Alámerülve…
Minikiállítás Nikolausz Marcell "vizes" fotóiból

Nikolausz Marcell, Lipcsében élő kutató biológus számtalan szebbnél szebb képet fotózott, melyekből a Víz világnapja alkalmából nyitottunk időszakos kiállítást az MTM Mátra Múzeumában.

alamerulve_02web.jpg

Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint, hogy mindösszesen 14 négyzetméternyi falfelületen ízelítőt nyújtsunk a vizek gazdag élővilágából. A feladatot nehezítette, hogy érzékeltetni szerettük volna a Földünkön található édes- és sós víz arányát. Mivel ez 5 méteren körülbelül az 5 cm aránylik a 495 cm-hez lett volna, inkább a színekre és egyéb kellékekre bíztuk a kétféle víz elkülönítését. Így kaptak az édesvízi képek zöld kiegészítő elemeket (krepp papírszalagokat, halakat), illetve feliratokat, míg a tengerieket a kék különböző árnyalataiban pompázó dekorációval gazdagítottuk. A talajt az édesvíznél kaviccsal, sóderrel, vízi csigákkal borítottuk, a sós oldalt a homokban elszórt szívkagylók, osztrigák, tengeri csillagok és sünök valamint korallok tarkítják. Természetesen a mennyezet sem maradhatott ki. Egy tőkés réce úszik felettünk a tavi oldalon, míg a tengerin vízi teknősök és rája sziluettje sejlik fel.

alamerulve_01web_1.jpg

A németországi tavakban készült felvételeken sügereket, csukát, harcsát láthatunk. A tengeri oldalon a kevésbé ismert, „bizarrabb” élőlényeket állítottunk középpontba. (A kiállítás alkotóinak, sőt, már a közönségnek is kedvence egy gyönyörű csőféreg.)

A két részt rövid, szintén Nikolausz Marcell által készített videó köti össze, melynek első felében édesvízi búvárkodás során készített filmet tekinthetünk meg, a másodikban pedig Thaiföldön „úszkálunk”. Mindezt a kihelyezett horgász székben nézhetjük meg kellemes zene kíséretében, kicsit magunk is el- és alámerülve.

Felállítottunk egy fotópontot is, mely a látogatók nagy kedvence lett.

alamerulve_03_web.jpg

 Írta: Székely Ágnes (MTM Mátra Múzeuma)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6713847214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása