ROVARLESEN - rovarászat a Pöttöm Óvodában

szerző: György Zoltán, Szöllősi-Tóth Petra képek: Varga József Zoltán (Tápiószecsői Képes Hírmondó)

Múlt hónapban meghívást kaptunk a Tápiószecsői Pöttöm Óvoda családi rendezvényére, amit örömmel elfogadtunk. Az eseményről (2015. május 29.) képes beszámolót készítettünk.

A program remek lehetőségnek bizonyult, hogy népszerűsítsük a múzeumot és a gyűjteményeinkben őrzött rovarokat. A családok preparátumokkal teli rovardobozok és egy mikroszkóp segítségével kerülhettek közelebb a természethez. Megismerkedhettek a hazai és távoli földrészekről származó rovarok néhány jeles képviselőjével és a múzeumi gyűjtemények jelentőségével. 

Én korábban a Bogárgyűjtemény preparátoraként dolgoztam, így szívesen mutattam be a látványos egzotikus bogarakat, lepkéket. Erre az útra elkísért feleségem, Szöllősi-Tóth Petra, aki a Hártyásszárnyúak gyűjteményének preparátora. Ő a hazai hártyásszárnyúak közül mutatott be néhány kevésbé közismert képviselőt: fémdarazsakat, hangyadarazsakat, tőrösdarazsakat és levéldarazsakat. A fémdarázs ragyogó színei nyűgözték le leginkább az érdeklődőket. Az egyik kisfiú meg is jegyezte, 

biztosan fémmel táplálkozik.

A fémnél azonban sokkal finomabb csemegéket is lehet találni, csak némi leleményesség kell a megszerzésükhöz: néhány tüskehátú-fémdarázs (Elampus) faj például mézzel táplálkozik. Ezek a fémdarazsak addig időznek a méhkaptár körül, míg észrevétlenül hozzá nem tudnak férni az édes nedűhöz.

640px-chrysis_april_2008-1.jpg

Tűzvörös fémdarázs (Chrysis ignita) forrás: Wikipedia

A lányoknak inkább a mesefilmekbe illő lepkék, a fiúknak a hatalmas bogarak imponáltak. A legizgalmasabb a mikroszkópizálás volt, a gyerekek saját maguk fedezhették fel a mikroszkóp alatt feltáruló világot.

Köszönjük a meghívást!

tapioszecso_2015_05_29_32.jpg

tapioszecso_2015_05_29_8.jpg

tapioszecso_2015_05_29_9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr307509604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

  • bandigyerek: @megamovieboy: Szerintem te el sem olvasod amit leírsz. Szép napot! (2019.10.28. 05:35) Miért lékelték a koponyájukat őseink?
  • KittenbergerKutatás: Nagyon jó cikk, körültekintő, alapos. Egyetlen kicsi tévedés: Kittenberger 4 és fél évet töltött I... (2019.10.17. 13:09) Kittenberger papucscsőrűi
  • turista60: s a szunyog irtásról még nem is beszéltem,a permetezés után úgy estek le a fáról mint az esö.sok m... (2019.09.14. 13:36) Remeték a Mátrában, egyre kevesebben…
  • Pic: @liberalnazi dickheads: Hallod, látod, érted kolléga??? Azt mondja: ÁRTALMATLAN Ha van rajta a ... (2019.09.13. 01:08) Igazságot a repülő csótánynak!
  • Első mohikán: @múzeum: Gyerekkoromban, a hetvenes évek-nyolcvanasok elején rengeteg szarvasbogárral -és a többi... (2019.08.27. 10:46) ADNI JÓ

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg