2014. aug 28.

Biológus terepgyakorlat Királyréten (2014 július)

írta: múzeum
Biológus terepgyakorlat Királyréten (2014 július)

Szerzők: szöveg: Szél Győző, Görföl Tamás, fotók: Görföl Tamás, Tóth Kata

A Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Kar ának biológus hallgatói számára szervezett terepgyakorlat helyszíne immár 13 éve változatlanul a börzsönyi Királyrét. A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Erdei Iskolájának modern, kényelmes épülete a Nagy-Vasfazék-, illetve a Bagoly-bükki-patak ölelésében, festői környezetben található. A terepgyakorlat első hetében már hagyományosan a Magyar Természettudományi Múzeum Állattár ának munkatársai vezetik a hallgatókat, hogy minél szélesebb körű gyakorlati tapasztalatokra tegyenek szert.

foto1_web.jpg

...

Tovább Szólj hozzá

zoológus zoológiai terepgyakorlat sz:Szél Győző sz:Görföl Tamás

2014. aug 27.

Lappok a Városligetben, 1894. Képek az Embertani fotógyűjteményből 5.

írta: múzeum
Lappok a Városligetben, 1894. Képek az Embertani fotógyűjteményből 5.

szerző: Makra Szabolcs

Éppen ebben az évben lett ez a felvétel 120 éves! Az üvegnegatívra karcolt írás szerint Török Aurél antropológus készítette a Városligetben, 1894. április 3-án. A Vasárnapi Újság lent idézett írásában megemlíti, hogy  "két hét óta az állatkertben 22 tagból álló lapp karaván látható sátraikkal, rénszarvasokkal, valamint házi, ipari cikkek gyűjteményével."  Ez utóbbi alatt a mindennapi használati tárgyakat értették.
A mai embernek kissé furcsa lehet, hogy embertársaikat akkoriban így szemlélték, de az igazi ok a bemutatásra, hogy a pusztuló északi kultúrát és a hozzátartozó tárgyi és szellemi javakat még meg tudják mutatni a nagyközönségnek, mivel már akkor is mindezek eltűnése miatt ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs

2014. aug 27.

Ötven éve hunyt el Reskovits Miklós (1891-1964) entomológus

írta: múzeum
Ötven éve hunyt el Reskovits Miklós (1891-1964) entomológus

szerző: Földessy Mariann

Reskovits_Miklos.jpgA rovargyűjtéssel már gyermekkorában megismerkedett. 1920-től már komoly és rendszeres lepkegyűjtőnek számított, aki különösen a Bükk-hegységből szolgáltatott értékes lepkészeti eredményeket. Munkásságának értékét növeli, hogy gyűjtéseit az addig teljesen elhanyagolt Microlepidoptera kutatásra is kiterjesztette. Jó szervezőtehetségének köszönhetően biológiai szakkört szervezett (Egri Biológiai Szakosztály), amelynek segítségével, 8700 darabból álló gyűjteményt hozott létre. Sok – szintén a Mátra Múzeum gyűjteményét gyarapító – kiváló lepkész vette körül, köztük Zöld Lajos és Antal István is. Lepkegyűjtéseinek összefoglaló eredményeit A Bükk hegység lepkefaunája címen 1963-ban ...

Tovább Szólj hozzá

tudománytörténet Mátra Múzeum sz:Földessy Mariann Reskovits Miklós

2014. aug 26.

Erdei szamóca hasonmás a bakonyi erdőkben!

írta: múzeum
Erdei szamóca hasonmás a bakonyi erdőkben!

szerző és képek:  Sinigla Mónika

erdeisz2.jpgAz „érzékeny szemek” a Dunántúl több pontján felfigyelhetnek egy erdei szamócához kísértetiesen hasonló növényre, a díszeperre, vagy másik nevén indiai szamócára. Előfordulása megegyezik az erdei szamócáéval: a fényben gazdag erdőszegélyeket kedveli, így a csemegézni vágyó kirándulóknak fokozottan figyelniük kell a szamócagyűjtésnél. Korábban mérgezőnek, szájgyulladást kiváltó növénynek tartották, valószínűbb inkább hashajtó hatása, emiatt fogyasztása kerülendő. Termésének íze jelentéktelen, szivacsos állagú, élvezeti értéke nincs. 

...

Tovább Szólj hozzá

Bakony sz: Sinigla Mónika Botanika

2014. aug 11.

Őslénytani leletek három dimenziós térképe készül az iharkúti ásatások nyomán

írta: múzeum
Őslénytani leletek három dimenziós térképe készül az iharkúti ásatások nyomán

forrás: Budapest, 2014. augusztus 7., csütörtök fotók: Nagy Lajos (MTI)

D__NL20140807004_Nagy_Lajos_450.jpgŐslénytani leletek három dimenziós térképét készíti az MTA-ELTE Lendület Dinoszaurusz Kutatócsoportja az iharkúti ásatások nyomán, amelynek segítségével a paleontológusok arra keresik a választ, hogy miért halmozódtak fel a 85 millió éves fosszíliák ilyen nagy számban egy viszonylag kis területen - tájékoztatatta  Ősi Attila csoportvezető az MTI-t.

    Magyarország egyetlen ismert dinoszaurusz-lelőhelyét 2000-ben fedezte fel  Ősi Attila  a Veszprém megyei Iharkúton. Az elmúlt 14 évben a lelőhelyen több mint tízezer csontmaradvány került elő, csaknem három tucat gerinces állatfaj, köztük hét dinoszauruszfaj fosszíliáit azonosították. Iharkút az ...

Tovább Szólj hozzá

dinoszaurusz dino paleontológia dinoszauruszok ősmaradványok MTI Őslénytani és Földtani Tár Ősi Attila Bakony Iharkút Hungarosaurus dinoszaurusz-maradvány

2014. aug 11.

„Kaland a múzeumban” táborozás az MTM Mátra Múzeumában

írta: múzeum
„Kaland a múzeumban” táborozás az MTM Mátra Múzeumában

szerzők: Földessy Mariann és Füköh Levente képek: Magyar Balázs

05.jpgA Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma „ Kaland a múzeumban ” címmel hirdette meg 2014. évi táborait. A négy turnusban szervezett programokon 109 – 8-14 év közötti – gyerek vett részt. Az igen változatos tematikájú program nem csak gyöngyösi gyerekeket vonz, az ország más területéről, de még külföldről is voltak táborozóink. A hatodik éve rendszeresen szervezett nyári esemény népszerűségét mutatja, hogy szinte meg sem kellett hirdetni, olyan nagy volt az érdeklődés, az eredetileg tervezett létszámot kénytelenek voltunk bővíteni. A táborozók között igen sok az évről-évre visszatérő (már a jövő évi táborainkra is megkezdődött az előzetes ...

Tovább Szólj hozzá

Mátra Múzeum sz:Földessy Mariann sz:Füköh Levente tábor a múzeumban

2014. júl 31.

Beszámoló a tizenhatodik Nemzetközi Myriapodológiai Kongresszusról

írta: múzeum
Beszámoló a tizenhatodik Nemzetközi Myriapodológiai Kongresszusról

szerző és képek: Korsós Zoltán (A Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója)


4 Platyrhacus macroporus.JPGJúlius 26-án értem haza a tizenhatodik Nemzetközi Myriapodológiai Kongresszusról, Olomoucból (Cseh Köztársaság). Ez az én szakmai állatcsoportjaimmal (százlábúak, ikerszelvényesek, szövőcsévések, villáscsápúak, összefoglaló nevükön soklábúak, Myriapoda) foglalkozó zoológusok nemzetközi találkozója, amelyet három évente rendeznek 1968 óta. Körülbelül 100 kutató foglalkozik ezekkel az állatokkal világszerte, pedig az összfajszám meghaladja a 15 ezret! Nagyon sok ismeretlen még közülük...

A konferencián résztvevő tudósok száma 84 volt, 24 országból, Magyarországról négyen voltunk, hárman közülük a múzeumunkból.

Nekem személy ...

Tovább Szólj hozzá

kongresszus sz:Korsós Zoltán Talajzoológiai Gyűjtemény-csoport

2014. júl 28.

Saját fejlesztésű oktatási segédanyag

írta: múzeum
Saját fejlesztésű oktatási segédanyag

szerző:   Földessy Mariann, képek:   Magyar Balázs

Az MTM Mátra Múzeumában folyó földtudományi múzeumpedagógiai foglalkozásához készült ez a saját fejlesztésű barlangi medve csontvázát oktató puzzle. A továbbiakban még négy jégkorszaki állatról készül hasonló kirakó (gyapjas mamut, gyapjas orrszarvú, óriás szarvas, kardfogú tigris).

Az ötlet kitalálója, az őslénytani foglalkozásokat vezető Fodor Rozália muzeológus. Az ötlet megvalósítója Kömlei Károly kiállítás üzemeltetési munkatárs.

dsc_3414.jpg.
1 kép: A barlangi kontúr lapja a tartóban 

...

Tovább Szólj hozzá

sz:Földessy Mariann oktató puzzle

2014. júl 25.

Reklámfilm a múzeumról - Élmény, látvány, tudás

írta: múzeum
Reklámfilm a múzeumról  - Élmény, látvány, tudás

A természet csodáinak palotája. Mi rejlik a falak mögött, a kupolák alatt? ÉLMÉNY Állandó és időszaki kiállítások. LÁTVÁNY A fogadócsarnokban felfüggesztett barázdás bálna csontváza.

200 négyzetméteres korallzátony üvegpadló alá rejtve. Noé bárkája. Óriás őscápa. Mamutvadászat. Világító ásványok. A magyar dinók testközelből. TUDÁS Tudományos gyűjtemények. Több, mint 10 milliós tárgy.

Múzeumi órák kicsiknek........nagyoknak. Műhelytitkok. Multimédiás bemutatók. EXKLUZÍV KÖRNYEZET Bérelhető rendezvényterek. Szülinap a múzeumban.

Fedezd fel te is!

Tovább Szólj hozzá

reklámfilm

2014. júl 25.

European Plecoptera Symposium Hungarian Natural History Museum 17–20 September 2014

írta: múzeum
European Plecoptera Symposium  Hungarian Natural History Museum  17–20 September 2014

 

regilogo.jpg

Dear Stonefliers,

Perla_illiesi_Serbia_web.jpgWe are pleased to invite you to participate the first official European Plecoptera Symposium!

The meeting will be hosted by the Hungarian Natural History Museum, in agreement with the Standing Committee of the International Society of Plecopterologists. With this event we would like to set up a regular conference like the North American Plecoptera Symposia: a low-budget meeting half-time between our International Symposia on Plecoptera, to strenght our community and to give place for subjects of regional interest.

To make it available also for students, we ask no registration fee. - thus, no souvenirs, but we can provide a certificate of participation and you will receive a pdf of the abstract book.

...

Tovább Szólj hozzá

European Plecoptera Symposium sz:Murányi Dávid

2014. júl 25.

Egy magyar betyár a 19. század végéről. Képek az Embertani fotógyűjteményből 4.

írta: múzeum
Egy magyar betyár a 19. század végéről. Képek az Embertani fotógyűjteményből 4.

kepek_az_embertani_fotogyujt-bol_004_450_1406281229.jpg_450x794

"A legteljesebb sorozattal a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tár rendelkezik, amelyet egy barna színű, kapcsos albumban őriznek. A Letzter cégjelzéses kartonon (23 db német feliratú) a 42 betyár portréja között ott van Rózsa Sándor subás, kalapos képe, amely megtalálható a Történelmi Fotótár gyűjteményében Lojanek János nagyváradi fényképész cégjelzéses kartonján is. A sorozat egyetlen női portréja Rózsa Sándor édesanyját ábrázolja. Az édesanya személyazonossága mellett szól az, hogy az Embertani Tár fotója alá kézzel németül ezt odaírták - Letzter L. 1873. szövegre, ill. egy Szegeden kiadott ponyvaregényben ezt a fotót közölték."

Fári Irén (1999): Szegedi betyárfényképek. – A Móra Ferenc Múzeum ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs

2014. júl 24.

Barlangok mélyén kutatnak a magyar zoológusok – 2. rész

írta: múzeum
Barlangok mélyén kutatnak a magyar zoológusok – 2. rész

Szerzők: Angyal Dorottya, Forró László, Murányi Dávid, Szél Győző, Balázs Gergely

Fotók: Balázs Gergely, Dányi László


majd a felesleget megisszuk..jpgLezárultak „Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt világörökség barlangjainak kezelése” kutatási project keretei közt végzett barlangi gerinctelen zoológiai elővizsgálatok. A Magyar Természettudományi Múzeum Állattárának és az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állatrendszertani és Ökológiai Tanszékének specialistái 2014 márciusa és júniusa között a Baradla,- a Vass Imre- és a Kossuth-barlangban végeztek gyűjtéseket, ezek eredményeiről szólnék röviden. A project során az alábbi csoportok részletes felmérését végeztük el: kaszáspókok (Dr. Murányi Dávid, MTM), evezőlábú rákok (Dr. Forró ...

Tovább Szólj hozzá

barlang ELTE sz:Szél Győző sz:Angyal Dorottya barlangzoológia Aggteleki-karszt Baradla-barlang Dudich Endre sz:Murányi Dávid sz:Forró László sz:Balázs Gergely Talajzoológiai Gyűjtemény-csoport

2014. júl 17.

Amit a méhekről (poszméhekről) feltétlenül tudni kell

írta: múzeum
Amit a méhekről (poszméhekről) feltétlenül tudni kell

Az idei év rovara apropóján jött létre a  Vadméhek facebook csoport , ahol mától egy ismeretterjesztő sorozat indult. A posztok a Magyar Rovartani Társaság blogján már futnak, de fantasztikus tudományos igényességük miatt mi is szeretnénk a cikkeket leközölni.

szerző: Sárospataki Miklós ( nézzétek meg a szerző honlapját is )

A 2014-es év rovara a földi poszméh ( Bombus terrestris ). A Magyar Rovartani Társaság állásfoglalása szerint két fontos oka van annak, hogy ebben az évben a választás erre a fajra esett. Az egyik, hogy dr. Móczár László professzor idén tölti be századik életévét. Móczár László a hártyásszárnyúaknak, és ezen belül a poszméheknek is nem csak itthon, de nemzetközileg is elismert szaktekintélye. ...

Tovább Szólj hozzá

Magyar Rovartani Társaság földi poszméh Év rovara 2014 Hártyásszárnyúak

2014. júl 16.

Összetett szemmel – Vászolyban

írta: múzeum
Összetett szemmel – Vászolyban

szerző és képek: Merkl Ottó

Idén nyáron, július 6-án ismét megnyílt a hagyományos rovarkiállítás a Balaton-felvidéken, a Vászolyi Galériában. Ez alkalommal Rahmé Nikola , a Magyar Rovartani Társaság tagja állította ki fényképeit "Összetett szemmel" címmel. A kiállítás tavaly ősszel már látható volt a Magyar Természettudományi Múzeumban is, de bízvást állíthatjuk, hogy aki a rovarokat és a fényképezést kedveli, sohasem unja meg ezeket a képeket.

Vaszoly_2014_julius_5_ 115_web.jpgA fotók fókuszsorozatos technikával  készültek, így bár rendkívül kis objektumokat (rovarokat, illetve egy képen kullancsot) ábrázolnak, igen nagy a mélységélességük, és ezért minden részletük éles. Részben műtermi felvételek, ezek esetében a végső kép ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Merkl Ottó Vászolyi Nyár Rahmé Nikola Végh László

2014. júl 16.

Gyík- és méhparadicsom a gyöngyösi Mátra Múzeumban

írta: múzeum
Gyík- és méhparadicsom a gyöngyösi Mátra Múzeumban

szerző:   Babocsay Gergely (MTM Mátra Múzeuma)

Három szint magasan, gyöngyössolymosi riolittufából készült el a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumának mediterrán terasza.

1.jpg

A Mátra Múzeum mediterrán terasza. Az esős időszak kedvezett a frissen beültetett növényeknek

...

Tovább Szólj hozzá

sz:Babocsay Gergely

2014. júl 14.

Könyvajánló: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen

írta: múzeum
Könyvajánló: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen

Kézdy Pál és Tóth Zoltán (szerk.) 2012: Természetvédelem és kutatás a budai Sas-hegyen. Tanulmánygyűjtemény. Rosalia 8. Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Budapest, 591 pp.

Könyvismertetés szerzője:  Szél Győző

Sas_hegy_kötet_borító_200.jpgA Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága által 2006-ban elindított tanulmánykötetek nyolcadik tagja a főváros viszonylag kis kiterjedésű, növény- és állatvilágát tekintve azonban igen gazdag és különleges jelentőségű részével, a Sas-heggyel foglalkozik. Ez a XI. és XII. kerületben fekvő, nagyjából 30 hektár kiterjedésű vidék, mely a Gellért-hegyhez hasonlóan városrész és természetföldrajzi egység is egyben, már legalább 150 év óta vonzza a botanikusokat és a zoológusokat, az utóbbi fél évszázadban ...

Tovább Szólj hozzá

Szél Győző

2014. júl 13.

Csontok szállítása. Képek az Embertani fotógyűjteményből 3.

írta: múzeum
Csontok szállítása. Képek az Embertani fotógyűjteményből 3.

kepek_az_embertani_fotogyujt-bol_003_1405246873.jpg_600x423

Ez a kép 1961. márciusában készült Budapesten. Az akkori Baross utcai  múzeumi raktárból embertani csontanyagot szállítottak el.

A felvétel tárgya: Csontok elszállítása a Baross u.-i múzeumi raktárból. 

A kép mérete: 6×9 cm. 

A felvételt készítette: Szegvári G. 

Meghatározta: W [Wenger Sándor]

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs Embertan Antropológia

2014. júl 13.

Kriptafeltárás Máriabesnyőn. Képek az Embertani fotógyűjteményből 2.

írta: múzeum
Kriptafeltárás Máriabesnyőn. Képek az Embertani fotógyűjteményből 2.

kepek_az_embertani_fotogyujt-bol_002_1405248434.jpg_600x481


Ez a kép 1997. júliusában készült a Gödöllő melletti Máriabesnyőn, ahol a Grassalkovich kriptát tártuk föl. Itt Pap Ildikó antropológus látható, amint éppen dokumentál.

A felvétel tárgya: Pap Ildikó Máriabesnyőn dokumentál.

A kép mérete: 10×15 cm papírkép.

A felvételt készítette: Szikossy Ildikó.

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs

2014. júl 09.

Érdekes rovarok a Pintér-hegyről

írta: múzeum
Érdekes rovarok a Pintér-hegyről

szerző és képek:  Kutasi Csaba

Fémes medvelepke_web.jpgAz MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma ebben az évben a városi önkormányzat megbízásából a 200 ha-os Pintér-hegy kutatását végzi. A vizsgálatokat követően listát készítünk a területen fellelhető védett és értékes növény- és állatfajokból. Munkánkat az anyaintézmény kollégái is segítik, kisemlősök témakörben dr. Gubányi András, lepkék tekintetében pedig dr. Bálint Zsolt és Katona Gergely fog vizsgálódni a terepen.

Aki mostanában kilátogat a hegyre az a bükkfarakásokon minden bizonnyal megpillantja hazánk egyik legszebb cincérét, a havasi cincért. Erre a jelzőre viszonylag nagy mérete és impozáns megjelenése alapján szolgált rá. Az általában 2-3 cm-es állat (1,6-3,8 cm) testét ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Kutasi Csaba Pintér-hegy kutatása

2014. júl 06.

A Hártyásszárnyúak gyűjteményének története

írta: múzeum
A Hártyásszárnyúak gyűjteményének története

Szerző: Vas Zoltán, fotók : Magyar Természettudományi Múzeum

1_Mocsáry Sándor.jpgA gyűjtemények létrejötte, fejlődése, sorsának alakulása részint a történelmi és politikai eseményeken múlik, de nagyobb részt talán a bennük, értük dolgozó embereken. Ezek az emberek tevékenységükkel, egyéni érdeklődési, kutatási körükkel, rendszerező és rendező jellemvonásaikkal némileg „saját maguk képére” formálták a gyűjteményt. Márcsak amiatt is, hogy természetes módon mindig azon gyűjteményrész fejlődik a legnagyobb mértékben, ami az éppen aktuális muzeológus szűkebb kutatóterülete. A Hártyásszárnyúak gyűjteményének rövid összefoglalása tehát leginkább a gyűjtemény kutatóinak, muzeológusainak a bemutatásán keresztül történhet.

...

Tovább Szólj hozzá

tudománytörténet sz:Vas Zoltán

2014. júl 04.

Vászolyi Nyár - Összetett Szemmel

írta: múzeum
Vászolyi Nyár - Összetett Szemmel

rovarki_ll_t_s_plak_t_2014_y_web_1404130866.jpg_450x636

A népszerű Vászolyi Nyár című rendezvénysorozatot 1993 óta minden évben a „Vászoly Fennmaradásáért” Közalapítvány  rendezi meg. A színes  kulturális programsorozatotból most a  Vászolyi Galéria kiállításaira szeretnénk felhívni a figyelmet.

Idén a népszerű rovaros kiállítás  Rahmé Nikola rovarász, természetfotós makrofotóival egészűl ki. Nikola fotóit korábban már múzeumunkban is megtekinthették. Aki akkor lemaradt a csodáról, most ismét lehetőséget kap! 

A rovardobozok a sokak által ismert és megbecsült Végh László rovarász barátunk gyűjteményéből válogattuk össze, amit a  Magyar Természettudományi Múzeum gondoz.  Nikola és László a  Magyar Rovartani Társaság tagjai.

Július 5-től augusztus ...

Tovább Szólj hozzá

bogár lepke rovarok Magyar Rovartani Társaság sz:György Zoltán Vászolyi Nyár Rahmé Nikola Végh László

2014. jún 30.

Szarvas disznó?

írta: múzeum
Szarvas disznó?

  képek és szöveg: Németh Tamás (Bogárgyűjtemény)

Babiroussa_babiroussa1.JPG

Tavaly ősszel egy különleges faj újabb példányával gyarapodott Emlősgyűjteményünk. Sajnos elpusztult Fővárosi Állat-és Növénykert babirussza-párjának hím tagja, és ahogy az hasonló esetekben gyakran előfordul, múzeumunk Emlősgyűjteményébe került a példány. A hozzánk beérkezett tetemből nem mindennapi preparátum készült.

 

...

Tovább Szólj hozzá

Emlősgyűjtemény sz:Németh Tamás

2014. jún 30.

Lájkold és kövesd a "Közelebb a természethez" című Facebook oldalunkat!

írta: múzeum
Lájkold és kövesd a "Közelebb a természethez" című Facebook oldalunkat!

kaland_hazhoz_jon.jpg

 

A Kaland házhoz jön! 
Ősztől országjáró interaktív kamionunkban mutatjuk meg a gyerekeknek és a családoknak lakókörnyezetünk természeti értékeit. Játékaink segítségével te is megértheted egy-egy közelünkben élő állatfaj viselkedését, egyes nemszeretem növényfajok elterjedésének okait. 
Figyeld hirdetéseinket és a honlapot, ahol megmutatjuk, hol találkozhatsz velünk. 
Ha ott leszel, nyomj egy lájkot! 
Addig is figyeld honlapunkat, hamarosan új heti témával jelentkezünk.

Tovább Szólj hozzá

Közelebb a természethez A kaland házhoz jön

2014. jún 30.

Új antropológiai vándorkiállítás Erdélyben

írta: múzeum
Új antropológiai vándorkiállítás Erdélyben

Gyergyószentmiklósról indul vándorútra a Magyar Természettudományi Múzeum  Szóra bírt csontjaink  című kiállítása, melynek megnyitóját hétfőn, 2014. június 2-án tartották a Tarisznyás Márton Múzeum ban. A tárlat nem csupán látványában nyújt egyedi élményt a látogatóknak, a kihívásokat kedvelők akár Dr. Csonttá is válhatnak, ha aktívan részt vesznek a felkínált múzeumpedagógiai foglalkozásokon.

A kiállítást a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tára valamint a Kiállításrendezési és Üzemeltetési Osztály munkatársai készítették. Létrejöttében a  Nemzeti Kulturális Alap támogatásán túl jelentős szerepet vállaltak a székelyföldi múzeumok is. A kurátori tisztségét betöltő intézmény, a ...
Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs Szóra bírt csontjaink

2014. jún 26.

Legányi Ferenc, az autodidakta paleontológus

írta: múzeum
Legányi Ferenc, az  autodidakta paleontológus

Legányi Ferenc (1884. december 8., Budapest. - 1964. április 9. Lesencetomaj), az autodidakta paleontológus

szerző: Füköh Levente

levente_cikk_kep.jpgKi volt ez az ember, aki „Tréfás végrendelet” c. írását az alábbi mondattal kezdte: „Ha majd elköltözöm az örökkévalóságba, remélem Paleontológia szigetére kerülök, ahol már áll a geológusok buzgalmából arany házam ( Chrysodomus legányi i), többnyire koralltuskókból építve (Phyllocoenia és Cylicosmilia legányii)…”.

A polgári családból származó Legányi (apja vámtisztviselő volt), családjával 1898-ban kerül Egerbe, ahol tanulmányait az egri Főreáliskolában (ma Dobó István Gimnázium) végzi. Jelesen érettségizik, és mérnöki pályára készül. Műegyetemi tanulmányait családi okok ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Füköh Levente Legányi Ferenc

2014. jún 26.

Világutazó múmiák Budapesten - Facebook oldalunk

írta: múzeum
Világutazó múmiák Budapesten - Facebook oldalunk

Vilagutazo_mumiak_Budapesten.jpg

Október 1-én a Magyar Természettudományi Múzeum nagyszabású múmiakiállítást nyit. Eddig 1,7 millió ember látta világszerte... A különleges gyűjteményt három évig Európa különböző városaiban, és három évig az USA-ban lehetett megtekinteni. Most Hollandiában látható a kiállítás. Október elejétől pedig Budapesten. 
Kérlek osszátok meg, és lájkoljátok a kiállítás Fb oldalát! 

Tovább Szólj hozzá

múmiák sz:Pap Ildikó Világutazó múmiák Budapesten

2014. jún 26.

Nézőközönség az ásatáson. Képek az Embertani fotógyűjteményből 1.

írta: múzeum
Nézőközönség az ásatáson. Képek az Embertani fotógyűjteményből 1.

kepek_az_embertani_fotogyujt-bol_001_1403776533.JPG_594x404

Ez a kép 1961. novemberében készült a Pest megyei Letkés községi ásatáson,  ahol egy 10–11. századi temetőt tártak fel régészek és antropológusok.  37 egyén koponyája és hosszúcsontja került az embertani gyűjteménybe. 

A felvétel tárgya: Letkési ásatások, nézőközönség az ásatáson. 

A kép mérete: 6×9 cm. 

A felvételt készítette: Dezső Gyula. 

Meghatározta: Kralovánszkyné (Éry Kinga)

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs

2014. jún 23.

Államfői adományok a múzeumban III. Egy királyi díszítőkő-kollekció: A Viktor Emánuel-gyűjtemény

írta: múzeum
Államfői adományok a múzeumban III. Egy királyi díszítőkő-kollekció: A Viktor Emánuel-gyűjtemény

szerző és képek: Papp Gábor

papo_cikke_3.jpgÁllandó ásvány- és kőzettani kiállításunk „kincstárának” a régi adományokat bemutató vitrinegyüttesében két, tégla alakú és nagyságú – de egy közönséges téglánál jóval szebb – csiszolt kőzetdarab is látható, mely régi adatok szerint valódi királyi adomány, mégpedig Olaszországból. Az egyik példány díszes címkéjén az olaszul tudó látogatók el is olvashatják a nyomtatott feliratot: „Olasz Királyság, Mezőgazdasági, Ipari és Kereskedelemi Minisztérium, ásványi termékek építési és díszítési felhasználásra” ( Regno d’Italia, Ministero d’Agricoltura, Industria e Commercio, Prodotti Minerali ad Uso Edilizio e Decorativo ). A cikornyás címke és rajta a kalligrafikus kézírás ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Papp Gábor

2014. jún 22.

Vándorkiállításaink: Jégkorszak - Dornyay Béla Múzeum

írta: múzeum
Vándorkiállításaink: Jégkorszak - Dornyay Béla Múzeum

2014 szeptember 10-ig Salgótarjánban várja a kedves látogatókat a  Dornyay Béla Múzeum   frissen megnyitott Jégkorszak című vándorkiállításunk. 

jegkorszak_Dornyay_Bela_Muzeum_1.jpgglobális klímaváltozás  napjainkban oly sokszor emlegetett és sokakat foglalkoztató jelenség.

Vajon a közelmúltunk és főként a jövőnk alakításában mekkora és milyen szerepet játszik az ember? Valóban igaz, hogy jégkorszakban élünk? Milyen hatása volt a legutóbbi jégkorszaknak a környezetre? Milyen nyomait láthatjuk, érezhetjük még ma is? Vajon hogyan változott az élővilág sokfélesége? Mi vár ránk 100 év múlva?

Jégkorszak  című kiállítás a téma körül forgó tévhiteket, a jégkorszakról alkotott esetenként téves elképzeléseket tisztázza.

Különleges ...

Tovább Szólj hozzá

sz:György Zoltán Jégkorszak

2014. jún 20.

Óriás Dinók Rajzpályázat - díjátadás

írta: múzeum
Óriás Dinók Rajzpályázat - díjátadás


A június 18-i díjátadó nagyon jó hangulatúra sikerült. Köszönjük a részvételt a díjazott gyerekeknek, szülőknek és pedagógusoknak.
A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!
A nyertes képeket rövidesen honlapunkon, itt blogunkban,  a facebook és google+ oldalunkon is bemutatjuk.

Addig is nézzetek meg a  június 18-i díjátadón készült képeket.   A nyerteseknek a múzeum főigazgatója, Dr. Korsós Zoltán adta át a díjakat.

 

Tovább Szólj hozzá

rajzpályázat Korsós Zoltán

2014. jún 19.

Biodiverzitás Napok: Hegymagas – 2014. június 6–7

írta: múzeum
Biodiverzitás Napok: Hegymagas – 2014. június 6–7

A XII. Biodiverzitás Napok című rendezvényen számos múzeumi munkatárs is részt vett. Elmondásuk szerint jól érezték magukat az eseményen és a gyűjtés is jó volt.  (szerkesztő)

szerző és fotók: Tóth Sándor (első fotó: Kerekes Andrea)

3.jpgA Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság idén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park támogatásával, Szigliget és Hegymagas térségének láprétjein tartotta meg a XII. Biodiverzitás Napokat. A rendezv ény célja a kijelölt nagyjából egy négyzetkilométernyi mintavételi helyen az élővilág sokféleségének (diverzitásának) vizsgálata volt. A programban részt vevő 37 kutató saját szakterületének megfelelően, 24 óra alatt alaposan felmérte a területen előforduló növény- és állatfajokat. ...

Tovább Szólj hozzá

Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Kör Magyar Biodiverzitás-kutató Társaság

2014. jún 18.

Az évezred vejszéje Mecséren

írta: múzeum
Az évezred vejszéje Mecséren

szerző: Vásárhelyi Tamás


image012web.jpgA Magyar Természettudományi Múzeum a Tudós természetábrázolók című kiállítás szabadtéri anyagának bemutatása mellé vállalta, hogy vejszét is állít Mecséren, a Ladikos fesztiválon

A vejsze  ősi halászfurfang révén létre jött eszköz. Nádfallal terelik a halat egy kör alakú fogórekeszbe (a kürtőbe), ahonnan időről-időre kiemelik a száknak nevezett nyeles hálóval.

Régóta betiltott eszköz, ebben az évezredben tudtunkkal ez az egyetlen vízben felállított vejsze az országban. Június 13-án, pénteken (e baljós előjel ellenére) elszántan fogtunk a vejszeépítésbe. 72 méter nádfal kellett a vejszéhez, melynek kürtője jó 2 méter átmérőjű volt. Velünk volt Herman Ottó is, irányította ...

Tovább Szólj hozzá

Herman Ottó sz:Vásárhelyi Tamás képes beszámoló Herman Ottó Emlékév 2014

2014. jún 16.

Kétszáz éve született Metelka Ferenc

írta: múzeum
Kétszáz éve született Metelka Ferenc

szerzők: Bálint Zsolt   és Katona Gergely

Metelka Ferenc  (1814-1885) már fiatal korában érdeklődött a rovarok és növények után, rendszeresen gyűjtötte őket. Miután a gyógyszerészi pályára lépett, fölhagyott a természet búvárlásával. 1855-ben találkozott az akadémikus  Frivaldszky Imrével , aki akkori Magyarország legnagyobb entomológus szaktekintélye volt, de még legénykorukból ismerték egymást. Újraéledő barátságuk megint fellobbantotta szívében a természet vizsgálatának lángját. Ezután szabad idejében ezzel a hévvel vadászta a lepkéket, gyűjtötte a hernyókat, és kertjébe ültette azok tápnövényét.

 Legismertebb felfedezése a  Rhyparioides metelkana  nevű „lipenye” (medvelepke), amelynek első ismert ...

Tovább Szólj hozzá

lepke lepkegyűjtemény sz:Bálint Zsolt Frivaldszky Imre sz:Katona Gergely

2014. jún 07.

Sepsiszentgyörgyön látogatható a "Variációk hat lábra" című vándorkiállításunk

írta: múzeum
Sepsiszentgyörgyön látogatható a "Variációk hat lábra" című vándorkiállításunk

6labuak_plakat_sznm 1.jpgA rovarvilág végtelennek tetsző, meglepetésekkel teli birodalmába kalauzolja a látogatót a budapesti Magyar Természettudományi Múzeum vándorkiállítása, amely a Székely Nemzeti Múzeumban nyílik meg  2014. május 16-án , pénteken 18 órakor. A  Variációk hat lábra  című tárlaton 200-szorosra felnagyított rovar-makettek, interaktív modellek segítségével tárul fel egy titokzatos miniatűr birodalom, miközben az egyes fajokhoz fűződő legendákat és kultúrtörténeti érdekességeket is megismerheti a látogató.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás és tárlatvezetés igényelhető, előzetes bejelentkezés alapján.

A vándorkiállítást a  dr. Csata Zoltán makrofotóiból  készült válogatás egészíti ki.

Köszöntőt ...

Tovább Szólj hozzá

Variációk hat lábra

2014. jún 01.

Villámcsődülettel reklámozták a "Szóra bírt csontok" című vándorkiállításunkat

írta: múzeum
Villámcsődülettel reklámozták a "Szóra bírt csontok" című  vándorkiállításunkat

Csibi Márti ( Új magyar szó online ) cikkéből megtudhatjuk mi történt  Gyergyószentmiklóson, a Tarisznyás Márton Múzeumban.

"Villámcsődülettel reklámozta a Magyar Természettudományi Múzeum Szóra bírt csontok című vándorkiállítását a Tarisznyás Márton Múzeum . A fiatalok röntgenfelvételek nézegetettek a Művelődési Ház előtti téren, ezáltal is utalva a kiállítás témájára. 

...

Tovább Szólj hozzá

Szóra bírt csontok

2014. máj 30.

Előmoderáció a blogunkon

írta: múzeum
Előmoderáció a blogunkon

"Az Alkotmánybíróság szerdán nyilvánosságra hozta határozatát, amely szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította."

forrás: http://www.kreativ.hu/interaktiv/

Ezért kérlek benneteket, hogy fogadjátok el, mától blogunkban a kommentezéshez előmoderációt kell rendelnünk. De szeretném leszögezni, hogy továbbra is várjuk a kommenteket. A megfelelő tartalmakat szűrés után azonnal láthatóvá fogjuk tenni.

Megértéseteket köszönjük,

György Zoltán (szerkesztő)

 

Tovább Szólj hozzá

2014. máj 29.

Múzeumok Éjszakája 2014 - Magyar Természettudományi Múzeum

írta: múzeum
Múzeumok Éjszakája 2014 - Magyar Természettudományi Múzeum

 Töltsd nálunk az estést és az éjszakát!

Remek programok várnak a Magyar Természettudományi Múzeumban!

Muzej_fejlec_logoval_2014_600px.jpg

Ezen az estén az utolsó magyar polihisztorra,  Herman Ottóra emlékezünk . Az ő nyomdokain haladva egészíthetik ki a játékos kedvű látogatók az erre az estére kiadott  Természetrajzi Füzetek  sorozat egyetlen mai kötetét. Kalandtúránkon fontos lesz az ész és a belbecs, de aki a külcsínyre szeretne adni, az se kerülje el a múzeumot. 18 órától indul útjára a  Szakállnövesztő viadal  és szakállszépségverseny, értékes nyereményekkel.

Az estét a pásztorélet dalaival és a  látogatókból verbuválódott tücsökzenekar  előadásaival zárjuk.

18 órakor  indul útjára a  Herman Ottó Szakállnövesztő Viadal ...

Tovább Szólj hozzá

Múzeumok Éjszakája

2014. máj 16.

Legyél te is agymenő!

írta: múzeum
Legyél te is agymenő!

Kalandozz a tudományok birodalmában! Tedd próbára képességeidet!
Játssz interaktív játékainkkal, és zsebeld be a jutalmad családi élménynapunkon!

Május 17-én hatalmas Agymenők Birodalommá alakul a Magyar Természettudományi Múzeum, ahol lebilincselő játékok és izgalmas feladatok várnak mindenkire. A gyerekek különböző állomásokon, más és más tudományokban próbálhatják ki magukat, de az egyes állomásokon kívül is történhetnek váratlan meglepetések!

Aki teljesíti a kihívásokat, a nap végén igazi Agymenővé válik, és jutalomban részesül!

Szeretnél részt venni a játékban? Regisztrálj itt!

A családi élménynap ingyenes, regisztrációhoz kötött, maximális férőhely 500 fő.

legyel_te_is_agymeno_600pix.jpg

 

...

Tovább Szólj hozzá

sz:György Zoltán sz:Árva Anita Legyél te is agymenő

2014. máj 16.

Szeretnél te is ilyen pókfejdíszt?- Múzeumok Majálisa 2014

írta: múzeum
Szeretnél te is ilyen pókfejdíszt?- Múzeumok Majálisa 2014

Szeretnél te is ilyen pókfejdíszt?  Nem kell mást tenned, mint kilátogatni a Nemzeti Múzeum kertjébe május 17-én és 18-án a Múzeumok Majálisára és megkeresni a Magyar Természettudományi Múzeum sátrát. Segítünk elkészíteni....

legy_pokka.jpg

kép: saját   forrás: https://www.facebook.com/mttmuzeum

Tovább Szólj hozzá

sz:Árva Anita Múzeumok Majálisa

2014. máj 16.

Műhelytitkok: Angyal Dorottya (Állattár) - Élet a barlangok mélyén - A hazai barlangok gerinctelen faunája

írta: múzeum
Műhelytitkok: Angyal Dorottya (Állattár) - Élet a barlangok mélyén - A hazai barlangok gerinctelen faunája

Ma Angyal Dorottyával az Állattár munkatársával találkozhattok múzeumunkban, a kupolacsarnokban. A népszerű Műhelytitkok program mai témája:   Élet a barlangok mélyén - A hazai barlangok gerinctelen faunája.

Időpont: 10-14 óráig.

Dorottya korábbi, egyben blogunk legnézettebb posztját itt olvashatjátok:

http://mttmuzeum.blog.hu/2014/04/16/barlangok_melyen_kutatnak_a_magyar_zoologusok_1_resz

18. kép_Dorka_fokazo.jpg

További programok:

Május 23-án 10-től 14 óráig  Jánosi Melinda : Formák vonzásában - ásványok és kristályaik

Május 30-án 10-től 14 óráig  Szél Győző : Bogarak a mikroszkóp alatt

Június 6-án 10-től 14 óráig  Szofcsák Zsuzsanna : Emberi, állati  élősködők, avagy mire jók, vagy rosszak a paraziták.

Tovább Szólj hozzá

sz:György Zoltán Soklábúak-gyűjteménye sz:Árva Anita Angyal Dorottya