, inkább a szerelem. Nekem ebből nincs jövedelmem, nem ezért csinálom. Gyanítom, az már nem olyan lenne! És persze minden dolgot kézzel hozok létre, nincs CNC vagy tömeggyártás, csak kéziszerszámokat használok. Nincs két egyforma tárgy, de nincs is értelme a tucatgyártásnak. Kicsit magamból is beleteszek minden alkotásba, ez a titok.

Mit gondolsz, ebbe a steampunk feelingbe a természettudománynak az a része, ami a tudománytörténettel függ össze, vajon beleilleszthető?

Akár... A steampunk, ez a „sosemvolt múlt” egy elképzelt jövőt képvisel, ahol nem következett be az ipari forradalom, az elektromosság megszületése és elterjedése a hétköznapokban. Gyakorlatilag minden megmaradt a gőz hajtotta és persze a mechanikus elven működő gépek szintjén, közben pedig megjelennek a számítógépek, akár. Durva anakronizmus ez, ellentmondás, ettől is látja annyira vonzónak, különlegesnek, és persze azonnal magával ragadónak a külső szemlélő. Sosem felejtem el, amikor én is először láttam ilyesmit, bár 2008-ban ez még gyerekcipőben sem járt, főleg itthon. De a stílust szinte bármibe bele lehet illeszteni, akár vadnyugati környezetbe is, éppen ezért nagyon érdekes utazás a múzeum sátrában megjelenni.

A hazai steampunk rendezvényekhez képest a Sziget Fesztiválon az érdeklődők kb. 95 százaléka külföldi. Rengeteg skandináv, angol, német, holland fiatal és nem fiatal volt, és nagyon örülünk, hogy ilyen sokan felismerik és ismerik ezt a szubkultúrát. Próbáljuk még szélesebb körben népszerűsíteni idehaza. Amire szükség lenne, az a médiafelület, a szereplés lehetősége, mert ötleteink azok vannak bőven! (nevet) Inspirációt ad a visszajelzés, ettől lendül előre a szekér, és ebből születnek az újabb és vadabb elképzelések is. Aztán már csak meg kell őket valósítani.

13919994_1087396704648381_659145700582188512_o.jpg A Magyar Természettudományi Múzeum sátra (Sziget Fesztivál 2016)

nixies_01.jpgHárom Nixie project (Kattints a képre!)

Úgy látod, hogy külföldön jóval népszerűbb a steampunk, mint Magyarországon?

Hogyne! Nyugat-Európában, a skandinávoknál és persze a tengerentúlon nagyon ismert, már-már populárisnak mondható szubkultúra. Tele van az amerikai kontinens rendezvényekkel és találkozókkal, míg Európában inkább  underground jellegű, itt valamivel kevesebben ismerik föl. Magyarországon pedig még kevesebben, de reméljük, egyre szélesebb körben lesz ismert. Mi azon vagyunk, hogy azok is felismerjék legalább a stílusjegyeket, akik nem rajongóink, ha látnak például egy filmet, vagy egy cosplay verseny indulóit.

steampunk_e1t_01_e1t.jpgSteampunk E1T óra (Kattints a képre!)

Az emberek szeretik a "nemvalóságot" megélni

A steampunk ezek szerint nemcsak a tárgyi kultúrában van jelen, hanem animációs és egyéb filmes alkotásokban is.

Így van. Az embereket elsőre magával ragadja a varázslatos steampunk világ, filmeken és persze a képregényekben is, hiszen az emberek szeretik a "nemvalóságot" megélni. Hollywood is nagyon szereti a képregényhősöket, minden hónapra jut egy-egy szuperhős a filmvászonra. Gondolok itt pl. a Hellboy-ra, hiszen az is képregényből adoptált, bár a Dark Horse Comics nem annyira ismert, mint pl a Marvel... Sőt tudjuk, hogy több hollywoodi mozifilm rengeteg steampunk jellegzetességet felkarol, és sok filmben jelentkezik olyan steampunk stílusjegy vagy csak feeling, amiről nem is tudják az emberek, hogy valójában steampunk, de ha utánanéznek, máris megértik.

A tengerentúlon ez sokkal jobban elfogadott és ismertebb szubkultúra, az emberek ott fogékonyabbak erre. Persze, itthon is akad, ha másra nem is, koprodukciós alkotásokra példa. Tavaly itthon forgattunk egy német pop-punk/goth metal bandának egy videoklipet, minden évre jut egy-egy nagyobb projekt a hazai (és európai) médiában! De azért sajnos itthon, mint mondtam, kevesebb a lehetőség.

lifeless_screenshot_vizjel.jpg

(https://www.youtube.com/watch?v=EM0d57n3W4Q

És az Eurovízió? Ha jól tudom, ott is volt egy induló, akivel együtt ti is részt vehettetek a zenei fesztivál válogatóján. Talán rajtatok is múlt, hogy a zenekar az elődöntőbe került?

Igen, 2016 elején, az Eurovízió előválogatójában, A Dal című élő műsorban volt egy steampunk induló csapat is, a Mushu nevű zenekar, amelynek produkciójában mi is közreműködtünk Coolgear Zackary barátommal együtt. Tárgyakkal és cosplay-jel is támogattuk őket, nagy siker volt, a középdöntőbe pedig közönségkedvencként jutott be a zenekar. És igen, reméljük, ez nekünk is köszönhető volt! Próbáljuk idehaza is egyre jobban kiszélesíteni a steampunk szubkultúrát és megjelenni mindenhol. Sajnos, azt beszélik, hogy az EurosteamCon rendezvénysorozat megszűnik, ami pedig igazán előremutató kezdeményezés volt a steampunk népszerűsítésére Magyarországon.

Vannak további hazai rendezvények, próbálkozások, de sajnos ezek nem érik el a kívánt színvonalat. Ezért is örülünk, hogy idén is kint lehetünk a Szigeten a múzeum negyedben, a Magyar Természettudományi Múzeum sátrában. Ez egy nagyon-nagyon jó lehetőség nekünk!

20160213_3030_fusz_vizjel.jpgMushu, 2016. (A Dal – Eurovízió) (kép: Fuszek Gábor, Blikk)

Kicsit beszélj ezekről a hazai rendezvényekről! Milyenek?

Elég színesek és vegyesek. Kicsit jelmezbemutató, kicsit szubkultúra, kicsit európai, kicsit magyar – jó és rossz értelemben egyaránt. Rendkívül erős a kulturális vonal, nagyon sok tartalmas és érdekes előadás van, nem csak „szakmabelieknek”, sok a kiállító ékszerekkel, ruhákkal. Viszont nincs meg a kellő összhang, ha vagyunk százan, garantáltan százegy felé mennénk tovább. Ezen változtatni kell a jövőben, ha közösen szeretnénk elérni valamit. Az egy helyben topogás már kezd unalmas lenni picit, összefogásra lenne inkább szükség!

Akkor hajrá! Köszönjük szépen!

stoja_facebook.JPG Én is köszönöm, és a meghívást is a Sziget Fesztiválra. Akit érdekel, nézze meg a Steampunk Alchemy facebook oldalát: https://www.facebook.com/steampunkalchemy,

valamint a http://www.steampunkalchemy.com/hu weboldalt, ahol mindenki talál step-by-step lépéseket, "ígykészülteket", galériákat az itt látható tárgykultuszról, kicsi filozófiai okfejtést, és ki tudja, talán inspirációt is.

 

 

 Szavazz!

Az interjút készítette: György Zoltán
Szerkesztette: Jókuthy Emese, Sztojanov Péter

Augusztus 9-től 16-ig keressétek a sátrunkat a Múzeumi Negyedben! 

Kattints a képre, és olvasd el a programot!

sziget_2017_kellekek_tartozekok_003_1000px.jpg

  Amerikai bölény (Bison bison) koponyája

Keresd a sátorban!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1211737497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása