Magyarországon készült Abilkhair kán (1693–1748) arcrekonstrukciója

A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárának kutatói, 2011. márciusában közel egy hónapot dolgoztak a Kazak Központi Múzeum szkíta kori, hun-kori és türk kori leleteinek embertani vizsgálatával. Egy tudományos konferenciát követően, amelyen Bíró András Zsolt tartott előadást, a nyugat kazakisztáni Aktöbéből érkezett muzeológusok felkérték a magyar szakembereket a Han mollasziből (Kán temetőből) előkerült, vélhetően káni csontok azonosítására, vizsgálatára. Mivel Abilkhair kánról nincs hiteles ábrázolás, így antropológiai módszerekkel nem lehet azonosítani a kánt (nincs mihez viszonyítani). Azonban vannak egyenes ági leszármazottai, így a tőlük levett DNS mintát össze lehet hasonlítani a csontból kivont DNS-mintával. Az Almaty genetikai intézetben elvégezték a vizsgálatokat és 99.7% valószínűséggel megállapították hogy a csontok Abilkhair kántól származnak. A magyar kutatók a helyszínen elvégezték a csontok antropológiai elemzését – a nem meghatározást, az életkor (elhalálozási kor) becslését, testmagasság becslést, patológiai vizsgálatokat –, amelynek eredményei alátámasztották a genetikai vizsgálatok eredményeit.

Ezt követően 2011. augusztusában egy kazak delegáció Magyarországra hozta a koponyát, arcrekonstrukció készítés céljából.

kan.jpg

szerző: Bíró András Zsolt

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr344339368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Google+, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

google_plusz_gomb_blogra_200.jpg

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg