A Filmhéten most a múzeumok is tarolhatnak

Csontok, múmiák, magyar antropológusok a mozivásznon! Három múzeumi témájú film is versenybe szállhat.

Írta: Pap Ildikó és Szikossy Ildikó

A tegnap kezdődött Filmhéten egyszerre három, múzeumban forgatott antropológiai témájú film is versenybe szállhat. Kiss-Stefán Mónika, a Magyar Antropológusok szóvivője több hónapon át kamerával is nyomon követte a magyar és nemzetközi antropológusok rejtélyeket feltáró munkáját.

szorabirt_mumia.jpg

Szóra bírt múmia

Rejtélyes múmia a Magyar Természettudományi Múzeumban. Leltári szám nélkül, amputált lábakkal, több évtizeden át a gyűjtemény mélyén. Nem tudni, ki ő, honnan származik, hány éves, miben lelte halálát. Nincsenek papírok, jegyzetek. Csupán a mumifikálódott test. Pap Ildikó és Szikossy Ildikó, a nemzetközi múmiakutatásokban is részt vevő antropológusok Karlinger Kinga radiológust hívták segítségül, hogy megállapítsák a férfi kilétét. A CT alapján kiderült, hogy az ismeretlen természetes úton mumifikálódott, belső szervei csodálatosan megmaradtak. Milyen sérülés okozhatta a vágásokat a testén? Ki amputálhatta a lábát? Milyen társadalmi rétegben, hány évig élhetett? Vajon erőszak áldozata lett?

arcok_a_sirbol.jpg

Arcok a sírból

Janus Pannoniust lágy vonású ifjúnak gondoltuk. Ez a vélemény azonban megváltozott, amikor előkerült a csontváza, melyen számtalan vizsgálatot végeztek a szakemberek. A koponya alapján a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa, Kustár Ágnes elkészítette az arcrekonstrukciót, így fény derült a költő valódi vonásaira. De vajon milyen lehetett az arca Dobó István várkapitánynak vagy Szent László királyunknak?

albert_magyar_mumiak.jpg

Magyar múmiák Albert Zink asztalán

Ötzi, Tutanhamon, váci múmiák. Közös bennük, hogy Albert Zink és Olivier Dutour antropológusok mindnyájukat vizsgálták már. A kutatócsoport többek között arra volt kíváncsi, hogy 250 évvel ezelőtt milyen volt a  Staphylococus aureus baktérium DNS-állománya. Ez az a szuperbaktérium, amely majdnem minden ismert antibiotikummal szemben ellenálló, és leginkább felelős a kórházak intenzív osztályain fekvő, legyengült szervezetű betegek fertőződéséért és haláláért. A múmiakutatás eredményei segítenek feltárni, hogy a baktérium DNS-e a hosszú évek folyamán hogyan változott. Így talán azt is kideríthetjük, miként védekezhetünk ellene.

A filmekről bővebben:

filmhet.jpg

 

forrás: Magyar Múzeumok Online

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr88440996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

  • megamovieboy: @bandigyerek: Azt próbálom mondani, hogy nem olyan biztos, hogy a tudásoddal és a rendelkezésre in... (2019.10.22. 09:40) Miért lékelték a koponyájukat őseink?
  • KittenbergerKutatás: Nagyon jó cikk, körültekintő, alapos. Egyetlen kicsi tévedés: Kittenberger 4 és fél évet töltött I... (2019.10.17. 13:09) Kittenberger papucscsőrűi
  • turista60: s a szunyog irtásról még nem is beszéltem,a permetezés után úgy estek le a fáról mint az esö.sok m... (2019.09.14. 13:36) Remeték a Mátrában, egyre kevesebben…
  • Pic: @liberalnazi dickheads: Hallod, látod, érted kolléga??? Azt mondja: ÁRTALMATLAN Ha van rajta a ... (2019.09.13. 01:08) Igazságot a repülő csótánynak!
  • Első mohikán: @múzeum: Gyerekkoromban, a hetvenes évek-nyolcvanasok elején rengeteg szarvasbogárral -és a többi... (2019.08.27. 10:46) ADNI JÓ

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg