Hófehér spagettigombóc - Az év gombafaja a süngomba

A Magyar Természettudományi Múzeumban ez évben is külön kiállítás mutatja be az év fajait – A kiválasztottakat köztük védett, ritka gombafajunkat, a süngombát.

Írta: Locsmándi Csaba (MTM, Makrogomba-gyűjtemény)

Gumószerű vagy többé-kevésbé gömbölyded formájú termőteste 10-25cm átmérőjű, de elérheti a 30 cm-t is. Fiatalon fehéres színű, idővel azonban lassan megsárgul, okkersárgás lesz, végül rozsdabarnára színeződik. A gomba gyakran tönk vagy nyél nélküli, a tövénél felülete kissé szálasan felrepedezik. A termőtest nagy részét termőréteg borítja, amely sűrű, pamacsszerű, 2-5 cm hosszú, 1,5-2 mm vastagságú, lecsüngő, hajlott, rugalmas, deres felületű tüskékből áll. Húsa fiatalon fehéres, idősen azonban megsárgul. Eleinte puha, kissé rostos szerkezetű, de idővel szívóssá, rostossá válik. Szaga nem jellegzetes, íze kellemes. Spórái színtelenek, gömb alakúak, sima felületűek vagy pontozottak,  méretük 5-7 × 4-6 mikrométer. Spórapora fehéres.

40x22_sungombi2.jpg

Szeptembertől novemberig, üde lomberdőkben terem. Sebparazita és szaprobionta fajként, élő, főleg idősebb vagy elhalt bükk és tölgyfa tövében, ill. álló vagy fekvő fatörzsek repedéseiből, üregeiből nő ki. Általában egyesével, ritkábban kis csoportokban fejleszt termőtestet. Egész Európában megtalálható, de mindenütt, így hazánkban is ritka, vöröslista 2. kategóriás gombafaj. 2005 óta védett, eszmei értéke 5000 Ft. Védetté nyilvánítását az idős háborítatlan, jelentős mennyiségű holt faanyagot tartalmazó lomberdők jelentős magyarországi megritkulása indokolta.

harangi_istvan_fotoja_sungomba.JPGTermeszthető gombafaj, Japánban és Kínában régóta, Magyarországon néhány évtizede termesztik kiváló íze és immumrendszert erősítő, gyógyhatása miatt (fotó: Harangi István)

A süngombát mérgező gombafajjal nem lehet összetéveszteni. Hasonlíthat hozzá a szintén ritka, 2005 óta védett tüskés sörénygomba (Hericium cirrhatum), de annak krémszínű termőteste szemcsés, pikkelykés felületű, kalapszerű lebenyekből áll, termőrétegét  pedig legfeljebb 1,5 cm hosszúságú tüskék borítják. A két gombafaj hasonló termőhelyen nő, vagyis idős, élő vagy elhalt lombos fákon.

dsc_0118_sun.JPGRészlet a Kiválasztottak című kiállításból (fotó: Katus Magdolna)

dsc_0140_sungombi.JPGRészlet a Kiválasztottak című kiállításból (fotó: Katus Magdolna)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5614070293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása