Hangyákat zsákmányol az újonnan felfedezett bizarr külsejű poloska
A trópusi gyűjtőutak mindig tartogatnak meglepetéseket.

 szerző: Rédei Dávid

Egy váratlan felfedezésről számol be Poloskagyűjteményünk munkatársa.

A tollascsápú rablópoloskáknak a trópusokon mintegy nyolcvan faja ismert; Európában nem él képviselőjük. A lábaikat és csápjaikat sűrűn borító hosszú szőrök furcsa külsőt kölcsönöznek nekik. A legtöbb faj hasán egy kerek, súrolókefére emlékeztető szőrpamacs van, melyhez a potroh belsejében mirigyek csatlakoznak. A mirigyek folyékony váladékát a poloskák a potrohukat előretartva felkínálják a körülöttük szaladgáló hangyáknak. A nyalakodni kezdő hangyákat azonban a váladék egyes összetevői megbénítják. A poloska ekkor előrenyújtja tőrszerű szúró-szívó szájszervét, és egy jól irányzott döféssel zsákmányul ejti a harcképtelenné tett hangyát, majd kiszívja testfolyadékát. Egy sikeres zsákmányolás látható ezen a videón:

A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai régóta kutatják Tajvan állatvilágát a helyi rovarász kollégákkal szoros együttműködésben. Az egyik gyűjtőút során került kézre ez a mindössze 3 mm-es példány. A vizsgálat kiderítette, hogy egy eddig ismeretlen fajt képvisel. A fajt magyar és tajvani rovarászok közös cikkben ismertették, mely letölthető innen PDF

A példány a múzeum gyűjteményébe, a furcsa szerzet képe pedig mindjárt a rovarászfolyóirat címlapjára került.

PIC1 Locoptiris taiwanensis.jpg

  Az új faj szárnyainak közepén egy kerek, tusfekete folt díszeleg

 A tajvani tollascsápú-poloska (Locoptiris taiwanensis) névre keresztelt új faj különösen felkeltette a rovarászok érdeklődését, mert egy ritka csoportot képvisel. Mindössze három másik Locoptiris fajról tudunk eddig, közülük kettő Közép-Afrikában, a harmadik pedig Malajziában él. Ez a töredezett elterjedés arra utalhat, hogy egy ősi csoporttal állunk szemben, mely valaha Afrika és Ázsia trópusi részeit szélesen benépesítette, de mára a legtöbb helyről kipusztult. A csoport ősi eredetére utal az is, hogy a Locoptiris fajok hasán nincs szőrpamacs. Az is igaz azonban, hogy a trópusok rovarvilágáról még mindig nagyon keveset tudunk, könnyen előfordulhat hogy alapos gyűjtések során újabb Locoptiris fajok fognak előkerülni eddig nem várt helyekről is.

 Mivel eddig csak két példányát sikerült megtalálni, a tajvani tollascsápú-poloska életmódjáról alig tudunk valamit. Az egyik példányt egy hosszú nyelű rovarhálóval sikerült befogni, fák lombkoronájában növő, lecsüngő páfránycsomók hálózásával. A másik példányt éjszaka fogták: egy erős lámpa fényére repült oda, és a lámpa mögé kifeszített lepedőre ült rá, így sikerült foglyul ejteni. Ez arra utal, hogy a faj valószínűleg fákon élhet, jól repül, aktívan mozogva keresi zsákmányát: bizonyára hangyákat, melyeket hasi szőrpamacs hiányában pusztán szájszervére hagyatkozva kell elfognia.

 PIC2 gyujtes lombhaloval.jpg

Kutatás a tajvani tollascsápú-poloska után

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr584339374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

  • megamovieboy: @bandigyerek: Azt próbálom mondani, hogy nem olyan biztos, hogy a tudásoddal és a rendelkezésre in... (2019.10.22. 09:40) Miért lékelték a koponyájukat őseink?
  • KittenbergerKutatás: Nagyon jó cikk, körültekintő, alapos. Egyetlen kicsi tévedés: Kittenberger 4 és fél évet töltött I... (2019.10.17. 13:09) Kittenberger papucscsőrűi
  • turista60: s a szunyog irtásról még nem is beszéltem,a permetezés után úgy estek le a fáról mint az esö.sok m... (2019.09.14. 13:36) Remeték a Mátrában, egyre kevesebben…
  • Pic: @liberalnazi dickheads: Hallod, látod, érted kolléga??? Azt mondja: ÁRTALMATLAN Ha van rajta a ... (2019.09.13. 01:08) Igazságot a repülő csótánynak!
  • Első mohikán: @múzeum: Gyerekkoromban, a hetvenes évek-nyolcvanasok elején rengeteg szarvasbogárral -és a többi... (2019.08.27. 10:46) ADNI JÓ

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg