2015. jan 29.

Rejtély a múzeumban

írta: múzeum
Rejtély a múzeumban

Egy igazi rejtély!!!!
"Vajh ki ő, és merre van hazája?"
Az ismeretlen múmiánk titkának megfejtése...

novum.JPG

Tovább Szólj hozzá

Múmiavilág

2015. jan 29.

A Debreceni Egyetem kutatói a Kárpát-medencére új gombafajt találtak a gyűjteményi hangyák testén

írta: múzeum
A Debreceni Egyetem kutatói a Kárpát-medencére új gombafajt találtak a gyűjteményi hangyák testén

Szerzők: Báthori Ferenc, Tartally András, Pfliegler P. Walter, Vas Zoltán  Fotók: Pfliegler P. Walter

A Laboulbeniales rendbe tartozó megközelítőleg 2000 tömlősgomba-faj széles körben fertőz különféle ízeltlábúakat, azonban eddig e mikroszkopikus gombafajok csupán elenyésző százaléka került elő a Kárpát-medence területéről. Ismereteink a gombák és a gazdáik kapcsolatáról még meglehetősen szegényesek, így pl. a gombák parazita vagy szimbionta mivolta sem teljesen tisztázott, habár az elmúlt években jelent meg néhány erre vonatkozó publikáció . Éppen ez az alulkutatottság adott motivációt és számos kutatási ötletet dr. Tartally Andrásnak és kutatócsoportjának ( Debreceni Egyetem ), akik a hangyákat (Formicidae) fertőző ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás rovar sz:Vas Zoltán vsz:Báthori Ferenc vsz:Tartally András vsz:Pfliegler P. Walter

2015. jan 28.

Mi piroslik a fedő alatt,

írta: múzeum
Mi piroslik a fedő alatt,

avagy van-e a bauxitban dinoszaurusz?

Szerzők:  Papp Gábor és Topa Boglárka Anna kép: Jánosi Melinda

Az Északi-Bakonyban Iharkút és Németbánya közt az ipar és a tudomány számára egyaránt érdekes kőzetek találhatók. A legidősebb a késő-triász (mintegy 210 millió éves) sekélytengeri eredetű dolomit. E képződmény a késő-kréta korban szárazföldre került és karsztosodott. A karsztos felszín mélyedéseiben lerakódott üledékekből bauxit képződött. A terület még a késő-krétában ismét megsüllyedt, és a bauxittelepeket folyóvízi–ártéri eredetű, finom szemcsés homokkő és tarkaagyag fedte el. A bauxitbányászat során feltárt, mintegy 85 millió éves képződményekben találhatók a Magyarország jelenlegi területén először (2003-ban) felfedezett ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Papp Gábor sz:Topa Boglárka

2015. jan 26.

Novum: újratervezés

írta: múzeum
Novum: újratervezés

arcrekonstrukció, tudományos módszerekkel

A Duna TV szombati adásában (január 24) a Novum ITT adásának kiemelt szereplője volt  Kustár Ági, többek közt Szent László, Dobó István és Janus Pannonius  arcrekonstrukcióival.

2015_01_24_kustar.jpg

Kustár Ágnes antropológus kollégánk saját koponyáját tartja a kezében. A koponya részletes CT-felvétel alapján 3D-nyomtatással készült.

Tovább Szólj hozzá

arcrekonstrukció Arcrekonstrukciók gyűjteménye

2015. jan 18.

Novum: evolúció és matematika – avagy a lepkék hatása

írta: múzeum
Novum: evolúció és matematika – avagy a lepkék hatása

A Novum című tudományos műsorban tavaly elhangzott egy riport egy érdekes kutatási témáról. A kutatásban Bálint Zsolt munkatársunk (Lepkegyűjtemény) is részt vett. A 21. percnél kezdődik a riport.

A videóért kattints a képre!

lepke_video.JPG

Ez a két animált görbesereg a boglárkalepkeszárny optikai spektrumának változását mutatja különféle gázok hatására. A bal oldali ábrán úgy, ahogy a lepke látja a maga négy színt érzékelő szemével, a jobb oldali ábra pedig a spektrumok főkomponens-analízisének eredménye. A két görbesereg szinte megegyezik, ez azt bizonyítja, hogy a biológiai evolúció matematikailag tökéletessé alakította a lepke látását. Ezzel sikerült szemléltetni, hogy az evolúció során kialakult érzékelőrendszer ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás lepke rovar lepkegyűjtemény

2015. jan 17.

A Szóra bírt csontjaink című kiállításunk Csíkszeredán látogatható

írta: múzeum
A Szóra bírt csontjaink című kiállításunk Csíkszeredán látogatható

Szerzők: Dávid Biborka, Pap Ildikó, György Zoltán fotók:  Nagy Gyöngyvér (Csíki Székely Múzeum)​​

A Csíki Székely Múzeum legújabb időszakos tárlata a Szóra bírt csontjaink című embertani vándorkiállítás. A jelenlegi kiállítás immár a harmadik, amely a Magyar Természettudományi Múzeum nak köszönhetően tekinthető meg Csíkszeredában.

A Magyar Természettudományi Múzeum embertani vándorkiállítása 2014. november 14 − 2015. március 1. között a Csiki Székely Múzeumban tekinthető meg.

A két intézmény közötti szakmai együttműködés révén 2011-ben egyedüli erdélyi/romániai helyszínen igazi világszenzációt mutattunk be: a váci Fehérek Templomában feltárt leletegyüttesből hoztunk el 14 múmiát: a Rejtélyek, ...

Tovább Szólj hozzá

sz:György Zoltán Embertan sz:Pap Ildikó Szóra bírt csontjaink vsz:Dávid Biborka

2015. jan 14.

“Bogaras” nap a Bóbita Óvodában

írta: múzeum
“Bogaras” nap a Bóbita Óvodában

Szerző: Dudás Magdolna (Bóbita Óvoda)

Az egyik szülő, aki a Magyar Természettudományi Múzeumban dolgozik, felajánlotta: szívesen hoz az óvodába bogarakat és lepkéket, hogy a gyerekek közelebbről is megismerkedhessenek ezekkel a nehezen észrevehető, de mégis a közelünkben élő állatokkal.

dsc07021_web200.jpgAz előtérben rendeztük be a minimúzeumot. Mivel a program fél 8-kor kezdődött, még nagy volt a jövés-menés, de éppen ez volt a jó, mert így a szülők is belekukkanthattak a tárlókba, sőt az iskolás vagy bölcsődés testvérek is. Természetesen mindenki óvodás szeretett volna lenni, legalább erre a délelőttre.

A gyerekek 5-10 fős csoportokban jöttek. Életkoruktól és temperamentumuktól függően vették birtokba a kiállított állatokat és ...

Tovább Szólj hozzá

bogár lepke óvoda rovarok vsz:Dudás Magdolna

2015. jan 12.

„Végy fél kiló cserebogarat…”

írta: múzeum
„Végy fél kiló cserebogarat…”

Csokis tücsök banánkarikákkal – rovarok főzve, sütve, pirítva

Szerző: Jókuthy Emese   Képek: György Zoltán, Kustos Nikolett, Merkl Ottó

A rovarok számos kultúrában a természetes étrend részét képezik, van olyan fenséges rovarfogás, amely csak a kiváltságosoknak jár. Európában azonban hosszú lesz az út az entomofóbiától az entomofágiáig, pedig a – nem is olyan távoli – jövőben flekken helyett ránk is a sáskahús vár.

rovaros_szaj_arnyek_nelkul_web.jpgA kép illusztráció

Noha a rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon, ma leginkább Ázsiában, Afrikában, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes területein népszerű ételek. A ma ismert, csaknem 1500 ehető rovar közül a szöcskék, tücskök, sáskák, hangyák kivált kedveltek, de a különböző hernyók, sőt a ...

Tovább Szólj hozzá

rovar sz:Jókuthy Emese entomofágia

2015. jan 06.

A búbosbanka (Upupa epops) az év madara 2015-ben

írta: múzeum
A búbosbanka (Upupa epops) az év madara 2015-ben

Szerző és f otó Fuisz Tibor István 

Noha a  szalakótaalakúak (Coraciiformes) rendjét kevés, mindössze négy faj képviseli a hazai faunában, ezek a színes madarak nagyon jól teljesítenek az MME „Év madara” címért történő versengésben. 2013-ban a gyurgyalag ( Merops apiaster ) volt a győztes, majd a túzok 2014-es pünkösdi királysága után a korona vagy vándorkupa ismét a szalakótaalakúakhoz vándorolt.

A rend valamennyi hazai képviselője – az előbb említett két faj mellett a jégmadár ( Alcedo atthis ) és a szalakóta ( Coracias garrulus ) – feltűnő tollazatú, fémes, irizáló színekkel ékeskedő madár. A rend fajgazdagsága a trópusokon éri el csúcspontját.

A többi szalakótaalkatúhoz hasonlóan a búbosbanka is ...

Tovább Szólj hozzá

madár madárgyűjtemény sz:Fuisz Tibor István Búbosbanka Év madara 2015

2014. dec 30.

SYNTHESYS – Kincsestárak kutatóknak

írta: múzeum
SYNTHESYS – Kincsestárak kutatóknak

Jókuthy Emese rovata

Múzeumi munkatársakról elnevezett bogárfajok

A SYNTHESYS-program évente több száz kutatónak nyújt lehetőséget Európa-szerte, hogy különböző természetrajzi gyűjteményekben folytasson kutatást. Egy-egy új faj felfedezése és leírása fontos tudományos eredmény, ráadásul külön megtiszteltetés, ha  a vendégkutató az új fajokat munkatársainkról nevezi el.

Robin Kundrata Csehországból érkezett 2008-ban a SYNTHESYS keretében múzeumunkba. Egyetemi professzora tanácsára – még diákként – tanulmányozta a Bogárgyűjtemény csigaevő lágybogarait és pattanóbogarait. Múzeumunk volt az egyik első hely, ahol szembesülhetett a nagy mennyiségű példány és a sok faj nyújtotta előnyökkel. A közben eltelt évek ...

Tovább Szólj hozzá

kutatás bogár rovar rovarászat Bogárgyűjtemény sz:Németh Tamás sz:Merkl Ottó Synthesys sz:Jókuthy Emese

2014. dec 19.

A 2015. év rovara: a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca)

írta: múzeum
A 2015. év rovara: a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca)

  Szerzők :  Merkl Ottó, Vig Károly, György Zoltán

„Tudom, rosszak a viszonyok,
de azért gyengécske ez a fény” – 
fitymálta le a Szentjánosbogarat a Telihold
„Lehet – felelt a bogár – de az enyém”

Trilussa: A szentjánosbogár  ( La lucciola )

A 2015. év rovarát – internetes szavazás végeredményeként – a Magyar Természettudományi Múzeum kiállítási épületének Jávorka Sándor termében (1083 Budapest, Ludovika tér 2–6.) mutattuk be, a Magyar Rovartani Társaság 2014. december 19-én 16 órakor kezdődő előadóülésén.

  nosteny7.jpg

Nőstény szentjánosbogarak
http://www.novinky.cz/cestovani/227725-davy-turistu-objevuji-romanticke-plavby-za-malajskymi-svetluskami.html 

A szavazáson a legtöbb jelölést kapott faj, és így ...

Tovább Szólj hozzá

bogár szentjánosbogár rovar sz:Merkl Ottó sz:György Zoltán vsz:Vig Károly Év rovara

2014. dec 18.

SYNTHESYS – Kincsestárak kutatóknak

írta: múzeum
SYNTHESYS – Kincsestárak kutatóknak

Jókuthy Emese rovata

Európa természettudományos gyűjteményeiben több mint 300 millió példány várja, hogy a SYNTHESYS-program keretében ösztöndíjat nyert kutatók a kezükbe vegyék.

A múzeumokban őrzött anyag egy része más gyűjteményekben nem hozzáférhető, a természetben már nem megtalálható, vagy olyan értékes és ritka, gyakran sérülékeny, hogy kölcsönadni kockázatos. Ilyenkor egy mód van arra, hogy a más országok gyűjteményeiben dolgozó szakemberek is megvizsgálják őket: helyben kell hozzáférést biztosítani.

A Synthesys elsősorban abban segít, hogy a kutatók eljuthassanak más gyűjteményekbe, ahol a helybeli szakemberekkel közös együttműködéseket alapoznak meg.

A program az Európai Unió vezető ...

Tovább Szólj hozzá

Synthesys sz:Jókuthy Emese

2014. dec 10.

Antropológiai Műhelytitkok 4. Múmia a CT-ben

írta: múzeum
Antropológiai Műhelytitkok 4. Múmia a CT-ben

Szerzők és videó: Költő Nóra, Molnár Dániel

A példaképed Dr. Csont? Szeretnéd Te is átélni a CSI élményt?

Antropológai Műhelytitkok sorozatunkban betekintést kaphatsz az embertan tudományának rejtelmeibe, ha pedig ezek után Te is kipróbálnád magad mint gyakorló antropológus, látogass el a Múmiavilág kiállításra!

http://mumiavilag.hu
http://facebook.com/mumiakiallitas
http://instagram.com/mumiavilag
--
Riporter: Költő Nóra
Operatőr, vágó: Molnár Dániel
Zene: bensound.com

 

Tovább Szólj hozzá

Embertan vsz:Molnár Dániel vsz:Költő Nóra

2014. dec 09.

Herman Ottó és Kolozsvár (1864-1872)

írta: múzeum
Herman Ottó és Kolozsvár (1864-1872)

Szerző : Vásárhelyi Tamás


Herman Ottó a Felvidéken, Breznóbányán (Brezno) született 1835-ben, német ajkú családban. Hétévesen tanult meg magyarul, majd lélekben teljesen magyarrá vált. 

Lakatossegédként kezdte, de itt abba is maradtak rendszeres tanulmányai. Minden tudás, amit élete során megszerzett, önképzés és kutatás eredménye volt. 1864-ben elnyerte a kolozsvári múzeumot vezető Brassai Sámuel által meghirdetett állatkonzervátori állást. Brassai maga is polihisztor volt (egyebek között botanikus, matematikus, esztéta, nyelvész, teológus), Herman Ottó rengeteget tanult tőle. 

Herman Ottó 1864 októberében élete első előadását tartotta meg az Erdélyi Múzeum Egylet ülésén, témája a kabasólyom volt. Nagy sikerű ...

Tovább Szólj hozzá

Jászai Mari Herman Ottó sz:Vásárhelyi Tamás Herman Ottó Emlékév 2014

2014. dec 04.

Orosz hadifogoly fényképe 1916-ból. Képek az embertani fotógyűjteményből 7.

írta: múzeum
Orosz hadifogoly fényképe 1916-ból. Képek az embertani fotógyűjteményből 7.

Szerző: Makra Szabolcs

Egy üvegnegatív a 20. század első éveiből. Egy arc a kenyérmezei hadifogolytáborból. Egy név és még néhány ismérv. Jelenleg nem tudunk többet, de szeretnénk utánajárni az ő történetének is.

Az Embertani Tár fotógyűjteménye 12 eredeti tárolódobozban 140 olyan üvegnegatívot őriz, amelyeken orosz hadifoglyok portréi láthatók szemből és oldalról. Hatvan személyt tudunk megkülönböztetni, közülük 53-nak a neve is ismert, valamint az életkora, a nemzetisége és jó néhánynak a lakóhelye is. Tizenhat személyről nincs semmi adatunk. Van két csoportkép is, és vannak olyan személyek, akikről 3, sőt, 4 felvétel is született. Az üvegnegatívok hordozóanyaga zselatinos ezüst.

A felvételek valamikor 1916 ...

Tovább Szólj hozzá

sz:Makra Szabolcs