2014. okt 24.

Vetélkedő a Bakony természeti értékeiről

írta: múzeum
Vetélkedő a Bakony természeti értékeiről

  szerző:  Rechner Szilvia, fotók:  Földváriné Wolf Erika

2014. október 17-én az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum és Baráti Köre valamint az „Együtt a Könyvtárért” Alapítvány TIZEDIK alkalommal rendezte meg természetismereti vetélkedőjét zirci és Zirc környéki iskolák felső tagozatos diákjai részére.

A felkészüléshez segítséget nyújtott az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma kiállításának és a megadott irodalmaknak az ismerete, valamint az egyesületek által szervezett természetismereti előadások látogatása. A vetélkedőre a Bakonyi Természettudományi Múzeum új épületében a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében került sor.

A versenyre idén 3 település (Borzavár, Csetény, Zirc) iskoláinak 4 csapata ...

Tovább Szólj hozzá

vetélkedő Bakonyi Természettudományi Múzeum Múzeumok Őszi Fesztiválja sz:Rechner Szilvia Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Kör

2014. okt 23.

"Túlélők"

írta: KatonaG
"Túlélők"

a szabadságharc lepkéi

szerzők:   Bálint Zsolt, Katona Gergely és György Zoltán

Ez a gyűjtemény sikeresen átvészelte a II. világháborús bombázásokat, frontot. De 1956 októberében, amikor az Állattár Baross utcai épülete is súlyosan megrongálódott a környéken zajló heves harcok alatt, a Koy gyűjteményt is károk érték. 

Koy Tóbiás udvari kincstárnok (1757-1829) híres lepkegyűjteményét annak halála utána Frivaldszky Imre vásárolta meg. Nem tudni, hogyan került a Királyi József Műegyetemre, ahonnan 1909-ben szállították a Magyar Nemzeti Múzeumba. Az egyenként, külön-külön üveg skatulyácskába zárt lepkéket díszes, berakásos cseresznyefa szekrény őrizte, 52 nagy tárlófiókban, amiknek szélessége 50 cm, mélysége pedig 35 cm volt.

Koy_1_web.jpg

 

...
Tovább Szólj hozzá

1956 sz:Bálint Zsolt sz:György Zoltán Magyar Természettudományi Múzeum Magyar Nemzeti Múzeum Frivaldszky Imre Boros István sz:Katona Gergely Királyi József Műegyetem Koy Tóbiás

2014. okt 22.

Harlekinek a tévében

írta: múzeum
Harlekinek a tévében

Itt az október. Hemzsegnek a harlekinkaticák a fákon, a szőlőkben és a lakásokban. És a médiában is elszaporodnak ilyentájt.

Vagy ha valaki másik csatornán akarja:  http://www.mediaklikk.hu/ musor/mareggel/  132. rész, 2014.október.15,  kb.1:42:00-tól

Mokka: "Az ország egyre több pontján panaszkodnak az emberek, a tömegével megjelenő katicabogarakra. Rajokban támadnak és szinte lehetetlen kiűzni őket a lakásból. Dr. Merkl Ottó, entomológus elmondta, a bogarak télen megfagynának, emiatt keresnek ilyenkor helyet maguknak. Kiirtásukhoz erős rovarirtó szükséges, ami a lakásban élőkre nézve nem egészséges. A nyílászárók folyamatos zárásával, és szúnyoghálóval lehet valamennyire kivédeni azt, hogy bejöjjenek a lakásba. ...

Tovább Szólj hozzá

bogár harlekinkatica Merkl Ottó Bogárgyűjtemény

2014. okt 22.

Nagy sikerű aszfaltrajz-verseny volt Zircen

írta: múzeum
Nagy sikerű aszfaltrajz-verseny volt Zircen

szerző és fotók:   Harmat Beáta

aszfaltrajz_2014_28_gyoztes_csapat.jpgA Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében az Állatok Világnapja és a Nagy Rajzolás kapcsán eredetileg október 3-ára hirdette meg az aszfaltrajz-versenyt az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma , amit akkor az esős idő miatt el kellett halasztani. Érdemes volt egy héttel későbbre áttenni, mert így ragyogó napsütésben rajzolhattak a gyerekek a múzeum előtti zsákutcában. 
A 2014-es évre kiválasztott állatok és növények közül kellett egyet  vagy többet lerajzolni.
Az év… állata, növénye kategóriában különböző szervezetek választják meg a fajt, legtöbbször szavazás útján. A cél, hogy ráirányítsák a figyelmet az adott élőlényre.

balra: a győztes csapat  ( Kovács Izabella, Horváth ...

Tovább Szólj hozzá

Bakonyi Természettudományi Múzeum Múzeumok Őszi Fesztiválja Állatok Világnapja sz:Harmat Beáta

2014. okt 21.

2014 Állatok Világnapja az MTM Mátra Múzeumában

írta: múzeum
2014 Állatok Világnapja az MTM Mátra Múzeumában

szerző:  Ballók Zsuzsanna ( Ismeretterjesztési és Múzeumpedagógiai Osztály ), fotók:   Magyar Balázs


Idén az Állatok Világnapja rendezvényünkre október 04-én, szombaton került sor. Az intézmény délelőtt 9 órakor nyitotta kapuit a vendégek előtt, akik szerencsére szinte azonnal, nagy számban kezdtek beáramlani. Az egész napos programok (díszmadár- és hüllőbemutató és szaktanácsadás, állatsimogató, kézműves foglalkozások, ügyességi játékok) mellett több előadás is zajlott, 3 helyszínen különböző időpontokban. A díszmadarakról és azok tartásáról gyakorlati útmutatóval és a bemutatott madarak közt tett sétával egybekötött előadás volt. A terápiás és hobbi kutyák idomításáról a nap során a nagy érdeklődés ...

Tovább Szólj hozzá

Állatok Világnapja Mátra Múzeum sz:Ballók Zsuzsanna

2014. okt 20.

Újkor.hu: A Magyar Természettudományi Múzeum tragédiája 1956-ban

írta: múzeum
Újkor.hu: A Magyar Természettudományi Múzeum tragédiája 1956-ban

Nagy Enikő múzeumunk könyvtárában dolgozik, mint informatikus könyvtáros, történész. A teljes cikket az Újkor.hu történelmi portálon tudod elolvasni. Kattints a képre és átirányítunk. 

Minden múzeum életében történnek tragédiák, sorscsapások. Az 1838-as nagy árvíz, a második világháború eseményei sem kímélték a Magyar Természettudományi Múzeum gyűjteményét, azonban ehhez nem mérhetők mindazok az események, melyek az 1956-os forradalom során történtek. A tragédia oka a hirtelen kirobbant forradalom, mely alatt sem idő, sem mód nem volt arra, hogy a múzeumi anyag védelméről bárki gondoskodjon.

Ekkor még a Magyar Nemzeti Múzeum épületében kaptak helyet a természettudományi kiállítások, valamint ...

Tovább Szólj hozzá

tudománytörténet sz:Nagy Enikő

2014. okt 15.

Gyakorlat a múzeumban

írta: múzeum
Gyakorlat a múzeumban

Egy környezetkultúra szakos önkéntes élménye velünk

szerző: Juhász Emese

Juhász Emese vagyok, végzős környezetkultúra szakos hallgató a  Nyíregyházi Főiskolán . 2013. augusztus végén volt szerencsém két nagyon izgalmas hetet gyakorlaton eltölteni a Magyar Természettudományi Múzeum ban.

Juhasz_Emese_kepe.jpgNagyon örültem, amikor egyik ismerősöm szólt, hogy lehetőségem van erre, mivel egyik álmom vált valóra azzal, hogy beleláthattam a kiállítások rendezésének háttérmunkálatába. Mivel a későbbiekben is ezzel szeretnék foglalkozni, és a legtöbb iskolában ritkán adódik lehetőség, hogy a valós munkába is belelássunk, a két hét alatt többet tanultam ezzel a szakmával kapcsolatban, mint a főiskolán egy szemeszter során.

Az elején nagyon izgultam, azt hittem, hogy rám is az a sors vár, mint a ...

Tovább Szólj hozzá

Pákozd

2014. okt 09.

Vak tyúk is talál szemet 2.

írta: múzeum
Vak tyúk is talál szemet 2.

Siklóernyők és hangyadarazsak

Szerző: Merkl Ottó

Nem kell feltétlenül specialistának  lenni ahhoz, hogy érdekes bogarat fogjon az ember. De a hivatásos bogarász is belefuthat olyan különlegességbe, amiről először fogalma sincs, hogy micsoda.

Idén (2014-ben) több alkalommal is dolgom akadt a Zsámbéki-medence környékén. Még április volt, amikor felkerestem a Keleti-Gerecse szélén az "Epöli szarmata vonulat" egyik érdekes és tájképileg is látványos részét.


Az Epöli szarmata vonulat  16 négyzetkilométer kiterjedésű, több darabból álló Natura 2000-es terület. Változatos élőhelyek borítják, melyek nagy része a zárt száraz gyepek, illetve a fényben gazdag erdők csoportjába tartozik. Legnagyobb – és alighanem legértékesebb – részein síksági pannon ...

Tovább Szólj hozzá

bogár természetvédelem növény darázs szöcske Bogárgyűjtemény sz:Merkl Ottó Gerecse rablópille löszgyep

2014. okt 09.

Múzeumok Őszi Fesztiválja, Zirc

írta: múzeum
Múzeumok Őszi Fesztiválja, Zirc

Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig

Zircen, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megtartottuk a “Csak itt, csak most – Pincétől a padlásig: Gyűjtemények rejtett kincsei” című programunkat. A résztvevők a helyi Reguly Antal Általános Iskola 6. osztályos tanulói voltak. Mind a négy osztály (kisebb csoportokba osztva) belepillanthatott a múzeum különböző gyűjteményeibe (geológia, botanika, gerinctelen és gerinces), megismerhették a gyűjtemények történetét, felépítését,  szükségességét, a gyűjteményt alkotó tárgyakhoz, példányokhoz tartozó adatok fontosságát és a gyűjtemények szerepét a tudományos kutatásokban, a természetvédelemben. A gyűjteményeket az illetékes muzeológusok mutatták be (Katona Lajos ...

Tovább Szólj hozzá

Múzeumok Őszi Fesztiválja Pincétől a padlásig

2014. okt 08.

Megnyílt „A Bakony biodiverzitása” című időszaki kiállítás

írta: múzeum
Megnyílt „A Bakony biodiverzitása” című időszaki kiállítás

Szerző:   Harmat Beáta, képek: Harmat Beáta és Sinigla Mónika

Megnyílt „A Bakony biodiverzitása” című időszaki kiállítás az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma SarokGalériájában. A kiállítást Petróczi Imre, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakmai igazgatóhelyettese nyitotta meg, aki méltatta a múzeum több évtizedes tevékenységét a Bakony természeti értékeinek feltárásában és ennek közkinccsé tételében, a szakmai kiadványokat és az ismeretterjesztő köteteket egyaránt. Dr. Kutasi Csaba, a múzeum igazgatója elmondta, hogy milyen megfontolásból, hogyan és miként jött létre a kiállítás. A biodiverzitás (biológiai sokszínűség) megőrzése az emberiség számára létfontosságú, különben az emberiség léte is ...

Tovább Szólj hozzá

biodiverzitás Bakony sz:Harmat Beáta

2014. okt 07.

Múmiavilág

írta: múzeum
Múmiavilág

Öt kontinens, évezredek vagy épp a közelmúlt, eltűnt kultúrák vagy élő hagyományok. Bárhonnan származnak is, minden múmiának saját története van. A személyes történetekből egy életet, az egykori világot és egy kultúrát ismerhetsz meg. A múmiák rejtélye mindenkiben kérdéseket vet fel. A miértre és a hogyanra most a tudomány eszközeivel keressük a választ a kiállításban. A múmiák halottak, nem beszélnek, de a tudomány segítségével szóra bírhatók.

Mindent, amit a múmiákról tudunk, azt a tudomány által tudjuk.

A kiállításban a világ különböző részeiről, különböző időben, különböző módszerekkel mumifikált, vagy különbözőképpen mumifikálódott múmiákat mutatunk be. Az itt látható, összesen 28 múmia ...

Tovább Szólj hozzá

kiállítás Múmiavilág

2014. okt 04.

Várunk hétvégén az Állatok Hete rendezvényünkön

írta: múzeum
Várunk hétvégén az Állatok Hete rendezvényünkön

Várunk hétvégén az Állatok Hete rendezvényünkön, ahol többek között a 2014. Év Emlősével, a keleti sünnel is megismerkedhetsz.
Vajon miért találják megfelelő élőhelynek a városokat? Vajon tényleg biztonságos élőhely számukra? Kikkel és hogy  vannak kapcsolatban, hogyan élnek a városokban?
Ezekre a kérdésekre keressük a választ közösen. Miközben megismerjük, hogy a a sün és más városlakó állatok milyen szerepet töltenek be városi táplálékláncokban és hogyan találják meg életfeltételeiket ebben az ember által létrehozott környezetben.

keop_suni.jpg

Tovább Szólj hozzá

Év Emlőse 2014

2014. okt 01.

British Tarantula Society Budapest - Madárpók szeminárium!

írta: múzeum
British Tarantula Society Budapest - Madárpók szeminárium!

A TerraPlaza expot megelőző napon hat olyan tudós lesz vendégünk (tisztel meg benneteket és bennünket a jelenlétével), akik munkája nélkül a madárpókos hobbi nagyon szegényes lenne és hiányosak lennének az ismereteink.

TerraPlaza_taraantula.jpg
Program:

Ray Hale: Charles Darvin és Alfred Russel Wallace - két elme, egy elmélet
Dr. Stuart Longhorn: Mexikó és környékén élő madárpókok, középpontban a Brachypelmákkal
Peter Kirk: Borneo madárpókjai
Richard Gallon: Az afrikai madárpókok sokszínűsége
Ray Gabriel: Madárpókok Panamán és Nicaraguaban
Andrew Smith: 1641 - az év, amikor a trópusi madárpókok Európába érkeztek

bts_budapest copy.jpgElőadásaik elsősorban utazási beszámolók, nem szakmai nyelven szólnak, a laikus számára is érthető, szórakoztató.

A nyelvtudás ...

Tovább Szólj hozzá

madárpók ízeltlábúak TerraPlaza

2014. sze 30.

Kustár Ágnes antropológus Janus Pannonius arcrekonstrukciójával.

írta: múzeum
Kustár Ágnes antropológus Janus Pannonius arcrekonstrukciójával.

Képek az Embertani fotógyűjteményből 6.

szerző: Makra Szabolcs

Kepek_az_Embertani_fotogyujt-bol_006.jpg
A felvétel tárgya: Kustár Ágnes az Embertani Tár arcrekonstrukciós laboratóriumában az általa és Árpás Károly szobrászművész által készített Janus Pannonius arcrekonstrukcióval
A kép formátuma: digitális
A felvételt készítette: Pap Ildikó
A felvétel 2009. januárjában készült

A témához kapcsolódó írások:
A mi Janusunknak csak egy arca van
http://www.ng.hu/Tudomany/ 2009/07/A_mi_Janusunknak_csak_ egy_arca_van

Elkészült Janus Pannonius arcrekonstrukciója
http://nol.hu/kultura/ elkeszult_janus_pannonius_ arcrekonstrukcioja-334951

Kié a koponya, kié a holttest?
http://hvg.hu/tudomany/ 20091007_janus_pannonius_ szemelyazonositas

Újratemették Janus Pannonius maradványait
http://mult-kor.hu/20081022_ ...

Tovább Szólj hozzá

arcrekonstrukció Kustár Ágnes

2014. sze 29.

Brazil kutatók új genuszt és fajt neveztek el dr. Móczár László tiszteletére

írta: múzeum
Brazil kutatók új genuszt és fajt neveztek el dr. Móczár László tiszteletére

Moczariella centenaria

szerzők: Vas Zoltán és Merkl Ottó

MóczárLászló_from_mta.hu.jpgDiego N. Barbosa és Celso O. Azevedo, a brazíliai Espírito Santo-i Egyetem munkatársai a bogárölődarazsak (Hymenoptera: Bethylidae) új genuszát és faját írták le a közelmúltban a Zootaxa nevű rangos taxonómiai folyóirat hasábjain. Az Egyesült Arab Emirátusokban fogott Moczariella centenaria névre keresztelt darázsfaj dr. Móczár László születésnapi köszöntése is, hiszen Laci bácsi ez év decemberében ünnepelheti 100. születésnapját (erre utal a centenaria fajnév, melynek jelentése: százéves). Móczár László a hártyásszárnyú rovarok kutatója, a hazai közönség számára neve leginkább ismeretterjesztő írásai nyomán ismert (pl. Rovarok közelről , Rovarbölcsők , Állathatározó ).

...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Rovartani Társaság sz:Merkl Ottó sz:Vas Zoltán Hártyásszárnyúak gyűjteménye Év rovara 2014 Hártyásszárnyúak Móczár László

2014. sze 28.

Növekvő madársereg a városokban

írta: múzeum
Növekvő madársereg a városokban

dr. Fuisz Tibor munkatársunk a Mokka című műsorban

A városban egyre több madárfaj bukkan fel és egyre többször kerülnek szorosan az emberek életterébe. Sokan örülnek nekik, gondozzák, etetik őket. A Mokka vendégei a témában Orbán Zoltán a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, valamint dr. Fuisz Tibor István, a Magyar Természettudományi Múzeum madárgyűjteményének kurátora.

forrás: TV2

Tovább Szólj hozzá

madár madárgyűjtemény Fuisz Tibor István káros madarak

2014. sze 27.

Egy múmia kicsomagolása ládától a vitrinig

írta: múzeum
Egy múmia kicsomagolása ládától a vitrinig

Miután megéreznek a múzeumba a műtárgyakat tartalmazó ládák, a kinyitásuk előtt pár napot akklimatizálódniuk kell. A tárgyhoz csak annak a múzeumnak a kurátora nyúlhat, ahonnan az érkezett, ő kiemeli a ládából a tartóval együtt és kezdi kicsomagolni. A múmiák sokkal biztonságosabban és stabilabban vannak becsomagolva, mint általában ez szokás, mivel nem csak földi úton szállították őket.

A Matthias Feuersenger által kitalált módszerrel még egyetlen rázósabb repülőgépes utazás során sem sérültek meg vagy mozdultak el helyükről. A kurátor először eltávolítja a biztonsági tépőzárakat, majd az alatta lévő puha anyagokat, amik megakadályozzák, hogy a tépőzár megnyomja a műtárgyat. A kicsomagolást a kurátor ...

Tovább Szólj hozzá

múmia Múmiavilág

2014. sze 25.

Tudományra új kullancsfaj került elő a hazai barlangokból

írta: múzeum
Tudományra új kullancsfaj került elő a hazai barlangokból

Szerző: Angyal Dorottya , fotók: Hornok Sándor, Kontschán Jenő, Lerner Balázs


A pilisi Ariadne-barlangrendszerről kapta a nevét az a denevéreken élősködő kullancsfaj, melyet a közelmúltban Dr. Hornok Sándor (Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar Parazitológiai és Állattani Tanszék) vezetésével széleskörű együttműködés eredményeként fedezett fel egy hazai kutatócsoport. A munkában a Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának zoológusai is közreműködtek.

Európában két denevéreken élősködő kullancsfajról volt eddig tudomásunk. Az Ixodes vespertilionis (Koch, 1844) (1. kép) széles elterjedési- és gazdakörrel rendelkezik. A hosszú lábú, denevér lakta barlangok faláról is gyűjthető kullancsfaj a Bartonella ...

Tovább Szólj hozzá

kullancs barlang sz:Angyal Dorottya Talajzoológiai Gyűjtemény-csoport Leány-barlang

2014. sze 22.

A 3M FORMÁCIÓ

írta: múzeum
A 3M FORMÁCIÓ

AVAGY MÚMIÁK, METEORITOK ÉS MAMUTOK A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN

Az ország egyik legjelentősebb tudományos ismeretterjesztő programsorozatához csatlakozva előadásokkal, interaktív bemutatókkal és exkluzív tárlatvezetésekkel várjuk látogatóinkat. Főszereplők a múmiák, a mamutok és a meteoritok (3M).

A program előzetes regisztrációhoz kötött.

Az előadásokon, exkluzív tárlatvezetéseken, interaktív programokon ingyenes a részvétel.

Az állandó kiállítások a program ideje alatt kedvezményes jeggyel látogathatók.

Előadások

Helyszín: Semsey Andor Előadóterem

17.00–17.30  Bárány Ildikó:  Egy óegyiptomi asszony, Hetep-Amun túlvilági sorsa
18.00–18.30  Matthias Feuersenger: Travelling with the dead – packing mummies for transportation  (Utazás holtakkal – Hogyan ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás paleontológia ősmaradványok sz:Árva Anita Kutatók Éjszakája 2014

2014. sze 18.

Esetlen természetjárók találkozása az esetlen gyaloglevelésszel

írta: múzeum
Esetlen természetjárók találkozása az esetlen gyaloglevelésszel

avagy: vak tyúk is talál szemet 1.

szerző és képek:   Jókuthy Emese

A szociológia szakon nem sokat foglalkozik az ember flórával és faunával. A szociobiológia nem való oda, és a lineáris regresszió segítségével sem a madárfajok tetvességét becsli, hanem mondjuk a jövedelmet. Miután azonban egy természetrajzi múzeumba veti a sors – ahol mindennapjai ugyan feloldódnak a szervezetszociológiában –, természettudós kollégái hatására kezdi más szemmel (is) nézni a világot.

A hetek óta tartó esőzés szépen lassan elmosta mellőlünk a nyarat. A savanykás szagú, levélhullató ősz azonban még várat magára. Amíg megérkezik, emlékezzünk vissza egy könnyed, tavaszi napra.


Carpocoris_sp_vmilyen_gyümölcspoloska_leánykök_milyenpoloska_milyenkokorcsinen_800_web_.jpgMájus első hétvégéjén családdal és kutyával a Nagykovácsitól észak-nyugatra fekvő ...

Tovább Szólj hozzá

bogár lepke növény Budai-hegység Nagy-szénás sz:Jókuthy Emese

2014. sze 17.

Pulszky Ferenc és a Mátra Múzeum

írta: múzeum
Pulszky Ferenc és a Mátra Múzeum

Pulszky.jpgPulszky születésének (1814. szeptember 17. Eperjes) 200 éves évfordulója alkalmat ad, hogy röviden megemlékezzünk a politikus, múzeumi szakember szerepéről és tevékenységéről, melyet a gyöngyösi Mátra Múzeum létrejöttével kapcsolatban kifejtett. 

A történeti dokumentumok tanulmányozásai alapján (Misóczki, 1997) az alábbi rövid áttekintés adható: Gyöngyösön az első múzeumalapítási kezdeményezés 1867-ben történt Főkövy Antal polgármester kezdeményezésére.

Mivel az első kísérlet sikertelen maradt, a polgármester 1872-ben újból napirendre tűzte a múzeumügyet. Ebben jelentősen motiválta, hogy ekkor Deák-párti programmal Gyöngyösön országgyűlési képviselőjévé választották Pulszky Ferencet, aki ekkor már a ...

Tovább Szólj hozzá

Mátra Múzeum sz:Füköh Levente Tudós természetábrázolók Pulszky Ferenc

2014. sze 12.

Amikor a darázs szúr

írta: múzeum
Amikor a darázs szúr

szerző: Vas Zoltán , rajz: Szőke Viktória

A sárga-fekete egyenruhás társas darazsakat azok is ismerik, akik kevéssé vannak otthon a rovarok világában. Gyakran túlzott félelem vagy ellenszenv célpontjai. Ennek oka a rettegett “darázscsípés” – amely kifejezés alighanem súlyosan sértő lenne egy darázs számára, hiszen ők nem csípnek, nem harapnak, hanem szúrnak a fullánkjukkal. A fullánk hosszú evolúciós út során lett a peték lerakását szolgáló tojócsőből méregmiriggyel kapcsolt félelmetes védekező- és támadófegyver. Rendkívül figyelemre méltó szerkezet, érdemes közelebbről is megismernünk a működését.

191967.jpg
Déli papírdarázs ( Polistes dominula ), az egyik leggyakoribb darázsfaj az ember környezetében


A fullánk a ...

Tovább Szólj hozzá

darázs darázscsípés sz:Vas Zoltán Hártyásszárnyúak gyűjteménye Hártyásszárnyúak

2014. sze 11.

Meghívó a Magyar Rovartani Társaság 821. előadóülésére

írta: múzeum
Meghívó a Magyar Rovartani Társaság 821. előadóülésére

Két múzeumi munkatársunk is tart előadást a  következő előadóülésen.

2014. szeptember 19. péntek 16 óra  Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar E/2

Budapest XI. Ménesi út 43–45.

 

1.  Korsós Zoltán:  Xántus János és Tömösváry Ödön borneói százlábúja (20 perc)

2.  Vas Zoltán:  Sceliphron caementarium  – új faj a hazai lopódarázs faunában (Hymenoptera: Sphecidae) (10 perc)

3.  Piross Imre Sándor:  A kék vércsék ( Falco vespertinus ) tolltetvei és terjedési stratégiáik (10 perc)

Szünet

4.  Mészáros Zoltán, Halász Ferenc  és  H. Kolláth Mária:  "Fénybogár-fesztivál" – egy lépés a rovarok népszerűsítéséért 2015-ben, a "Fény Nemzetközi Évében" (40 perc)

Az előadás ...

Tovább Szólj hozzá

darázs Korsós Zoltán Magyar Rovartani Társaság Vas Zoltán

2014. sze 05.

Egy kupac mamut és ami mögötte van…

írta: múzeum
Egy kupac mamut és ami mögötte van…

szerző és fotó:   Virág Attila (segédmuzeológus - Őslénytani és Földtani Tár)

Az elmúlt néhány napban múzeumunk két munkatársa, Gasparik Mihály főmuzeológus és Virág Attila segédmuzeológus izgalmas eseményeknek lehettek részesei. A történet úgy kezdődött, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházása keretében megindultak a 21-es főút bővítési munkálatai. Az ehhez kötelezően kapcsolódó megelőző régészeti feltárás során augusztus 21-én a mai Jobbágyi és Szurdokpüspöki határában egy késő rézkori, vagyis hozzávetőleg 5300-5200 évvel ezelőtti település maradványai közelében a régészek érdekes csontokra bukkantak, amelyekről nem sokkal később kiderült, hogy mamutmaradványok lehetnek és jóval ...

Tovább Szólj hozzá

mamut mamutcsontok sz:Virág Attila

2014. sze 04.

Rohan az idő…..

írta: múzeum
Rohan az idő…..


10171079_772075896167623_1617470963502846600_n.jpgMa van 10 éve annak, hogy megnyitotta kapuit a múzeum új kiállítási és közönségforgalmi tere a Ludovika téren. Egyedülálló látványok, külföldről érkezett világhírű kiállítások, a legkorszerűbb technikai megoldások, igényes szolgáltatások várták és várják a látogatókat a VIII. kerület „Zöld szigetén”.

Azóta mintegy 2 millió látogató sétált át a korallzátonyon, 17 kiállítást rendeztünk a kiállítási csarnok 1870 négyzetméteres területén, 96 -ot pedig a Kupolacsarnok falai között /kupolája alatt 4874 múzeumpedagógiai foglalkozásunkon 98 756 diák vett részt.

Elégedettségüket tükrözi, hogy a múzeum többször kapott családbarát díjat, vendégbarát díjat és 2011-ben az Év Múzeuma lett.

Jártak itt a ...

Tovább Szólj hozzá

kiállítás sz:Árva Anita

2014. sze 04.

„Lyukas kövek” – Beszámoló a 8. Nemzetközi Bioeróziós Konferenciáról

írta: múzeum
„Lyukas kövek” – Beszámoló a 8. Nemzetközi Bioeróziós Konferenciáról


Szerző: Fodor Rozália, fotó: Dr. Dávid Árpád

Bioerosio_logo.jpg2014. augusztus 24-30. között került megrendezésre Egerben a 8. Nemzetközi Bioeróziós Konferencia (8th International Bioerosion Workshop) a MTM Mátra Múzeuma társszervezésében. Múzeumunk részéről Fodor Rozália muzeológus vett részt a találkozó szervezésében és lebonyolításában.

A három évente megrendezésre kerülő találkozón azon szakemberek gyűlnek össze, kik az életnyomkutatás egy különleges szeletével, a bioeróziós nyomok vizsgálatával foglalkoznak. Bioerózióról akkor beszélünk, mikor az élőlények szilárd aljzaton, például mészvázon, csonton, fás aljzatban, vagy kőzetben (főként mészkőben) hozzák létre élettevékenységük során jellegzetes lakás- és ...

Tovább Szólj hozzá

konferencia Mátra Múzeum sz:Fodor Rozália Életnyom-gyűjtemény

2014. sze 03.

Új könyv jelent meg! A life for Noctuidae – The Owlet Moths of Márton Hreblay (1963-2000)

írta: múzeum
Új könyv jelent meg! A life for Noctuidae – The Owlet Moths of Márton Hreblay (1963-2000)

 szerző: Bálint Zsolt és Katona Gergely

Bálint Zsolt, Katona Gergely and Gubányi András, 2014: A life for Noctuidae – The Owlet Moths of Márton Hreblay (1963-2000): Names, specimens and types. Hungarian Natural History Museum, Budapest, 270 pp, ISBN 978-963-9877-19-1.

 Dr.  Hreblay Márton  (1963-2000) a ma már klasszikusnak számító XIX. századi úttörő expedíciók és a tudományos feldolgozás hagyományait követve indult el a lepkészet ösvényén. Negyven gyűjtőúton vett részt, és legalább ugyanennyit finanszírozott. A gyűjtőutak elsődleges célja a meglátogatott vidékek nagylepke-faunájának kutatása volt. Az expedíciókat Frivaldszky Imre (1799-1870) nagy magyar elődjéhez hasonlóan önmaga tervezte, szervezte és támogatta anyagilag.

...
Tovább Szólj hozzá

lepke lepkegyűjtemény sz:Bálint Zsolt Hreblay Márton sz:Katona Gergely

2014. sze 03.

Diákcsemege Tanévnyitó és Őszköszöntő fesztivál

írta: múzeum
Diákcsemege Tanévnyitó és Őszköszöntő fesztivál

szerző: Árva Anita és György Zoltán képek: Holler Judit, Hartmann Éva, György Zoltán (videó és kép)

A nyári szünet utolsó napján mi is részt vettünk a Diákcsemege Tanévnyitó és Őszköszöntő fesztiválon.


DSCN3502_800_web.jpgBudapesten, a XI. kerületben, a Bikás parkban a Magyar Természettudományi Múzeum sátrában kézbe adható preparátumok, makettek, interaktív eszközök bizonyították, hogy a tanulásban is lehet élményre lelni. Aki kipróbálta a kétéltű-memorit vagy az ízeltláb-kirakót biztosan megtanulta, hogy hány békafaj van nálunk és mire való az imádkozó sáska fogólába.

A Természetbúvár-terem kézbe vehető preparátumai nemcsak a gyerekek fantáziáját és kezét mozgatták meg, hanem a szülőkét is. Még az oly gyakori ...

Tovább Szólj hozzá

sz:György Zoltán sz:Árva Anita

2014. sze 02.

Mamutleletek a Magyar Természettudományi Múzeumban

írta: múzeum
Mamutleletek a Magyar Természettudományi Múzeumban

Ma délelőtt megérkeztek a néhány napja Szurdokpüspökiben megtalált mamutok maradványai. A leleteket kicsomagolás és konzerválás után preparálják, majd a múzeum Őslénytani gyűjteményében kapnak helyet. A nagyközönség egy rendhagyó eseményen találkozhat velük: szeptember 26-án, a Kutatók éjszakáján élőben mutatjuk meg, hogyan történik a tudományos preparálásuk.

Tovább Szólj hozzá

paleontológia dinoszauruszok ősmaradványok Őslénytani és Földtani Tár sz:Árva Anita

2014. aug 27.

Lappok a Városligetben, 1894. Képek az Embertani fotógyűjteményből 5.

írta: múzeum
Lappok a Városligetben, 1894. Képek az Embertani fotógyűjteményből 5.

szerző: Makra Szabolcs

Éppen ebben az évben lett ez a felvétel 120 éves! Az üvegnegatívra karcolt írás szerint Török Aurél antropológus készítette a Városligetben, 1894. április 3-án. A Vasárnapi Újság lent idézett írásában megemlíti, hogy  "két hét óta az állatkertben 22 tagból álló lapp karaván látható sátraikkal, rénszarvasokkal, valamint házi, ipari cikkek gyűjteményével."  Ez utóbbi alatt a mindennapi használati tárgyakat értették.
A mai embernek kissé furcsa lehet, hogy embertársaikat akkoriban így szemlélték, de az igazi ok a bemutatásra, hogy a pusztuló északi kultúrát és a hozzátartozó tárgyi és szellemi javakat még meg tudják mutatni a nagyközönségnek, mivel már akkor is mindezek eltűnése miatt ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs

2014. aug 27.

Ötven éve hunyt el Reskovits Miklós (1891-1964) entomológus

írta: múzeum
Ötven éve hunyt el Reskovits Miklós (1891-1964) entomológus

szerző: Földessy Mariann

Reskovits_Miklos.jpgA rovargyűjtéssel már gyermekkorában megismerkedett. 1920-től már komoly és rendszeres lepkegyűjtőnek számított, aki különösen a Bükk-hegységből szolgáltatott értékes lepkészeti eredményeket. Munkásságának értékét növeli, hogy gyűjtéseit az addig teljesen elhanyagolt Microlepidoptera kutatásra is kiterjesztette. Jó szervezőtehetségének köszönhetően biológiai szakkört szervezett (Egri Biológiai Szakosztály), amelynek segítségével, 8700 darabból álló gyűjteményt hozott létre. Sok – szintén a Mátra Múzeum gyűjteményét gyarapító – kiváló lepkész vette körül, köztük Zöld Lajos és Antal István is. Lepkegyűjtéseinek összefoglaló eredményeit A Bükk hegység lepkefaunája címen 1963-ban ...

Tovább Szólj hozzá

tudománytörténet Mátra Múzeum sz:Földessy Mariann Reskovits Miklós

2014. aug 26.

Erdei szamóca hasonmás a bakonyi erdőkben!

írta: múzeum
Erdei szamóca hasonmás a bakonyi erdőkben!

szerző és képek:  Sinigla Mónika

erdeisz2.jpgAz „érzékeny szemek” a Dunántúl több pontján felfigyelhetnek egy erdei szamócához kísértetiesen hasonló növényre, a díszeperre, vagy másik nevén indiai szamócára. Előfordulása megegyezik az erdei szamócáéval: a fényben gazdag erdőszegélyeket kedveli, így a csemegézni vágyó kirándulóknak fokozottan figyelniük kell a szamócagyűjtésnél. Korábban mérgezőnek, szájgyulladást kiváltó növénynek tartották, valószínűbb inkább hashajtó hatása, emiatt fogyasztása kerülendő. Termésének íze jelentéktelen, szivacsos állagú, élvezeti értéke nincs. 

...

Tovább Szólj hozzá

Bakony sz: Sinigla Mónika Botanika

2014. aug 11.

Őslénytani leletek három dimenziós térképe készül az iharkúti ásatások nyomán

írta: múzeum
Őslénytani leletek három dimenziós térképe készül az iharkúti ásatások nyomán

forrás: Budapest, 2014. augusztus 7., csütörtök fotók: Nagy Lajos (MTI)

D__NL20140807004_Nagy_Lajos_450.jpgŐslénytani leletek három dimenziós térképét készíti az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja az iharkúti ásatások nyomán, amelynek segítségével a paleontológusok arra keresik a választ, hogy miért halmozódtak fel a 85 millió éves fosszíliák ilyen nagy számban egy viszonylag kis területen - tájékoztatatta  Ősi Attila csoportvezető az MTI-t.

    Magyarország egyetlen ismert dinoszaurusz-lelőhelyét 2000-ben fedezte fel  Ősi Attila  a Veszprém megyei Iharkúton. Az elmúlt 14 évben a lelőhelyen több mint tízezer csontmaradvány került elő, csaknem három tucat gerinces állatfaj, köztük hét dinoszauruszfaj fosszíliáit azonosították. Iharkút az ...

Tovább Szólj hozzá

dinoszaurusz dino paleontológia dinoszauruszok ősmaradványok MTI Őslénytani és Földtani Tár Ősi Attila Bakony Iharkút Hungarosaurus dinoszaurusz-maradvány

2014. aug 11.

„Kaland a múzeumban” táborozás az MTM Mátra Múzeumában

írta: múzeum
„Kaland a múzeumban” táborozás az MTM Mátra Múzeumában

szerzők: Földessy Mariann és Füköh Levente képek: Magyar Balázs

05.jpgA Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma „ Kaland a múzeumban ” címmel hirdette meg 2014. évi táborait. A négy turnusban szervezett programokon 109 – 8-14 év közötti – gyerek vett részt. Az igen változatos tematikájú program nem csak gyöngyösi gyerekeket vonz, az ország más területéről, de még külföldről is voltak táborozóink. A hatodik éve rendszeresen szervezett nyári esemény népszerűségét mutatja, hogy szinte meg sem kellett hirdetni, olyan nagy volt az érdeklődés, az eredetileg tervezett létszámot kénytelenek voltunk bővíteni. A táborozók között igen sok az évről-évre visszatérő (már a jövő évi táborainkra is megkezdődött az előzetes ...

Tovább Szólj hozzá

Mátra Múzeum sz:Földessy Mariann sz:Füköh Levente tábor a múzeumban

2014. júl 31.

Beszámoló a tizenhatodik Nemzetközi Myriapodológiai Kongresszusról

írta: múzeum
Beszámoló a tizenhatodik Nemzetközi Myriapodológiai Kongresszusról

szerző és képek: Korsós Zoltán (A Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója)


4 Platyrhacus macroporus.JPGJúlius 26-án értem haza a tizenhatodik Nemzetközi Myriapodológiai Kongresszusról, Olomoucból (Cseh Köztársaság). Ez az én szakmai állatcsoportjaimmal (százlábúak, ikerszelvényesek, szövőcsévések, villáscsápúak, összefoglaló nevükön soklábúak, Myriapoda) foglalkozó zoológusok nemzetközi találkozója, amelyet három évente rendeznek 1968 óta. Körülbelül 100 kutató foglalkozik ezekkel az állatokkal világszerte, pedig az összfajszám meghaladja a 15 ezret! Nagyon sok ismeretlen még közülük...

A konferencián résztvevő tudósok száma 84 volt, 24 országból, Magyarországról négyen voltunk, hárman közülük a múzeumunkból.

Nekem személy ...

Tovább Szólj hozzá

kongresszus sz:Korsós Zoltán Talajzoológiai Gyűjtemény-csoport

2014. júl 28.

Saját fejlesztésű oktatási segédanyag

írta: múzeum
Saját fejlesztésű oktatási segédanyag

szerző:   Földessy Mariann, képek:   Magyar Balázs

Az MTM Mátra Múzeumában folyó földtudományi múzeumpedagógiai foglalkozásához készült ez a saját fejlesztésű barlangi medve csontvázát oktató puzzle. A továbbiakban még négy jégkorszaki állatról készül hasonló kirakó (gyapjas mamut, gyapjas orrszarvú, óriás szarvas, kardfogú tigris).

Az ötlet kitalálója, az őslénytani foglalkozásokat vezető Fodor Rozália muzeológus. Az ötlet megvalósítója Kömlei Károly kiállítás üzemeltetési munkatárs.

dsc_3414.jpg.
1 kép: A barlangi kontúr lapja a tartóban 

...

Tovább Szólj hozzá

sz:Földessy Mariann oktató puzzle

2014. júl 25.

European Plecoptera Symposium Hungarian Natural History Museum 17–20 September 2014

írta: múzeum
European Plecoptera Symposium  Hungarian Natural History Museum  17–20 September 2014

 

regilogo.jpg

Dear Stonefliers,

Perla_illiesi_Serbia_web.jpgWe are pleased to invite you to participate the first official European Plecoptera Symposium!

The meeting will be hosted by the Hungarian Natural History Museum, in agreement with the Standing Committee of the International Society of Plecopterologists. With this event we would like to set up a regular conference like the North American Plecoptera Symposia: a low-budget meeting half-time between our International Symposia on Plecoptera, to strenght our community and to give place for subjects of regional interest.

To make it available also for students, we ask no registration fee. - thus, no souvenirs, but we can provide a certificate of participation and you will receive a pdf of the abstract book.

...

Tovább Szólj hozzá

European Plecoptera Symposium sz:Murányi Dávid

2014. júl 25.

Egy magyar betyár a 19. század végéről. Képek az Embertani fotógyűjteményből 4.

írta: múzeum
Egy magyar betyár a 19. század végéről. Képek az Embertani fotógyűjteményből 4.

kepek_az_embertani_fotogyujt-bol_004_450_1406281229.jpg_450x794

"A legteljesebb sorozattal a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tár rendelkezik, amelyet egy barna színű, kapcsos albumban őriznek. A Letzter cégjelzéses kartonon (23 db német feliratú) a 42 betyár portréja között ott van Rózsa Sándor subás, kalapos képe, amely megtalálható a Történelmi Fotótár gyűjteményében Lojanek János nagyváradi fényképész cégjelzéses kartonján is. A sorozat egyetlen női portréja Rózsa Sándor édesanyját ábrázolja. Az édesanya személyazonossága mellett szól az, hogy az Embertani Tár fotója alá kézzel németül ezt odaírták - Letzter L. 1873. szövegre, ill. egy Szegeden kiadott ponyvaregényben ezt a fotót közölték."

Fári Irén (1999): Szegedi betyárfényképek. – A Móra Ferenc Múzeum ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs

2014. júl 24.

Barlangok mélyén kutatnak a magyar zoológusok – 2. rész

írta: múzeum
Barlangok mélyén kutatnak a magyar zoológusok – 2. rész

Szerzők: Angyal Dorottya, Forró László, Murányi Dávid, Szél Győző, Balázs Gergely

Fotók: Balázs Gergely, Dányi László


majd a felesleget megisszuk..jpgLezárultak „Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt világörökség barlangjainak kezelése” kutatási project keretei közt végzett barlangi gerinctelen zoológiai elővizsgálatok. A Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékének specialistái 2014 márciusa és júniusa között a Baradla,- a Vass Imre- és a Kossuth-barlangban végeztek gyűjtéseket, ezek eredményeiről szólnék röviden. A project során az alábbi csoportok részletes felmérését végeztük el: kaszáspókok (Dr. Murányi Dávid, MTM), evezőlábú rákok (Dr. Forró ...

Tovább Szólj hozzá

barlang ELTE sz:Szél Győző sz:Angyal Dorottya barlangzoológia Aggteleki-karszt Baradla-barlang Dudich Endre sz:Murányi Dávid sz:Forró László sz:Balázs Gergely Talajzoológiai Gyűjtemény-csoport

2014. júl 17.

Amit a méhekről (poszméhekről) feltétlenül tudni kell

írta: múzeum
Amit a méhekről (poszméhekről) feltétlenül tudni kell

Az idei év rovara apropóján jött létre a  Vadméhek facebook csoport , ahol mától egy ismeretterjesztő sorozat indult. A posztok a Magyar Rovartani Társaság blogján már futnak, de fantasztikus tudományos igényességük miatt mi is szeretnénk a cikkeket leközölni.

szerző: Sárospataki Miklós ( nézzétek meg a szerző honlapját is )

A 2014-es év rovara a földi poszméh ( Bombus terrestris ). A Magyar Rovartani Társaság állásfoglalása szerint két fontos oka van annak, hogy ebben az évben a választás erre a fajra esett. Az egyik, hogy dr. Móczár László professzor idén tölti be századik életévét. Móczár László a hártyásszárnyúaknak, és ezen belül a poszméheknek is nem csak itthon, de nemzetközileg is elismert szaktekintélye. ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Rovartani Társaság földi poszméh Év rovara 2014 Hártyásszárnyúak

2014. júl 16.

Összetett szemmel – Vászolyban

írta: múzeum
Összetett szemmel – Vászolyban

szerző és képek: Merkl Ottó

Idén nyáron, július 6-án ismét megnyílt a hagyományos rovarkiállítás a Balaton-felvidéken, a Vászolyi Galériában. Ez alkalommal Rahmé Nikola , a Magyar Rovartani Társaság tagja állította ki fényképeit "Összetett szemmel" címmel. A kiállítás tavaly ősszel már látható volt a Magyar Természettudományi Múzeumban is, de bízvást állíthatjuk, hogy aki a rovarokat és a fényképezést kedveli, sohasem unja meg ezeket a képeket.

Vaszoly_2014_julius_5_ 115_web.jpgA fotók fókuszsorozatos technikával  készültek, így bár rendkívül kis objektumokat (rovarokat, illetve egy képen kullancsot) ábrázolnak, igen nagy a mélységélességük, és ezért minden részletük éles. Részben műtermi felvételek, ezek esetében a végső kép ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Merkl Ottó Vászolyi Nyár Rahmé Nikola Végh László

2014. júl 16.

Gyík- és méhparadicsom a gyöngyösi Mátra Múzeumban

írta: múzeum
Gyík- és méhparadicsom a gyöngyösi Mátra Múzeumban

szerző:   Babocsay Gergely (MTM Mátra Múzeuma)

Három szint magasan, gyöngyössolymosi riolittufából készült el a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának mediterrán terasza.

1.jpg

A Mátra Múzeum mediterrán terasza. Az esős időszak kedvezett a frissen beültetett növényeknek

...

Tovább Szólj hozzá

sz:Babocsay Gergely

2014. júl 14.

Könyvajánló: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen

írta: múzeum
Könyvajánló: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen

Kézdy Pál és Tóth Zoltán (szerk.) 2012: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen. Tanulmánygyűjtemény. Rosalia 8. Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest, 591 pp.

Könyvismertetés szerzője:  Szél Győző

Sas_hegy_kötet_borító_200.jpgA Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által 2006-ban elindított tanulmánykötetek nyolcadik tagja a főváros viszonylag kis kiterjedésű, növény- és állatvilágát tekintve azonban igen gazdag és különleges jelentőségű részével, a Sas-heggyel foglalkozik. Ez a XI. és XII. kerületben fekvő, nagyjából 30 hektár kiterjedésű vidék, mely a Gellért-hegyhez hasonlóan városrész és természetföldrajzi egység is egyben, már legalább 150 év óta vonzza a botanikusokat és a zoológusokat, az utóbbi fél évszázadban ...

Tovább Szólj hozzá

Szél Győző

2014. júl 13.

Csontok szállítása. Képek az Embertani fotógyűjteményből 3.

írta: múzeum
Csontok szállítása. Képek az Embertani fotógyűjteményből 3.

kepek_az_embertani_fotogyujt-bol_003_1405246873.jpg_600x423

Ez a kép 1961. márciusában készült Budapesten. Az akkori Baross utcai  múzeumi raktárból embertani csontanyagot szállítottak el.

A felvétel tárgya: Csontok elszállítása a Baross u.-i múzeumi raktárból. 

A kép mérete: 6×9 cm. 

A felvételt készítette: Szegvári G. 

Meghatározta: W [Wenger Sándor]

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs Embertan Antropológia

2014. júl 13.

Kriptafeltárás Máriabesnyőn. Képek az Embertani fotógyűjteményből 2.

írta: múzeum
Kriptafeltárás Máriabesnyőn. Képek az Embertani fotógyűjteményből 2.

kepek_az_embertani_fotogyujt-bol_002_1405248434.jpg_600x481


Ez a kép 1997. júliusában készült a Gödöllő melletti Máriabesnyőn, ahol a Grassalkovich kriptát tártuk föl. Itt Pap Ildikó antropológus látható, amint éppen dokumentál.

A felvétel tárgya: Pap Ildikó Máriabesnyőn dokumentál.

A kép mérete: 10×15 cm papírkép.

A felvételt készítette: Szikossy Ildikó.

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs

2014. júl 09.

Érdekes rovarok a Pintér-hegyről

írta: múzeum
Érdekes rovarok a Pintér-hegyről

szerző és képek:  Kutasi Csaba

Fémes medvelepke_web.jpgAz MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma ebben az évben a városi önkormányzat megbízásából a 200 ha-os Pintér-hegy kutatását végzi. A vizsgálatokat követően listát készítünk a területen fellelhető védett és értékes növény- és állatfajokból. Munkánkat az anyaintézmény kollégái is segítik, kisemlősök témakörben dr. Gubányi András, lepkék tekintetében pedig dr. Bálint Zsolt és Katona Gergely fog vizsgálódni a terepen.

Aki mostanában kilátogat a hegyre az a bükkfarakásokon minden bizonnyal megpillantja hazánk egyik legszebb cincérét, a havasi cincért. Erre a jelzőre viszonylag nagy mérete és impozáns megjelenése alapján szolgált rá. Az általában 2-3 cm-es állat (1,6-3,8 cm) testét ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Kutasi Csaba Pintér-hegy kutatása