Szép is, jó is, de veszélyes is!
A Nagyezerjófű (Dictamnus albus)

Itt szavazhat! 

Az Év vadvirága 2016-os jelöltjeinek bemutatása az utolsó részhez érkezett (eddig olvashattunk a kockásliliomról, a turbánliliomról és a medvehagymáról). Bár a sor végére maradt, talán a legkülönlegesebb minden jelölt közül a nagyezerjófű (Dictamnus albus). A főként trópusi és szubtrópusi területeken elterjedt rutafélék (Rutaceae) családjába tartozik, annak egyetlen hazai képviselője. Különleges abból a szempontból is, hogy míg rokonai többnyire fák és cserjék, mint a jól ismert citrusfélék (citrom, narancs), viráguk sugarasan szimmetrikus, addig a nagyezerjófű lágyszárú növény zigomorf (kétoldali szimmetriájú) virágokkal. Rokonsága mind a mai napig bizonytalan, legközelebbi rokonai is igen távoliak a legmodernebb rendszer szerint.

 dictamnus_1.jpg

A nagyezerjófű virágzata (fotó: Farkas Sándor)

Nevei utalnak (nagyezerjófű, erősfű, kőrislevelű ezerjófű) gyógyhatására, így használták láz, reuma, hasmenés, epilepszia, görcsök és köszvény ellen, sebkezelésre és a homeopátiában is. Mint minden gyógynövény, egyben mérgező is: máj- és veseelváltozásokat, véralvadási zavarokat, valamint depressziót okozhat.

Sokkal izgalmasabban hangzik azonban boszorkányfű elnevezése vagy a sokat sejtető angol burning bush (= lángoló bokor) és gas plant (= gáznövény) név is. Az egész növényen nagy számban találhatók illóolajat termelő mirigyek. Éppen ezért, ha megdörzsöljük, erős citromillatot áraszt; ám nem tanácsos dörzsölgetni, mert érzékeny bőrűeknél fény hatására erős bőrgyulladást okoz. Az illóolajak nagy melegben és szélcsendben felhalmozódnak a növény körül, és akár meg is gyújthatók. A Biblia égő csipkebokra több forrás szerint is valójában a nagyezerjófű.

 dictamnus_2.jpg

A nagyezerjófű mirigyes termése (fotó: Farkas Sándor)

Dél- és Közép-Európától Kínáig elterjedt, száraz erdőkben, cserjésekben, erdőszéleken fordul elő. Hazánk hegy- és dombvidékein sokfelé megtalálható, az Alföldön viszont ritka. Jól meg tudja védeni magát, hiszen aki egyszer csokorba szedte és „megégette” vele a kezét, legközelebb biztosan óvatosabban közelít felé. Élőhelyeinek pusztítása ellen viszont nem sokat tud tenni; a természetes erdők és erdőszélek visszaszorulása, beépítése jelentősen veszélyezteti.

 dictamnus_3.JPG

Nagyezerjófű erdőszélen (fotó: Barina Zoltán)

Aki szeretné, hogy olyan maradványnövény legyen az Év vadvirága, amely évezredek óta része történelmünknek és hagyományainknak, bátran adja le szavazatát a nagyezerjófűre, hogy 2016-ban sokaknak alkalmuk legyen megismerni és aktívan bekapcsolódni élőhelyeinek védelmébe.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr288176382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

  • megamovieboy: @bandigyerek: Azt próbálom mondani, hogy nem olyan biztos, hogy a tudásoddal és a rendelkezésre in... (2019.10.22. 09:40) Miért lékelték a koponyájukat őseink?
  • KittenbergerKutatás: Nagyon jó cikk, körültekintő, alapos. Egyetlen kicsi tévedés: Kittenberger 4 és fél évet töltött I... (2019.10.17. 13:09) Kittenberger papucscsőrűi
  • turista60: s a szunyog irtásról még nem is beszéltem,a permetezés után úgy estek le a fáról mint az esö.sok m... (2019.09.14. 13:36) Remeték a Mátrában, egyre kevesebben…
  • Pic: @liberalnazi dickheads: Hallod, látod, érted kolléga??? Azt mondja: ÁRTALMATLAN Ha van rajta a ... (2019.09.13. 01:08) Igazságot a repülő csótánynak!
  • Első mohikán: @múzeum: Gyerekkoromban, a hetvenes évek-nyolcvanasok elején rengeteg szarvasbogárral -és a többi... (2019.08.27. 10:46) ADNI JÓ

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg