Nagy durranás a Ludovikán!

Pezsgőzni ugyan nem fogunk, s a gyűjteményi (a kiállításban és a foglalkozásokon lévő) gránátokat sem robbantjuk fel, de az év ásványa, a gránát búcsúztatása alkalmából az év során különböző helyszíneken és rendezvényeken már bemutatott foglalkozásaink teljes kínálata mellett különleges meglepetésprogramokkal is várjuk az érdeklődőket.

Szöveg és fotók: Jánosi Melinda

A foglalkozásokon az alapvető ásványtani ismereteket megszerző érdeklődő látogatók Gere Tamás és Zsolt pincészete  támogatásaként a „GRÁNÁT” ízével is megismerkedhetnek, s az ízlelgetést a kisebbeknek sem kell kihagyniuk, nekik különféle GRÁNÁTalma teákat kínálunk alkalmi teázónkban.

2_gt_granat_borok.jpg Gere Tamás gránátvörös Gránát bora 

Az ásványtári gránátosok és hadsegédjeik, az egyetemista önkéntesek és a közösségi szolgálatosok várják az érdeklődőket a szellemi harcmezőn, hogy megismertessenek az év búcsúzó ásványával, a gránáttal, a következő programok segítségével:

  • Papp Gábor előadása a 2016-os év ásványáról, a gránátról november 12-én, szombaton, 13:00 órától
  • Légy felfedező! – Rejtvényes gránátkeresés az állandó és időszaki kiállításunkban (önálló tevékenység). – A kiállítások látogatásához külön belépőjegyet kell váltani!

3_ikvitrin.jpgGránátos vitrin a Kiválasztottak időszaki kiállításban 

4_akgrosszularok.jpgGrosszulárgránátok az állandó kiállításunkban 

  • Terített asztal gránátokkal – Vajon miért kerül az asztalunkra gránátalma, kézigránát, gránátos kocka, csiszolóvászon, ékszerek és gránitdarab? Keress fel bennünket, és erre is választ kaphatsz! A gránátokat az interneten és a kiállításban is megnézheted, de itt most kézbe is veheted őket.
  • Gránátvizsgálat közelebbről – nagyítóval és többféle mikroszkóppal is szemügyre veheted a gránátokat. Megismerheted a különböző színű gránátfajtákat, megfigyelheted apró szabad kristályait.
  • „Itt a piros, hol a piros?” – gránátok kőzetmikroszkópos vizsgálata különféle gránátos kőzetekből készített átlátszó vékonycsiszolatokon.

Ha nem csak ismeretekkel szeretnél gazdagodni és gyarapodni, akkor

  • készítsd el és vidd magaddal a gránát leggyakoribb kristályformáinak papírmodelljeit – az egyikből esetleg karácsonyfadísz is lehet, vagy
  • válj „ásványtani hamupipőkévé”, és válogasd ki a begyűjtött patakhordalékból a gránátokat! Ezután mérd meg, hány karátnyi gránátot viszel haza! És ha már igazi gránátos lettél és elvarázsoltak a gránátok,
  • készíts magadnak egy egyszerű gránátos ékszert.

5_granatos_ekszer.jpg Gránátos fülbevalók 

6_bucsuzo_granat.jpg Búcsúzik az év ásványa, a gránát 

A Földtudományos Forgatagon hozzuk nyilvánosságra, hogy ki nyerte a 2017-es év ásványa szavazást a jelöltek (a gipsz, a kvarc vagy az azurit és malachit) közül.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3011951359

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása