Új könyv jelent meg! A life for Noctuidae – The Owlet Moths of Márton Hreblay (1963-2000)

 szerző: Bálint Zsolt és Katona Gergely

Bálint Zsolt, Katona Gergely and Gubányi András, 2014: A life for Noctuidae – The Owlet Moths of Márton Hreblay (1963-2000): Names, specimens and types. Hungarian Natural History Museum, Budapest, 270 pp, ISBN 978-963-9877-19-1.

 Dr. Hreblay Márton (1963-2000) a ma már klasszikusnak számító XIX. századi úttörő expedíciók és a tudományos feldolgozás hagyományait követve indult el a lepkészet ösvényén. Negyven gyűjtőúton vett részt, és legalább ugyanennyit finanszírozott. A gyűjtőutak elsődleges célja a meglátogatott vidékek nagylepke-faunájának kutatása volt. Az expedíciókat Frivaldszky Imre (1799-1870) nagy magyar elődjéhez hasonlóan önmaga tervezte, szervezte és támogatta anyagilag.

blogra.jpg

A fiatal Hreblay Márton éjszakai lámpázás után a mongol pusztában (1986)

A magyar faunakutatásban „hagyományosnak” számító balkáni és kisázsiai vidékeken túl többször eljutott Mongóliába, Üzbegisztánba és Türkmenisztánba is. Eközben megvédte doktori dolgozatát, és a Magyar Tudományos Akadémiától megkapta a „biológiai tudományok kandidátusa” minősítést is. 53 művet publikált, ezek között több szakkönyv társszerzője is volt. Életének utolsó szakaszában pedig a Himalája vidékén olyan helyekre vezetett vagy küldött expedíciókat, amelyek éjszakai lepkefaunája addig a tudomány számára többnyire ismeretlen volt: Nepál, Pakisztán, Kína (Tibet) és Thaiföld. Ez utóbbi országban hunyt el 37. születésnapjának előestéjén, tragikus autóbaleset következtében.

Lepkészeti tevékenysége során kiemelkedő értékű és tudományos jelentőségű magángyűjteményt épített. Ez közel 1000 üvegfedelű tárlóból áll, 141.000 lepkepéldányt tartalmaz. Ennek igen fontos része a Noctuidae családot képviselő referencia gyűjtemény, ami többezer típuspéldányt is tartalmaz, főként általa leírtakat: Cikkeiben és könyveiben 604 új fajcsoport- és 28 új génuszcsoport-nevet vezetett be tudományba. Nem túlzunk tehát, ha azt írjuk: ezekért a lepkékért, ennek a családnak a kutatásáért adta oda életét – időt és pénzt, sokszor emberi kapcsolatokat sem sajnálva.

Pantheana_yangzisherpani_A.JPG

Pantheana yangzisherpani Hreblay, 1998, egy Hreblay Márton által leírt génusz és a típusfaj holotípus példánya

Tragikus halála után több mint tíz évvel gyűjteménye a Magyar Természettudományi Múzeumba (MTM) került letéti elhelyezésre. A gyűjtemény tudományos szempontból legértékesebb részét, az Éjencfélék vagy „bagolylepkék” (Noctuidae) szakgyűjteményét 2012 januárban kezdtük katalogizálni. A kézirat idén nyáron került nyomdába, és július végén jelent meg. A könyvben 96 országból származó közel 125 ezer példányt katalogizáltunk. Ez a rengeteg lepke több mint öt és félezer taxont képvisel, köztük 316 névhordozó típus található, amelyeket színes táblákon ábrázoltunk is. A könyv elkészítésének fő indoka azt volt, hogy a Hreblay-gyűjtemény minél előbb látogatható és kutatható legyen, mivel ehhez az örökösök egyik feltételül szabták a katalógus megjelentetését. Bízunk benne, hogy a feladatot megoldottuk és ez a hallatlanul érdekes és gazdag gyűjtemény hamarosan sok kutatót vonz majd a Magyar Természettudományi Múzeumba.

Hreblay_cover.JPGA könyv borítója

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr426666945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása